• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za "namještanje"- četiri godine zatvora

Bivši potpredsjednik Hrvatskog fudbalskog saveza Željko Širić osuđen na četiri godine zatvora za primanje mita za "pošteno suđenje"

Osim Željka Širića, kome je izrečena prvostepena presuda, za davanje mita osuđen je i nekadašnji sekretar fudbalskog kluba Karlovac Neven Šprajcer.

On je dobio uslovnu kaznu od deset mjeseci, a ako presuda postane pravosnažna, četiri godine neće smjeti da obavlja fudbalske funkcije.

Presuda je izrečena na zagrebačkom Županijskom sudu poslije devet mjeseci suđenja zbog korupcije u prvoj fudbalskoj ligi.

Zbog sistemske korupcije tužilaštvo je tražilo maksimalne kazne i da im se izrekne mjera zabrane obavljanja funkcija u trajanju od 10 godina, dok je odbrana u završnoj riječi tvrdila da im krivica nije dokazana.

Istraga namještanja prvoligaških utakmica i podmićivanja sudija počela je još 2011. godine, a glavnu ulogu u otkrivanju afere odigrao je tada 32-godišnji predsjednik Hajduka iz Splita Hrvoje Maleš.

On je Širiću predao označenih 30.000 evra, od 95.000 evra koliko je navodno traženo za "pošteno suđenje". Odmah po predaji novca Širića i bivšeg predsjednika komisije sudija Stjepana Djedovića, protiv koga je postupak razdvojen zbog bolesti, uhvatila je Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Hapšenje Širića, Djedovića i Šprajcera bio je nastavak antikorupcijske akcije "Ofsajd", u kojoj se istraživalo namještanje 12 prvoligaških utakmica.

U tom slučaju sud je ranije 15 optuženih, uglavnom fudbalera i funkcionera kluba Kroacija Sesvete, Varteks i Međumurje, proglasilo krivima.
(Beta:Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC