• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ilija Petković zvani "Šestko". Podsjetite se

U danu kada je SOS Kanal objavio da će Ilija Petković biti imenovan za direktora reprezentacije Srbije podsećamo vas na neke njegove izjave.

Šta vam je prva asocijacija na Mundijal u Njemačkoj 2006. godine?

Debakl?

Ilija Petković?

Srbija i Crna Gora - Argentina 0:6?

Bilo šta, zar ne?

Ilija Petković bi mogao da se na velika vrata vrati u srpski reprezentativni fudbal. Poslije svih zamrzlama, nagađanja, dogovora, kršenja dogovora (sa Aleksandrom Stanojevićem), SOS Kanal je objavio da je u Fudbalskom savezu Srbije dogovoreno da nekadašnji selektor Srbije i Crne Gore Ilija Petković bude direktor A reprezentacije, a da Ljubinko Drulović bude privremeni selektor.

Zašto Petković, imaćemo, valjda, priliku da pitamo čelnike srpskog fudbala u narednim danima, naravno, ako sve ovo bude zvanično potvrđeno.

Nije zgoreg podsjetiti na Petkovićeve rezultate dok je bio selektor Srbije i Crne Gore, a posebno na one njegove motivacione govore pred najveću fudbalsku smotru na svijetu - Mundijal u Njemačkoj 2006. godine.

Na tom Svjetskom prvenstvu SCG je imala sva tri poraza, uz gol-razliku 2:10.

SCG - Holandija 0:1
Argentina - SCG 6:0
SCG - Obala Slonovače 2:3

Naravno, poslije tog Mundijala Petković je otišao sa mjesta selektora.

"Vrijeme će ocijeniti kako sam vodio reprezentaciju. Imao sam ambiciju da našu zemlju i fudbal odvedem na nove kolosjeke, da pokažem da smo civilizovani, da imamo kvalitet, da se povratimo iz izopštenosti", rekao je Petković kada je odlazio.

O govorima koje je pripremao i čitao na konferencijama za štampu, a u kojima je pominjao srpskog vojskovođu Živojina Mišića i mnoge druge istorijske ličnosti:

"Pripremao sam govore u kojima sam citirao slavne ličnosti iz naše prošlosti. Želio sam da podignem moral i hrabrost i igračima i javnosti, u trenutku kada je naš državni tim postao predmet podsmijavanja i nipodaštavan od svih. Za ove tri godine povratili smo ugled i kao nacija i kao reprezentacija".

O neuspjehu na Mundijalu, Petković je rekao da je fudbal igra u kojoj se na terenu vide sve karakteristike ekipe i igrača - jedinstvo, upornost, disciplina...

"Vidjelo se to na našem primeru. Od toga se ne može pobjeći. To smo što smo", rekao je Petković i dodao da je državni tim imao dosta problema tokom Mundijala, misleći prije svega na povrede fudbalera, a potom je citirao Vilijema Šekspira: "Kad dolazi nesreća, ona stiže u bataljonima".

O debaklu protiv Argentine...

"Na svim fudbalskim terenima u zemlji tražio sam fudbalere koji bi pobijedili Argentinu. Ovdje takvih igrača nema. Ili ih bar ja nisam našao. Možda sam ja u pravu, a možda ih i ima, ali ja nisam uspio da ih nađem. Vrijeme će pokazati", rekao je Petković.

Mediji su tada njegov nadimak "Petko" preinačili u "Šestko".

O taktici...

"Da je na Mundijalu bilo takmičenje u taktici mi bismo pobijedili u svim utakmicama. Ali, taktika je samo zamisao...".

Jedan od govora:

"Danas pozivamo sve koje interesuje fudbal da budu s nama, da pokažemo slogu, htjenje i jedinstvo, ljubav prema zemlji koju predstavljamo, da uradimo ono što narod očekuje od ovog tima. Mnogo puta sam tokom dve godine govorio o junacima iz naše istorije, a sada je vrijeme da junaci moramo da budemo mi. Punim srcem govorim da najveće pobjede ove zemlje nisu u istoriji, one tek treba da dođu i zavise od nas... U meni je veliko osjećanje odg ovornosti, ali i radosti iščekivanja velikog takmičenja, radost fudbala za koji sam živio cijeli život da bih došao zajedno sa mojim momcima do najvažnije životnog fudbalskog ispita... Vjerujem u svoj tim. Stojim iza njega. Igrači su selektirani u surovoj borbi kvalifikacija. Pokazali su takve fudbalske, moralne i ljudske kvalitete, da su sami sebe upisali na spisak. Svakom od navijača, trenera i novinara možemo pogledati u oči i reći: 'Ovo je najbolje što ova zemlja ima. Na mene niko nije vršio pritisak'...

Sve naše riječi biće velike, ako ih isprate velika djela. Šta ćemo da uradimo, gdje ćemo da se zaustavimo - niko ne zna. Ne mogu da vam obećam da ćemo biti svjetski prvaci, ali ne mogu ni da vam obećam da nećemo! Volja jaka šala nije, iz nje sila inat bije. Čast svakome, predaja nikome. Neka se igra u slavu fudbala, neka pobedi bolji. Ne mogu da obećam da ćemo biti svjetski prvaci, ali ne mogu ni da obećam da nećemo. Budimo realni, tražimo nemoguće".

Pred Mundijal je rekao da će SCG "preživjeti 'grupu smrti'", a bio je na udaru javnosti što je tada u reprezentaciju pozvao svog sina Dušana, umjesto povrijeđenog Mirka Vučinića.

Evo i jednog video podsjećanja. Obećanje Petkovića pred Mundijal - VIDEO

(MONDO, Foto: MN Press/arhiva)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC