• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Laporta u Beogradu: Barsa način života

Predsjednik Barselone na "Red star forumu" govorio o strukturi i finansijama kluba, Krkiću, Ronaldinju, Pešiću...

 Laporta u Beogradu: Barsa način života Izvor: MONDO

"Barselona - to je način života". Tim rečima je Đoan Laporta predstavio klub čiji je predsjednik tokom iscrpnog govora na "Red star forumu", održanom u Kristalnoj dvorani beogradskog hotela "Hajat".

Prvi čovjek katalonskog kluba je govorio o strukturi i finansiranju Barselone, sponzorima, odnosom sa nacionalnim savezom, politici prodaje, marketingu...

"Evolucija je počela 2003. kada smo imali 106.000 članova, a sada ih imamo 160.000. Imamo problem, jer bi svaki član htio da ima stolicu na 'Nou Kampu', a to je neizvodljivo", poručio je Laporta i dodao:

"Predsjednik se bira na četiri godine, a po novom zakonu mandat će trajati šest godina. U vrijeme mog mandata akumulirali smo 102 miliona evra", napomenuo je čovjek koji je u predsjedničku fotelju sjeo 2003. godine.

FK Barselona kao svoje sekcije, pored fudbalskog kluba, ima i košarkašku, rukometnu i mnoge druge. Neke od njih su profesionalne, a neke egzistiraju kao amaterske.

I u katalonskom gigantu se poradilo na smanjenju troškova. Barselona nastoji da se sa manjim ulaganjima, a kvalitetnijim radom, zadrži u vrhu evropskog fudbala.

"Projektovani budžet za ovu godinu je 380 miliona evra. Ranije je na plate igrača odlazilo mnogo više, a sada za to izdvajamo 50 odsto budžeta".

Laporta je izrazio posebno zadovoljstvo stilom navijanja pristalica Barselone.

"Naši navijači razmišljaju o klubu 24 sata, sedam dana u nedelji. Miroljubivi su, nisu agresivni. Globalizacija neće ugroziti identitet, jer je to narodni klub, moje zemlje Katalonije".

Predsjednik lidera Primere se osvrnuo i na predstojeći "El klasiko", duel najtrofejnijih fudbalskih klubova Španije. Barselona i Real Madrid će odmjeriti snage u subotu na "Nou Kampu".

"U mojim mislima bi trebalo da bude samo Šahtjor, jer nam je to prva naredna utakmica, a svaka u Ligi šampiona je važna zbog imidža kluba. Međutim, ne mogu da ne razmišljam o 'El klasiku'. Real bilježi loše rezultate i ima mnogo povrijeđenih igrača. Ranjen je, a tada je najopasniji. Zato moramo da motivišemo igrače i da ih ubijedimo da nam neće biti lako iako mu bježimo devet bodova".

Laporta tvrdi da uprkos sjajnim igrama tima, još ne razmišlja o osvajanju Lige šampiona.

"Opekli smo se u prošlosti kada smo mislili da imamo bolji tim od rivala. Zato sada idemo korak po korak, da iz utakmice u utakmicu potvrđujemo kvalitet i jačamo timski duh. Moramo da budemo oprezni".

O Bojanu Krkiću, 18-godišnjem Barsinom vunderkindu srpskog porijekla ima lijepo mišljenje, iako talentovani napadač ove sezone ne dobija minutažu koju priželjkuje.

"Bojan je budućnost Barselone, ali i njena sadašnjost. Ove sezone u timu imamo petoricu-šestoricu napadača, a on je jedan od njih. Bojan ima divno okruženje, kako u klubu tako i u porodici, i sjajna je ličnost. To je važno, jer je već sada uzor djeci".

Laporta je po dolasku na "Nou Kamp" doveo Ronaldinja, koga je prošlog ljeta prodao Milanu.

"Ronaldinjo je dobra osoba i jedan od najboljih igrača u istoriji Barselone i fudbala uopšte. Uz ostale igrače i trenere, donio nam je trofeje, a istovremeno je postao zvijezda nastupajući za naš klub. Međutim, takav je život, njemu je bio potreban novi izazov, a nama novi impuls. Ronaldinju je sada dobro u Milanu, a i nama dobro ide".

Poslije fudbala, na red je došla i priča o košarci.

Đoan Laporta se prisjetio vremena kada je Svetsilav Pešić, sadašnji trener Crvene zvezde, 2003. godine odveo košarkaše Barselone na krov Evrope.

"I ne samo to, Pešić nam je pomogao da bolje razumijemo košarku. Mislim da smo mu dotakli srce, a kad god pomislim na košarku, pomislim na njega. Kada Pešić radi za klub, daje mu i srce i dušu", zaključio je Đoan Laporta salvu komplimenata na račun iskusnog stručnjaka.

Laportu će u toku dana primiti i predsjednik Srbije, Boris Tadić.

"Red star forum" je, pored prve zvijezde iz Barselone, okupio mnoge sportske ljude iz Srbije i okruženja.

Za govornicom su se našli čelnici Levskog iz Sofije, ljubljanske Olimpije, podgoričke Budućnosti, banjalučkog Borca, Partizana, Crvene zvezde...

Od očekivanih gostiju izostao je samo Petros Kokalis iz Olimpijakosa, koji nije mogao da napusti Grčku zbog nereda koji traju već tri dana u toj zemlji.

(R.J./ MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC