• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je slaba karika - Martino ili Pelegrini?

Siti nema iskustva u Ligi šampiona, ali nema ni trener Barselone. A, šta tek reći za Pelegrinija, koji nije pobijedio Barsu punih šest godina.

Parova je osam, ali jedan "upada u oko":

Mančester siti - Barselona!

Ova utakmica, uz duel Arsenala i Bajerna iz Minhena, svakako nosi epitet derbija u prvom eliminacionom kolu najjačeg evropskog takmičenja, koje i ove sezone možete pratiti na programima Javnih servisa u Bosni i Hercegovini.

Mnogo se ovih dana pisalo o duelu dva sjajna napadačka tima. Jedna vijest izdvajala se ispred ostalih - šteta što na terenu neće biti Serhija Aguera, igrača koji bi bio pravi "odgovor" na gol-mašinu sa druge strane, Lionela Mesija.

Ali, i bez "Kuna", Siti ima šanse u ovom dvomeču, tim prije što ove sezone igra maestralno na svom "Etihadu". Iako je Mančester siti prvi put u svojoj istoriji u eliminacionoj fazi Lige šampiona, menadžer Manuel Pelegrini i njegovi igrači ističu da su puni samopouzdanja.

Čak su slali i "jake" izjave prema Kataloniji, iako fudbalski romantici kažu da se ovdje sastaju evropski patuljak i svjetski div. Na stranu bogatstvo arapskih šeika i njihovi planovi kako pokoriti Englesku i Evropu, istorijski gledano Mančester siti je u međunarodnim razmjerama zaista patuljak.

Istorijski gledano, "građani" Barseloni mogu da suprotstave Kup pobjednika Kupova iz 1970. godine. Ali, to donekle ovom dvomeču daje i posebnu čar.


Podršku pred utakmicu, Siti je dobio od zakletog Barseloninog neprijatelja, Žozea Murinja, koji je rekao da je ovo "najgora Barsa u posljednjih nekoliko sezona".

Ipak, baš taj Murinjo i njegov Čelsi su prije petnaestak dana u prvenstvu srušili mit o najefikasnijoj ekipi Evrope (113 golova u svim takmičenjima, nasuprot Barceloninin 107) i taj poraz (0:1) na "Etihadu" probudio je sumnje u snagu Sitija.

Pored iskustva i Aguera, ono što Siti možda neće imati su tek oporavljeni Samir Nasri i još roviti Fernandinjo. Dovoljno je reći da je Aguero postigao 26 golova u 25 utakmica, što je bolji prosjek čak i od Mesijevog (24/27).

"Nisam želio da igram protiv Barselone. To je klub prema kojem imam mnogo poštovanja, iako sam tamo igrao u drugačijoj ulozi. Bio sam ograničen na sredinu terena, a sada igram daleko ofanzivnije i imam slobodu, što mi, naravno, više odgovara. Biće mi teško protiv bivšeg kluba, ali ćemo svi zajedno pokušati da damo najbolje što imamo", rekao je Jaja Ture, drugi najbolji strijelac Mančester sitija u prvenstvu i četvrti ako se gledaju sva takmičenja.



Mnogi će se, naravno, zapitati može li Siti da napadne Barsu pred revanš na Kamp Nou. Manuel Pelegrini tvrdi da će se to dogoditi, ali i da je važno da njegov tim drži loptu u svom posjedu i razbije "tika-taku", na "tika" i "taku".

"Najvažnije stvar je da izgledamo kao ekipa, koju gledate svakog vikenda u Premijer ligi, da zadržimo svoj stil igre i svoj 'personaliti'. Ne razmišljamo o obrani, premda je s druge strane Barselona, već razmišljamo kako što duže da imamo loptu u nogama i onda da pravimo dobre stvari", naglašava strateg domaćih Pelegrini, koji iz svojih španskih dana (Viljareal, Real Madrid, Malaga) nema dobra iskustva s Barselonom.

Igrao je 22 puta protiv Katalonaca i pobijedio samo četiri puta, isključivo sa Viljarealom! Ukupno, ima skor 4-4-12, uz gol-razliku (27:49). U sezoni kada je vodio slavni Real, bio je poražren u oba "El Klasika".

Posljednju pobjedu nad "Blaugranom" ostvario je, sada već davnog, 9. marta 2008. godine. Dakle, prošlo je više od šest godina...

"Nemam strah od Barselone, jer Mančester siti, ako želi da bude veliki klub, mora da se nosi protiv najvećih. Nemoguće je izbjeći Barselonu, Real ili Bajern u Ligi šampiona i ovo je izazov u koji se ulazi s ogromnim motivom", podvlači Pelegrini, koji će vjerovatno krenuti u opreznijoj formaciji 4-2-3-1.

Kada su Pelegrinija pitali kako zaustaviti Mesija i ko će ga čuvati, odgovorio je:

"Svi".

Ono gdje će Siti, kao i mnogi drugi klubovi, tražiti prednost su prekidi i skok igra. Domaćini su u prosjeku deset centimetara viši od gostiju, pa bi korneri i slobodni udarci u zoni centaršuta trebalo da budu "plavo" oružje.

Barsa u Mančester stiže poslije egzibicije u meču sa Rajo Valjekanom (6:0), u kojem je Mesi pogodio dva puta, a na teren se spektakularnim golom vratio i dugo povrijeđeni Nejmar.



U najavi utakmice Herardo "Tata" Martino osvrnuo se na poređenje rivala.

"Iako cijenim Siti, ne bih rekao da je Pelegrinijeva ekipa "mini Barselona". Oni igraju oštrije prema golu od nas. Da, i oni vole da drže loptu u posjedu i sigurno da će pokušati da nam je uzmu što prije. Šta ćemo mi u tom slučaju raditi?", pitao je Martino i odgovorio:

"Ništa! Oduzećemo je i mi njima! A, ako to nismo u stanju da napravimo onda bolje da ni ne dolazimo na utakmicu. Činjenica je da će onom ko bude imao manji posjed lopte biti mnogo teže. Naš je cilj zato da igramo našu igru".

O opasnostima koje prijete, Argentinac je rekao:

"Siti je vrlo raznovrstan u napadu, mogu vas napasti na mnogo različitih načina što me posebno zabrinjava. To je ekipa koju je jako teško kontrolisati i zato konstantno naglašavam da moramo da imamo veći posjed lopte".

Za kraj je Martino ostavio i nekoliko riječi za svog zemljaka Aguera.

"Njegov izostanak znači jedan problem manje za mene, kao trenera Barcelone. Kao navijaču žao mi je što takvog igrača neće biti na terenu".

Ako je neiskustvo mana Sitija, onda je neiskustvo i mana Martina, koji se sprema da prvi put u karijeri priprema ekipu za eliminacionu fazu Lige šampiona. Do dolaska u Barselonu prošlog ljeta, "Tata" je trenirao samo klubove u Južnoj Americi.

Mančester siti i Barselona nikada se nisu sastali u zvaničnoj evropskoj utakmici, a u šest prijateljskih svako ima tri pojbede.

Duel Čileanca Pelegrinija (60) i Argentinca Martina (51) počinje u utorak u 20.45, kada će se zavrtjeti "bubamara" i u Leverkuzenu, gdje se sastaju Bajer i Pari Sen Žermen.

"Najave gotovo svih današnjih utakmica pronađite na portalu dvoznak.com, adresi za pametno klađenje".

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images/Clive Brunskill, Jamie McDonald)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC