• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mogu li igrači Barse da podnesu Klopa? Teško!

Da li bi "Kamp Nou" bio klopka za Klopa ili kako neko da natjera Mesija da trči duplo više...

Vijest dana: Barselona hoće Jirgena Klopa i sa njim Marka Rojsa!

Tras!

Naslov, podnaslov, kratak tekst, saznajemo, prodata novina...

OK, tako funkcionišu mediji već dugo godina unazad i ovog puta odlučićemo se da vjerujemo da su saznanja katalonskih listova "As" i "Sport", tradicionalno naklonjenih Barsi. Rivalski su listovi, a objavili su istu vijest, istog dana. Ili im je neko iz kluba zaista poturio informaciju, s razlogom, ili ih je neko van kluba navukao sa razlogom.

Međutim, ova vijest natjerala nas je da se zapitamo, šta zapravo Barsa dobija sa Klopom, a čega mora da se odrekne i da li je Rojs dovoljno pojačanje da bi cijela zamisao uspjela? Na stranu što je klub kažnjen jednogodišnjom zabranom dovođenja fudbalera i što bi Rojs mogao da krene za Klopom, ali tek juna 2015. godine.

Ako je sve ovo tačno i ako će Klop u nekom trenutku završiti na "Kamp Nou" stadionu, to automatski znači i da su vodeći ljudi Barselone priznali da je "tika-taka" provaljena, islužena, prevaziđena, da ne kažemo mrtva. Oboljela je praktično onog dana kada je Pep Gvardiola, prema sopstvenom priznanju, primjetio da više ne može da motiviše igrače koje ima u svlačionici i da je bolje da ode.

messi xavi.jpg Foto: Guliver/Getty Images/Alex Caparros

Iz ovog ugla, ispostavilo se kao loše što Barselona odmah tada nije namjerila da napravi ovako radikalan zaokret, postavivši za trenera nekoga ko ima potpuno drugačiji stil od Gvardiole, poput Klopa, već je pacijenta priključila na aparate tako što je poslije Gvariole posao dala u ruke "malom Gvardioli", Titu Viljanovi, njegovom prvom asistentu.

Stvar s Titom nije funkcionisala iz mnogo razloga, a onda se ispostavilo da stvar ni sa Tatom, tj. aktuelnim Herardom Martinom, ne funkcioniše iz mnogo razloga.

I, sada, kada su oni isti igrači kojima je Gvardiola rekao "zbogom" dvije godine stariji, nešto sporiji, mnogo zasićeniji jedni drugih, Barsa kreće u radikalne promjene i za trenera zove čovjeka koji sa Gvardiolom ima samo jednu jedinu sličnost - harizmu!

Sve ostalo, dijametralno razlikuje Pepa i Jirgena, a to smo mogli da vidimo i prošlog vikenda, kada je Klop nokautirao Gvardiolu na njegovom terenu, uništavajući bavarsku verziju "tika-take" i dokazujući cijeloj Evropi da je taj sistem maligan, igrao se u Španiji ili Njemačkoj, kretao od Ćavija ili Filipa Lama, svejedno...

Klop je trener čiji visoki presing (a za to vam je potrebno deset igrača koji mogu da trče isto od prvog do 90. minuta) obesmišljava ideju da se pukim posjedom lopte i uz osam do 12 tačnih dodavanja u fudbalu može do gol šanse. Barselona to želi sada!

klopp gimnastika.jpg Foto: Guliver/Getty Images Fizička priprema - Igrači Borusije su sjajne atlete. Igrači Barse nisu naučeni da tako treniraju i igraju...

Ali, može li Barselona to da sprovede u djelo sa ovom ekipom? Može li Nejmar kao Henrik Mhitarijan da sve vrijeme bude uz leđa defanzivnom vezisti protivničkog tima? Može li Lionel Mesi da konstatno stoji uz boljeg tehničara od dvojice štopera i usmjerava loptu ka onom ko se sa njom slabije snalazi? Može li Ćavi da u svakom trenutku bude uz prvu opciju na sredini terena kada lopta dođe do protivničkog štopera?

Teško...

Odluči li se Barselona za Klopa i računa li s njim na dug period, moraće da se odluči i za to da djecu u La Masiji uči drugačijem pristupu fudbala, da ih drugačije skautira, fizički razvija, a u međuvremenu da promijeni bar 40, 50 odsto igračkog kadra (što bi prije ili kasnije morala i bez Klopa).

Evo konkretnog primjera šta je Klop radio Bajernu za vikend, koji može da posvjedoči o tome da bi igrači Barselone morali fudbal da igraju bitno, bitno drugačije.

klopp bayern lahm sahin.jpg Foto: Guliver/Getty Images

Klop je gledao utakmicu Bajern Minhen - Mančester junajted i primjetio da, kada je Dejvid Mojes postavio bedem odbrane na 10, 20, povremeno 30 metara od svog gola, Gvardiola šalje bočne igrače naprijed, a Lama u sredinu da uzme ulogu "libera" i bude pomoć dvojici štopera. Pep je izračunao da mu protiv ekipe koja se brani nisu potrebna četvorica defanzivaca. To je radio i u Barsi...

Onda je Borusija došla u Minhen i postavila odbranu takođe na 10, 20, povremeno 30 metara, ALI OD BAJERNOVOG GOLA! Jedini koji od prve sekunde napada nije bio pod žestokom markacijom bio je Dante. On je bio "taj", kojem je Manuel Nojer jedinom mogao da doda loptu. Klop je znao da onda Lam ide pozadi, na njegovo mjesto, a da bekovi David Alaba i Rafinja idu u sredinu, na pozicije zadnjeg veznog i da Gvardiola tako umjesto jedne opcije za prvi pas, Danteu nudi dvije.

I samo je to čekao...

klopp borussia.jpg Foto: Guliver/Getty Images Teško se podnosi pritisak koji pravi Borusija - Rafinja udara Mhitarijana.

Sve što je Borusija trebalo da uradi jeste da Danteu zatvori paralelu prema Franku Riberiju, već da ga "pozove" da doda loptu u sredinu, gdje su bekovi glumili kreatore igre. Iza Alabe i Rafinje u SVAKOM trenutku, bili su Nuri Šahin i Sebastijan Kel. U najvećem broju slučajeva, Alaba i Rafinja nisu mogli da se okrenu ka Romanu Vajdenfeleru s loptom u nogama i igrali su unazad, a vremenom je Dante prestao i da im dodaje loptu, već je ispucavao u polje.

Rezultat, 0:3! "Tika-taka" razbijena je na "tiku i taku", baš kao što su Miloš Jojić i Oliver Kirh, konstantnim presingom nad Lukom Modrićem i Asijerom Iljaramendijem pokidali igru Real Madrida na sitne dijelove. Pazite samo ovaj podatak: Jojić je za 90 minuta igre protiv Reala pretrčao skoro 14 kilometara!

klopp real illaramendi jojic kirch.jpg Foto: Guliver/Getty Images Surovi presing - Jojić i Kirh "lome" Iljaramendija.

Onda i ne čudi da je u nekoliko dana, Borusija pobijedila Real Madrid i Bajern Minhen rezultatom 5:0! Ko tome da odoli?

Potpuno je jasno šta Klop sa sobom donosi i da je on pravi Atila Han za timove koji žele da insistiraju na posjedu lopte, igri kratkih pasova, davljenju protivnika. To je dokazao nebrojeno puta od kada je 2008. godine preuzeo posrnulu Borusiju, poslije sezone u kojoj je taj tim jedva izborio opstanak.

Ali, hajde da na "Alijanc arenu" postavimo aktuelni tim Barselone i obučemo im žuto-crne dresove. To znači da bi Aleksis Sančez i Mesi morali da drže Lama i drugog štopera od prve sekunde napada, da Nejmar dopusti Danteu da primi loptu i onda markacijom i tijelom spreči pas ka Riberiju, a da Fabregas i Inijesta budu odmah "na kičmi" Alabi i Rafinji.

U kojoj mjeri bi ovo bilo teško izvodljivo posvjedočiće statistika. Evo uporedne analize koliko su igrači Borusije pretrčali ove sezone u Ligi šampiona, a koliko igrači Barselone, uz naglasak da su i jedni i drugi ispali u istoj rundi takmičenja.

Od prve petorice igrača po pretrčanim kilometrima ove sezone trojica su iz Dortmunda! Lider je Kevin Groskrojc, koji je pretrčao 119 kilometara i 935 metara. Fabregas je pretrčao 74,983 kilometra. Rojs 98.841, Mesi svega 56,177. Šahin 108,376 kilometara, Inijesta 91,091. Mhitarijan je pretrčao 108,250 kilometara, Sančez 54,122...

Iako Barsini igrači znaju više s loptom od Borusijinih, iako su bolji strijelci, iako su precizniji u dodavanjima i strpljiviji u gradnji napadima, oni bi za Klopa bili lošiji od ovih koje trenutno ima na Vestfalenu. Postoji velika vjerovatnoća da bi doživio istu sudbinu kao Žoze Murinjo, kojem je trebalo pola godine, ali i kupovina Nemanje Matića, da od "ferarija" koji je pravljen za Gvardiolu, napravi nešto nalik "tenku" kakav je oduvijek želio da vozi.

Barsa može da bude klopka za Klopa.

Na kraju, ali ne i najmanje bitno, i Klop bi morao da se promijeni, jer više ne bi bio trener Borusije iz industrijskog Dortmunda, od koje se ne očekuje mnogo osim da izlema nekog favorita s vremena na vrijeme. On bi morao da sašije odijelo za trenera jednog od najvećih klubova svijeta.
(Nikola Janković:Foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC