• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JSL: Crvena zvezda je prva!

Po pljusku, pred 23.420 gledalaca, strijelci Abiola Dauda u 32. i Nejc Pečnik u 45. za Zvezdu, odnosno Nemanja Zlatković u 67. za Javor!

Fudbaleri Crvene zvezde "osvanuće" u nedjelju ujutru kao novi lideri Superlige Srbije, a malo je nedostajalo da to ne bude slučaj.

Poslije odličnog prvog poluvremena i vođstva od 2:0, crveno-bijeli potcijenili su rivala u nastavku, izabrali da ne kontrolišu ni posjed, ni igru, ni tempo i malo je nedostajalo da zbog toga ne iskoriste kiks Partizana u Novom Pazaru.

Po pljusku, pred 23.420 na prolećnoj premijeri, Crvena zvezda - Javor 2:1 (2:0)!

Crveno-bijeli su lideri šampionata prvi put od 7. oktobra 2012. godine, kada su kao prvoplasirani otputovali u Suboticu i bili teško poraženi u meču sa Spartakom (3:0). Od tada, do danas, Zvezda nije dočekala kompletno kolo Superlige na čelnoj poziciji.

Nošeni bučnom podrškom s tribina i inspirisani povratnikom Darkom Lazovićem, crveno-bijeli su potpuno nadigrali Ivanjičane u prvom poluvremenu i gotovo riješili stvar pogocima Abiole Daude na asistenciju debitanta Ljuba Nenadića, odnosno Nejca Pečnika, poslije centaršuta Lazovića i greške njegovog prezimenjaka na golu Javora, Đorđa.

Odbrana koju je sastavio trener domaćeg tima Slaviša Stojanović, sa trojicom debitanata Dejanom Kelharom, Savom Pavićevićem i pomenutim Nenadićem, nijednog trenutka nije bila na iskušenjima u prvom poluvremenu, ali...

Odlaskom na odmor, a potom i dvjema izmjenama koje je trener Javora, Predrag Ristanović izvršio u 46. minutu, odnos snaga na terenu se promijenio, pa je Javor stigao do gola preko "Zvezdinog djeteta" Nemanje Zlatkovića. Već u sljedećoj akciji, Javor je imao veliku šansu, tačnije dvije, da izjednači, ali se to nije dogodilo zahvaljujući intervenciji golmana Bobana Bajkovića i potom spretne reakcije Pavićevića, u trenutku kada je mreža bila nebranjena.

Kao i nekoliko puta tokom jeseni, trener Zvezde Stojanović imaće razloga da bude zadovoljan, ali i povoda da očita lekciju svom timu. Ovog puta neadekvatan odnos prema igri nije kažnjen gubitkom bodova.

Samo živaca Zvezdinih navijača...

Sve u svemu, nije moglo bolje da "počne" po Crvenu zvezdu - Partizan nije pobijedio!

To je značilo da zvezdaši neće igrati samo za prvu proljećnu pobjedu i osvetu Javoru, već i za prvo mjesto na tabeli. Euforiji, ni opuštanju nije smjelo da bude mjesta, jer je gost u utakmici 16. kola Jelen Superlige bio tim koji je ubjedljivo slavio u prvom meču, na startu sezone - 4:2!

Na kraju, na mišiće, Zvezda je popravila skor u mečevima sa Ivanjičanima na 10-1-5, uz podsjećanje da je Javor u svoje prve dvije sezone u Superligi bio jedini klub u Srbiji sa pozitivnim skorom u mečevima sa Crvenom zvezdom.

Kao što smo i najavili ranije u subotu, trener Crvene zvezde Slaviša Stojanović počeo je meč s trojicom debitanata, a prvi put od aprila prošle godine na terenu je i Darko Lazović.

CRVENA ZVEZDA: Bajković - Petković, Kelhar, Pavićević, Nenadić - Kovačević, Milijaš, Lazović, Pečnik - Dauda, Mrđa.

JAVOR: Lazović - Đorđević, Milović, Šofranac, Gojačanin - Đokić, Docić - Ivelja, Veselinović, Milošković - Dražić.



TOK UTAKMICE:

1 - Od prvog minuta crveno-bijeli krenuli su u napad ka golu plavih, što zahtijevaju i navijači. Sa Sjevera "grmi"!

4 - Prvi prodor Lazovića po desnoj strani, centaršut i pomalo panična reakcija odbrane Javora za prvi korner crveno-bijelih, ali bez prave realizacije.

9 - Totalna ofanziva Beograđana i velika šansa koju nije iskoristio kapiten Milijaš! Lazović je drugi put "probio" čuvara po desnom krilu i uputio idealan centaršut, a Milijaš sa sedam, osam metara - potpuno sam - nije uspio da savlada čuvara mreže Javora. Njegov udarac glavom odskočio je pred golmanom Lazovićem i otišao preko prečke...

15 - Jak udarac i prva intervencija Bajkovića! Opomena od gostiju! Veselinović je oduzeo loptu debitantu Nenadiću, koji je na nastup čekao više od 600 dana, šutirao jako sa oko 20 metara, ali je Bajković bio dobro postavljen i odbio loptu u polje!

18 - Problemi za Crvenu zvezdu! Desni bek Petković ostao je na travi da leži držeći se za zadnju ložu desne noge. Ukazuje mu se pomoć, a Stojanović je već podigao Martinovića sa klupe.

21 - Nova šansa za Zvezdu, novi centaršut sa desne strane, ovog puta je Mrđa bio u šansi ali je njegov udarac glavom "na prvoj stativi" završio pored gola!

Već poslije 20 minuta igre jasno je šta za Zvezdu znači Lazović na desnom krilu...

23 - Petković se oporavio od bola u butini i vratio u igru i odmah stvorio treću veliku šansu za Crvenu zvezdu. Ponovo je popustila odbrana Javora po toj desnoj strani iz Zvezdine perspektive, ovog puta centrirao je Petković, ali je Dauda na petercu loše zahvatio loptu.

U međuvremenu, dio terena ispod sjeverne tribine prekrio je dim od bakljade, a u toj magli Ivanjičani nisu uspjeli da realizuju prvi korner koji su imali.

28 - Jedan od debitanata u dresu Zvezde, Pavićević, probao je jedan mirniji dio utakmice da razbije udarcem sa distance. Jako jeste bilo, precizno ne!

32 - GOL!

32 - Crvena zvezda je probila "blok" Javora, ali centaršutom sa lijeve strane! Poslije serije akcija po desnoj, vezisti su promijenili stranu, lopta je posle duge akcije otišla na lijevo, odakle je Nenadić poslao centaršut na "drugu" stativu, a tamo Dauda gotovo iz "mrtvog ugla" savladao Lazovića.


VIDEO

Lopta je prošla između golmana Javora i stative, gdje je jedino i mogla da nađe put do mreže. Nigerijcu je to osmi prvenstveni gol.

34 - Poslije Petkovića, ljekarski tim Zvezde ukazivao je pomoć i Pavićeviću, koji je ostao da leži na travi poslije jednog vazdušnog duela. Opet je Martinović bio poslat na zagrijavanje, ali se i Pavićević vratio na teren.

41 - Sa Sjevera počinju da se čuju povici: "Tole, odlazi!"

Zvezda je prilično organizovana i opasna po desnoj strani, gdje lijepo sarađuju Lazović i Petković, a pomaže im i Mrđa, koji voli da se "izvlači" na bokove.

45 - Iako će drevni jugoslovenski trener Milan Živadinović uvijek reći da je "2:0 najopasniji rezultat", fudbaleri i navijači Crvene zvezde neće imati ništa protiv toga - posljednji minut igre u prvom poluvremenu i gol Pečnika za 2:0!

Pogotku Slovenca, iskosa sa lijeve strane, a desnom nogom, kumovao je golman Javora Lazović, koji se ne snalazi najbolje ove kišne večeri. Centaršut prezimenjaka Lazovića sa desne strane trapavo je odbio u "crvenu zonu" pred svojim golom, što je Pečnik kaznio udarcem iz prve!

VIDEO

POLUVRIJEME - Bolji i opasniji tim vodi 2:0. Očigledna je velika želja fudbalera Crvene zvezde da poslije dugo vremena kazne remi Partizana u Novom Pazaru. Često se u prethodnim sezonama događalo da na kiks crno-bijelih, crveno-bijeli odgovore svojim kiksom.

DRUGO POLUVRIJEME:

46 - Trener gostiju Predrag Ristanović napravio je dvije izmjene u odnosu na prvo poluvrijeme, izašli su Đorđe Ivelja i Jovan Dokić, a ušli imenjaci Nemanja Zlatković i Vidić.

47 - Kišta nastavlja da lije, a prvi žuti karton u Crvenoj zvezdi dobio je Kovačević za oštar start na sredini terena. Javor pokušava dugim loptama da razbije posljednju liniju odbrane Crvene zvezde koja prvi put nastupa u ovom sastavu i u kojoj su trojica debitanata - Dejan Kelhar, Savo Pavićević i Ljubo Nenadić.

To za sada ne daje rezultate, a nije ni u prvom poluvremenu u kojem je Javor imao jedan šut ka golu.

55 - Blaga inicijativa Javora, prvi put od početka utakmice, ali čini se kao da je Zvezda to i tražila. Sa 2:0, djeluje kao da će crveno-bijeli rjeđe insistirati na posjedu lopte i tražiti priliku da iz kontre dokusure protivnika.

60 - Veliku, veliku priliku je propustio Dauda. Lazović je pretrčao svog čuvara kao da ga nema na terenu, prošao po ko zna koji put po desnoj strani i idealno uposlio Daudu, koji se kretao iza Mrđe i iz čiste situacije, sa 13, 14 metara od gola šutirao ka - Sjeveru!

Bila je to upravo akcija koju smo najavili i koju je Zvezda "čekala" od povratka na teren, ali bez realizacije.

67 - GOL!

67 - Crvena zvezda pokušavala je da spusti tempo i umrtvi utakmicu od početka drugog poluvremena i za to je kažnjena, umalo surovo! Javor je u 67. minutu dao gol i dva minuta kasnije imao kolosalnu šansu da izjednači!

VIDEO

Prvo je Nemanja Zlatković, koji je ušao na teren u 46. minutu, sjajno reagovao ispred kompletne odbrane Zvezde i na centaršut sa desne strane golgeterski iz prve "provukao" loptu ispod Bajkovića, čiji je izlazak na napadača gostiju zakasnio - 2:1!

Zlatković, kao momak koji je prošao Zvezdinu školu i potom promijenio mnogo klubova, nije se radovao golu!

I samo što su krenuli sa centra, indolentni i previše opušteni crveno-bijeli izgubili su loptu na svojoj polovini, uslijedila je odmah kontra "3 na 3", a šut Veselinovića odbranio je Bajković, dok je udarac Vidića, dok je Bajković bio na zemlji, nekako u polje izbio Kelhar!

Pjesma navijača Zvezde pretvorila se u zvižduke, a sve je postalo još gore, kada je poslije jednog prekida na polovini Javora sijevnula kontra gostiju i kada se Dražić našao sam pred Bajkovićem, ali ga je u trenutku šuta stigao požrtvovani Kovačević i spriječio izjednačenje.

Vidjevši da je vrag odnio šalu i da njegov tim ni ne liči na onaj iz prvog poluvremena, a sjetivši se nekih utakmica iz prvog dijela sezone kada je Zvezda gubila dobijeno, trener Stojanović izvršio je dvije izmjene - defanzivne.

"Zadnji" vezni Goran Gogić zamijenio je kapitena Milijaša, a umjesto centarfora Daude na terenu se našao Filip Kasalica, takođe napadač, ali igrač koji znatno više učestvuje u defanzivnim zadacima.

Posljednjih 20 minuta utakmice Zvezda igra sa dvojicom defanzivnih vezista i jednim špicem, Mrđom!

80 - Ovim izmjenama, Stojanović je uspio malo da stabilizuje svoj tim i ublaži navalu Javora, koji očigledno igra na remi.

85 - Ovacije za Lazovića, kojeg u finišu utakmice mijenja Vukan Savićević. Lazović je već u prvoj utakmici ovog proljeća, tačnije od kada je u "vječitom derbiju" prošle sezone pokidao ligamente koljena, pokazao da će praviti razliku na terenu ovog proljeća.

86 - Zvezda u defanzivi dočekuje finiš utakmice i nadoknadu vremena.

88 - Umalo 3:1! Udarac Mrđe glavom sa peterca prošao je "tik" pored stative, poslije centaršuta Pečnika sa lijevog krila.

90+3 - KRAJ!

90+3 - Uz malo nervoze, "glupost" Savićevića zbog čega je dobio žuti karton, neiskorišćenu kontru Zvezde i poneko izležavanje na pljusku, sudija Dejan Santrač poslao je igrače u svlačionicu. Računajući i jesen, bila je to šesta uzastopna prvenstvena pobjeda crveno-bijelih, a treća u nizu rezultatom 2:1!

Crvena zvezda 34, Partizan 32... Do daljeg!

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC