• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi konkurs za genseka FS BiH!

Izvršni odbor FS BiH nakon šestosatne svađe članova IO odlučio je da poništi konkurs za izbor generalnog sekretara i raspiše novi!

 Novi konkurs za genseka FS BiH! Izvor: MONDO

Za novi konkus generalnog sekretara, kriterijume će u Savez dostaviti FIFA, saznaju elektronski mediji.

Izbor novog genseka mora biti obavljen do 28. februara 2009. godine, podvukli su predstavnici FIFA i UEFA Eva Paskvije i Teodor Teodoridis, poslije sjednice Izvršnog odbora FS BiH, na kojoj su slušali mučnu, šestosatnu diskusiju ili bolje rečeno svađu članova "fudbalske vlade".

Do tada, vršilac dužnosti generalnog sekretara ostaće Munib Ušanović, kojem je mandat isticao sa 31. decembra 2008. godine. Naime, članovi IO FS BiH nisu mogli da izaberu novog genseka u narednom četverogodišnjem mandatu, između Ušanovića, Nijaza Merdanovića ili Fuada Čolpe.

Poslije svađa i žučnih rasprava između članova IO, pristupilo se glasanju nakon kojeg je Ušanović dobio šest, za Merdanovića su ruku digla četiri člana, dok je Čolpa prošao sa samo dva glasa.

Podsjećamo, za izbor novog generalnog sekretara, prema Statutu FS BiH, koji je usklađen sa Statutima FIFA i UEFA, za odluku potrebno je 12 glasova od 15 članova IO.

Sjednicu je na zahtjev svih članova, napustio aktuelni gensek i kandidat za novi mandat Munib Ušanović, jer se rasprava direktno njega ticala.

Kandidati za izbor novog genseka, koji su ušli u uži izbor, pored Ušanovića, bili su Nijaz Merdanović, direktor marketinga FS BiH i Fuad Čolpa, predsjednik Arbitražne komisije FS BiH.

Aktuelni sekretar Ušanović na ovoj funkciji je od 1998. godine, a ni optužnica koju je Sud BiH podigao protiv njega zbog utaje poreza i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja nije ga spriječila da se opet kandiduje za novi četverogodišnji mandat.

Optužnica tereti Ušanovića i Miodraga Kureša, sekretara za finansije i marketing FS BiH, da su u periodu od 1. januara 2001. do 30. septembra 2006. godine izbjegli plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga, poreza na plate i poreza na doprinose i tako oštetili budžet u milionskim iznosima, te da su u periodu od 1. januara 2001. godine do 31. maja 2005. godine, zloupotrebom službenog položaja pribavili značajnu protivpravnu imovinsku korist.


Nijaz Merdanović, bivši igrač FK Sarajevo, direktor je marketinga u Savezu te predsjednik Skupštine FK Sarajevo. Treći kandidat Fuad Čolpa bio je član Predsjedništva FS Kantona Sarajevo i član Skupštine i Izvršnog odbora FS BiH. Bio je predsjednik nekoliko komisija državnog Saveza, a aktuelni je predsjednik Arbitražne komisije, advokat i suvlasnik preduzeća "Bazeni".

U uži krug kandidata ušao je i Ismet Ovčina, koji je kasnije odustao od kandidature.

(MONDO, foto: Sportsport.ba)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC