• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Laković sumnja u dogovor sa FS Kosova

Generalni sekretar FSS ponovio da je odluka da reprezentacija takozvane države Kosovo igra prijateljski meč prihvaćena na prijedlog Vlade Srbije.

Uprkos protivljenju Fudbalskog saveza Srbije, reprezentacija takozvane države Kosovo odigraće 5. marta prijateljsku utakmicu sa Haitijem.

Predsjednik nacionalnog saveza Tomislav Karadžić izjavio je da takva odluka Svjetske fudbalske federacije nije mogla da bude spriječena, a to je u intervjuu "Večernjim novostima" potvrdio i generalni sekretar Zoran Laković.

I jedan i drugi tvrde da je odluka prihvaćena na prijedlog Vlade Srbije, uz zahtjev da ne budu isticani simboli, zastava i himna.

"Odluka FIFA je jednostrana i mi na to nismo mogli da utičemo. U skladu sa preporukama naše vlade prihvatili smo da oni mogu da igraju prijateljske utakmice, ali bez korišćenja simbola, isticanja zastave i intoniranja himne", rekao je Laković.

Gensek FS Srbije je, međutim, skeptičan da će dogovor biti poštovan.

"Naše je da čekamo i pratimo šta će se dogoditi na toj utakmici. Žarko želimo da vidimo da li će FIFA prekršiti svoju odluku. Vidjećemo da li će taj Savez poštovati dogovor da na utakmici ne bude svirana himna i da nema grba, zastave. Čisto sumnjam, ali hajde da sačekamo taj 5. mart".

Jasno je da je odluka da južna srpska pokrajina igra utakmice pod nazivom samostalne države mešanje politike u sport. Toga je svjestan i Laković.

"Ma, naravno da je u pitanju politika. Radi se o promociji nepriznate države koja, uz to, nije članica FIFA. Uostalom, to se vidi i po tome što se spekuliše gdje će se utakmica odigrati, u Prištini ili Kosovskoj Mitrovici. Međutim, mi se nećemo na to obazirati, neka bude kako mora biti, jedino, ponavljam, pratićemo da li će se utakmica odigrati onako kako je FIFA zahtijevala".

Ova odluka FIFA je privremena, a konačna bi trebalo da bude donijeta sredinom marta na sjednici Izvršnog komiteta svjetske "kuće fudbala".

Izvršni komitet FIFA prošle godine dozvolio je prijateljske utakmice kosovskim klubovima i mlađim selekcijama protiv ekipa iz zemalja koje su ga priznale, ali bez korišćenja nacionalnih simbola.

Na sastanku u Cirihu sredinom januara sa predsjednikom FIFA Sepom Blaterom predsjednici FSS i Kosovskog saveza, Tomislav Karadžić i Fadilj Vokri, dogovorili su se da kosovske reprezentacije ili klubovi do daljeg ne mogu da igraju utakmice protiv ekipa iz zemalja bivše Jugoslavije.

8MONDO:Foto:MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC