• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMIJER BiH: Nikad neizvjesnije!

Pred nastavak sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine čak šest timova će konkurisati za titulu šampiona.

Početkom sljedećeg mjeseca, tačnije 1. marta biće nastavljeno prvenstvo BiH u fudbalu, a čak šest ekipa "ravnopravno" pretenduje na najviši plasman.

To su Željezničar, Sarajevo, Široki Brijeg, Zrinjski, Borac i Olimpik.

Zbog plasmana "zmajeva" na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, jesenji dio sezone je trajao 19 kola, pa će premijerligaši na proljeće odigrati samo 11 utakmica.

Jesenji prvak poslije 15 mečeva bio je banjalučki Borac, ali je u naredne četiri "proljećne" utakmice prosuo lidersku poziciju i prepustio je sarajevskom Željezničaru, aktuelnom prvaku.

Drugoplasirano je Sarajevo sa dva boda manje od gradskog rivala, ali su se na "Koševu"
dogodile krupne promjene koje su bordo tim vinule u sam vrh kandidata za titulu poslije šest godina posta.



Prvenstveno dolazak kapitala malezijskog milijardera Vinsenta Tana, a s njim i trenera Roberta Jarnija, osigurao je rijetku finansijsku stabilnost na "Koševu" i kupovinu pojačanja koja bi u nastavku sezone trebala da omoguće "šetnju" kroz Premijer ligu BiH.

Osim starosjedilaca poput Vuleta Trivunovića, Bojana Puzigaće, Ognjena Todorovića ili Nemanje Bilbije, koji doduše još nije odigrao nijednu zvaničnu utakmicu, mnogo se očekuje od novopridošlih Mate Jajala, Miloša Stojčeva, Krste Velkoskog, Darija Purića i golmana Mateja Delača, koji je stigao iz Čelsija.

Do titule će uprkos svemu sigurno teško doći jer ni aktuelni prvak Željo nije sjedio skrštenih ruku ove zime, ali zbog materijalne situacije su izostala "zvučna" pojačanja za ovdašnje prilike.



Plavi sa Grbavice mudro ćute na sveopštu galamu oko Sarajeva, koji je u ponekim medijima unaprijed proglašen prvakom uz opasku da se i Željo pojačao Marijanom Antolovićem, Jasminom Bogdanovićem i talentovanim juniorem Anelom Alibašićem. Kad se tome doda da je ugovor sa klubom produžio i "meta" gradskog rivala Marijan Kvesić, a samo paraf od ostanka dijeli i kapitena i povremenog reprezentativca BiH Muamera Svraku, jasno je da plavi neće prepustiti trofej bez borbe.


Pored Želje, u trku za titulom se poslije formiranja Radne grupe i nešto povoljnijeg finansijskog stanja uključio i banjalučki Borac, koji je doduše kao prioritet istakao plasman u međunarodna takmičenja.



Istina, u zimskom prelaznom roku su otišli nosioci igre prošle jeseni - Ognjen Đelmić, Joco Stokić i Boris Raspudić, ali su stigle njihove "adekvatne" zamjene poput Harisa Handžića, Ivan Dragićević, Stefan Tomović, Petar Kunić, Stefan Savić i Darko Đajić. Možda i nisu adekvatne gledano na individudalnom planu, ali kako su istakli sportski direktor Banjalučana Branislav Krunić i trener Dragan Jović, ekipno gledano sigurno će "Borac biti jači na proljeće".



U igri za šampionskim peharom još je i trećeplasirani Široki Brijeg, koji je u generalci sa Željom (2:2) pokazao da ima ozbiljan tim, ali i mostarski Zrinjski na četvrtom mjestu. "Plemići" su uz postojeći kadar ove zime doveli iskusnog napadača Stevu Nikolića, a od Borca su "ukrali" Marka Basaru, iako je prošao pripreme sa crveno-plavima u Opatiji.

Naravno, ne treba otpisati ni najmlađeg sarajevskog premijerligaša Olimpik, koji je na šestoj poziciji, ali za liderom zaostaje nadoknadivnih šest bodova.

"Vukovi" poput Borca skromno pretenduju samo na izlazak u Evropu, ali niko na "Otoci" ne bi imao ništa protiv da se u preostalih 11 mečeva umiješa u bitku za glavni naslov.

Ako je vjerovati tradiciji, šampion će biti Borac!

Crveno-plavi su bili jesenji šampioni (poslije 15 kola), a oni su u posljednjih 10 od 11 šampionata prvi prolazili kroz cilj. Tu tradiciju je pokvario Željezničar preotevši jesenjem prvaku Širokom Brijegu trofej u proljećnom dijelu sezone 2010/2011.

Sve u svemu, čeka nas vrlo zanimljivo proljeće na fudbalskim terenima u BiH, ali na žalost na tribinama neće biti gostujućih navijača odlukom Fudbalskog saveza BiH.

Razlog?

Posljednji događaji u Federaciji BiH i masovni protesti zbog lošeg ekonomskog stanja u društvu i državi.

(N.Šatara/MONDO, foto: FS BiH, FK Sarajevo, FK Borac, FK Željezničar, Bljesak.info)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC