• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deja-vu: Bajern pobijedio Arsenal u Londonu!

U čudnoj utakmici, istorijskoj zbog dva promašena penala, ključne uloge imali su Ozil, Nojer, Ricoli, Roben, Šćešni, stativa, Kros i Miler - 0:2!

Na prvi pogled sve je gotovo: Arsenal - Bajern Minhen 0:2 (0:0), u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona.

Ali... Nije!

Prošle sezone, takođe u periodu strašne dominacije i na putu ka tituli prvaka Evrope, Bajern je pobijedio Arsenal u osmini finala, bilo je 1:3 u Londonu, ali su se "tresle gaće" Bavarcima u revanšu u kojem je bilo 0:2. Sve poslije toga je istorija...

I još nešto. Bajern "umije" da izgubi u Minhenu od Engleza. Prošle jeseni, u grupi, bilo je 2:3 u meču sa Mančester sitijem, a u finalu Lige šampiona, u sezoni 2011/12, Čelsi je na Bajernovom stadionu, protiv Bajerna, stigao do prve titule prvaka Evrope u istoriji.

To su neki od razloga zbog kojeg bi trebalo vjerovati da ishod dvomeča između ekipa dvojice velikih trenera, Arsena Vengera i Pepa Gvardiole, nije riješen već ove srijede uveče.

Ma šta mi željeli da vjerujemo, realnija opcija je da će petostruki prvak Evrope igrati u četvrtfinalu, a Arsenal četvrti put uzastopno ispasti u ovoj fazi Lige šampiona...

Šta je presudilo meč na "Emiratima"? Teško je izabrati jedan trenutak.

Konkretno, bio je to gol Tomasa Milera u 88. minutu, glavom, na pas kapitena Filipa Lama i to taman kad su navijači Arsenala pomislili da bi njihov nadjačani tim iz nekog prekida u nadoknadi vremena mogao do gola i doze adrenalina pred put u Bavarsku.

Ovaj potez Milera sveo je šanse Engleza na domen teorije.

Bilo bi drugačije da je ostalo 0:1, što je bio rezultat do kojeg su gosti došli poslije prelijepog pogotka Tonija Krosa u 54. minutu utakmice.

Ali, nije lako reći da je to prelomilo, jer... Tada je Arsenal uveliko bio sa desetoricom igrača na terenu i sa promašenim penalom u 9. minutu, a Bajern propustio priliku da i sam povede sa penala u 40. minutu, nakon što je Vojčeh Šćešni isključen poslije očiglednog faula nad Arjenom Robenom.

Penal za Arsenal promašio je nesrećni Mesut Ozil, koji je odlukom da baš on izvede najstrožu kaznu samo produbio krizu forme u kojoj se nalazi dva mjeseca. Jer, prekršio je pravilo da igrač nad kojim je načinjen prekršaj ne bi trebalo da izvodi penal. Srušio ga je Žerom Boateng, a Manuel Nojer bio bolji "oči u oči".

Revanširao mu se David Alaba, koji se gledao sa Lukasom Fabijanskim, nezagrijanim golmanom Arsenala koji je neočekivano ušao na teren nešto prije 40. minuta utakmice, dok je Šćešni napuštao igralište i prema tribinama pokazivao nešto što liči na masturbaciju (biće riječi o tom potezu Poljaka).

Fabijanski je letio u jednu stranu, a lopta u drugu, sve dok nije pogodila stativu!

Penal nije bio sporan kada je srušen Roben, kao igrač u stopostotnoj šansi, poslije sjajnog pasa najpotcjenjenijeg igrača Bajerna, Tonija Krosa. Ono zbog čega će biti riječi je odluka italijanskog arbitra Nikole Ricolija da "duplira kaznu" domaćem timu, pokaže na bijelu tačku i pošalje Šćešnija u svlačionicu.

Nije prekršio pravilo, ali nije ni morao...

Bilo kako bilo, prvo poluvrijeme, uz blagu inicijativu Bajerna, ali bez stopostotnih šansi mimo dva penala, završeno je rezultatom 0:0, ali nije bilo za očekivati da tako ostane.

Po povratku iz svlačionica, Bajern je zaigrao kao Barsa na vrhuncu moći pod Gvardiolom, Arsenal je do lopte dolazio nikad, a iz takve dominacije sjevnuo je potez Krosa za TV špice - momak je "iz mjesta", iskosa sa desne strane, desnom nogom, poslao loptu u raklje gola Fabijanskog. Potez kakav se rijetko viđa i jubilarni 100. pogodak Bajerna ove sezone!

Sto i prvi stigao je poslije "klasične" akcije Bavaraca, centaršuta sa ivice šesnaesterca i "poklanjanja" Milera pred nemoćnim Fabijanskim. Već u narednom napadu, Kros je pogodio stativu i bio nekoliko centimetara daleko od toga da sruši našu kompletnu ideju o tome da ovo nije riješen dvomeč (iako jeste).

Šta još reći... Do 80. minuta, Arsenal je imao 18 dodavanja u drugom poluvremenu i jedan pokušaj ka golu Nojera, pa se može konstatovati da je Vengerov tim odlično prošao pred revanš. Venger nije mogao mnogo da kombinuje poslije isključenja Šćešnija, jer je i prije toga morao da napravi jednu iznuđenu izmenu - u 30. minutu povredio se Kiron Gibs i na teren je morao Naćo Monreal. Ali, koga god da je ubacio sa klupe u igri 10 na 11 sa Bajernom, teško da bi se nešto bitno promijenilo.

Ono gdje će Venger biti kritikovan poput Ricolija je njegova odluka da od starta počne mladi, neiskusni i tek oporavljeni Jaja Sanogo, dečko koji je tek za vikend zabilježio svoj prvi start za seniorski tim Arsenala... Venger je na klupi ostavio Olivijea Žirua, pa i Lukasa Podolskog - htio je nešto, a dobio - ništa!

Nadigran je, što je donekle bilo i očekivano, ali i dobio priliku da u revanšu priredi nešto specijalno, što navijači Arsenala i ne samo Arsenala čekaju dugo.

Jako dugo...


(MONDO:Foto: Guliver/Getty Images/Shaun Botterill)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC