• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjajno! Sve izvjesnija UEFA Liga nacija!

Poslije kritika koje je Platini doživio zbog proširenja Eura sa 16 na 24 reprezentacije, kao pravo osvježenje iz UEFA stigla ideja o Ligi nacija.

Da li je na pomolu formiranje novog takmičenja za reprezentacije, koje bi se po jačini našlo odmah iza Svjetskog i Evropskog prvenstva, ali bi po sistemu i strukturi bilo daleko zanimljivije, i vremenski znatno duže?

Britanski "Telegraf" ekskluzivno piše da jeste...

UEFA Liga nacija trebalo bi da premijerno bude realizovana u sezoni 2018/2019. Novo takmičenje zamišljeno je da bude prava zamjena za sve besmislenije prijateljske utakmice i nema sumnje da će izazvati velika pomjeranja u fudbalskim kalendarima.


Za realizaciju ovog plana potrebno je da ga podrže 54 članice UEFA na Godišnjem kongresu, koji se sutra održava u glavnom gradu Kazahstana Astani.

Precizan format takmičenja tek bi trebalo da bude utvrđen, ali je izvjesno da će Liga biti dvogodišnje takmičenje koje će se odvijati paralelno sa kvalifikacijama za svjetska i evropska prvenstva. Navodno, UEFA planira da podijeli reprezentacije u tri ili čak četiri divizije, u kojima bi se, kao u nacionalnim šampionatima i u hokeju na ledu, državni timovi borili za ulazak u viši rang ili opstanak.

Najjača divizija trebalo bi da ima 16 selekcija, podijeljenih u četiri grupe. Pobjednici grupa bi na kraju takmičenja učestvovali na Fajnal foru na neutralnim terenu. Završni turnir (dva polufinala i finale) zamišljen je da se održi tokom ljeta svake neparne godine, kako se ne bi poklopio sa finalnim turnirima svjetskih i evropskih prvenstva.



Ono što bi dodatno motivisalo reprezentacije iz nižih divizija je ideja da se pobjednici direktno plasiraju na Evropsko prvenstvo.

Koncept Lige nacija prvi put je predložio prošle godine predsjednik UEFA Mišel Platini. Čelnik evropske "kuće fudbala" zamislio je takmičenje kao nešto što bi povratilo ugled reprezentativnog fudbala u Evropi.

Ako bi se podjela po divizijama izvršila po trenutnom plasmanu na UEFA ranglisti, Srbija bi vjerovatno bila član Druge lige, jer su "orlovi" trenutno na 27. mjestu. Od 17. do 32. pozicije nalaze se još: Izrael, Kipar, Danska, Hrvatska, Poljska, Bjelorusija, Škotska, Švedska, Bugarska, Norveška, Slovenija, Slovačka, Moldavija i Azerbejdžan.

Prvu ligu činili bi: Španija, Njemačka, Engleska, Italija, Portugal, Francuska, Rusija, Holandija, Ukrajina, Belgija, Turska, Grčka, Švajcarska, Austrija, Češka Rumunija.

U varijanti sa tri divizije, Treća liga bi brojala 22 reprezenatcije - Gruzija, Kazahstan, BiH, Finska, Island, Letonija, Crna Gora, Albanija, Litvanija, Makedonija, Republika Irska, Luksmebrug, Malta, Lihtenštajn, Sjeverna Irska, Vels, Jermenija, Estonija, Farska Ostrva, San Marino, Gibraltar.

(MONDO, Foto: Beta/AP/Sang Tan)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC