• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

F1: Honda rekla "hvala i doviđenja"

Japanski proizvođač automobila Honda odustao je od daljeg učestvovanja u Formuli jedan i kao obrazloženje naveo globalnu finansijsku krizu.

 F1: Honda rekla "hvala i doviđenja"  Izvor: MONDO

"Ovu tešku odluku donijeli smo u svijetlu sve lošijih uslova za poslovanje na globalnom nivou u automobilskoj industriji, sve dublje kreditne krize i iznenadne recesije svjetske ekonomije", istakao je na konferenciji za novinare direktor Honde Takeo Fukui.

Japanska kompanija je, kako je rekao Fukui, spremna i da proda svoj Formula 1 tim.

"Sa našim trkačkim timom i sektorom za trkački razvoj, koji ih snabdijeva motorima, razgovaraćemo o budućnosti ta dva dijela kompanije. Tu mislim i na eventualnu prodaju", naveo je Fukui.

Honda je u Formuli 1 debitovala 1964. godine na trci za Veliku nagradu Njemačke.

Prvu pobjedu za tim ostvario je 1965. godine Riči Ginter iz SAD na trci za VN Meksika. Dvije godine kasnije Honda je zauzela četvrto mjesto u konkurenciji konstruktora.

Honda je, ipak, 1968. godine odlučila da ubuduće samo automobile snabdijeva motorima, ali ne i da ih konstruiše.

Odluka se islatila 1986. godine kada je u saradnji sa Vilijamsom osvojena titula šampiona u konkurenciji konstruktora, dok je Brazilac Nelson Pike bio najbolji među vozačima.

Dvije godine kasnije saradnja Honde i Meklarena dovela je najveće dominacije jednog tima u istoriji sporta.

Ajrton Sena i Alen Prost pobijedili su na 15 od 16 trka i ukupno osvojili 199 bodova za Meklarena, tri puta više od drugoplasiranog Ferarija.

Legendarni Sena, koji je poginuo 1994. godine za volanom Vilijamsa, sve tri svoje titule šampiona osvojio je vozeći Hondine motore.

Honda se kao konstruktor u Formulu 1 vratila 2006. godine, kada je kupila tim BAR (British American Racing). Iste godine pobjedu timu na trci za Veliku nagradu Mađarske donio je Britanac Dženson Baton, koji je sa Brazilcom Rubensom Barikelom i ove sezone vozio za Hondu.

Ove godine Honda je sa 14 bodova zauzela tek deveto mjesto među 11 konstruktora. Njeno povlačenje iz takmičenja, međutim, organizatore će staviti pred velike muke, jer je još u toku sezone od učešća u Formuli 1 odustao Super Aguri, koji je imao Hondine motore.

F1 tako trenutno ima devet prijavljenih timova, odnosno 18 vozača za narednu sezonu, koja će početi 29. marta trkom za Veliku nagradu Australije.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC