• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španski klubovi ustali protiv premijerligaša

Rukovodstvo Primere primilo zahtjev da pomjeri starosnu granicu za potpisivanje ugovora sa mladim igračima. Sa 16, na 14 godina!

Poučena ranijim iskustvima, Primera je odlučila da stane na put preranom odlasku mladih igrača iz Španije.

Primjeri Seska Fabregasa, koji je otišao iz Barselone u Arsenal sa 16 i po godina ili Đerara Pikea, koji je debitovao za Mančester junajted već sa 17, godinama su bili predmet rasprave na Pirinejima. U petak je najavljeno da će nadležni konačno reagovati.

Španska "Marka" najavila je da rukovodstvo Primere srema novu revoluciju, pomjeranjem donje starosne granice za potpisivanje ugovora sa igračima koji podrazumijevaju i otkupnu klauzulu.

"Ta granica je trenutno postavljena na 16 godina. To je doba u kojem fudbalski klub može da potpiše profesionalni ugovor sa igračem iz omladinskog pogona i da mu odredi otkupnu klauzulu, kojom spriječava njegov odlazak ili se osigurava".

Prema opštem mišljenju, mladi fudbaler sa 16 godina završava srednje školovanje i spreman je da počne da se potpuno posveti fudbalu. Ipak, klubovi žele da donja starosna granica za potpisivanje profesionalnog ugovora bude spuštena na 14 godina.

"Cilj tih klubova je da spriječe odlazak talentovanih igrača iz španskih klubova u druge lige. To će biti posebno korisno oružje u borbi protiv moćnih engleskih klubova, koji su uvijek brzi u uočavanju talenata i njihovom odvođenju u svoje omladinske pogodine".

"Promjena će značiti da će igrač već sa 14 godina moći da potpiše profesionalni ugovor sa određenim klauzulama, sličan onome koji potpisuju igrači u Primeri ili Segundi".

U Premijer ligi ove sezone nastupaju 32 fudbalera sa španskim pasošem.


(MONDO:Foto: Guliver/Getty images/Jamie McDonald)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC