• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mančester junajted i Liverpul - UJEDINJENI!

Emotivna poruka Mančester junajteda na dvadesetpetogodišnjicu od tragedije na Hilsbrou. Sportske strasti ostale po strani.

U Engleskoj ne postoji veće rivalstvo od njihovog, ali danas su, na godišnjicu nesreće na stadionu Hilsbrou, zajedno - ujedinjeni!

Mančester junajted je u znak sjećanja na 96 tragično nastradalih navijača Liverpula, preko zvanične Facebook stranice, poslao emotivnu poruku:

"Mančester junajted danas stoji rame uz rame sa Liverpulom. U znak sjećanja na žrtve tragedije Hilsbroa i podršku njihovim porodicama u pronalasku pravde", napisano je i potpisano od čelnika, igrača, stručnog štaba i navijača "crvenih đavola.

Riječi su ilustrovane slikom na kojoj se rukuju dvojica igrača Junajteda i Liverpula.

Na današnji dan prije 25 godina, Liverpul i Notingem Forest trebalo je da odmjere snage na stadionu Hilsbrou u Šefildu. Nažalost, meč polufinala FA kupa za 96 navijača "crvenih" bio je posljednji.

Foto: Guliver/Getty Images

Po tradiciji, veliki broj pristalica Liverpula krenuo je da bodri omiljeni klub. Zbog mase koja se konstantno povećavala, redarsku službu i policiju hvatala je panika.

Više od 5.000 navijača Liverpula ostalo je ispred stadiona u nesnosnoj gužvi. Čekali su da uđu na tribinu dok je policija vršila detaljan pretres. Zbog događaja sa Hejsela, na kojem je četiri godine ranije (29. maj 1985) u finalu Kupa šampiona život izgubilo 39 navijača Juventusa u sukobu sa Liverpulovim pristalicama, u Engleskoj je u to vrijeme vladala opšta borba protiv huligana.

Navijači su zbog velike gužve počeli da padaju u nesvijest.

Vidjevši da policija neće uspjeti da pregleda sve i kako bi olakšao ulaz na stadion, šef obezbjeđenja naredio je da se otvori velika kapija, što je tog sunčanog 15. aprila 1985. godine bila kobna greška.

Foto: Guliver/Getty Images

Navijači su nagrnuli, začelje kolone potiskivalo je prednji dio, došlo je do zagušenja i mnogi navijači ostali su prignječeni.

Dok su se ljudi na ulazima borili za život, utakmica se uveliko igrala. Tek pošto je policajac utrčao na teren i obavijestio sudiju da se dogodila tragedija, meč je prekinut.

Džon Pol Džilhuli imao je deset godina i najmlađa je žrtva ove fudbalske nesreće. Riječ je o nećaku Stivena Džerarda zbog kojeg kapiten "redsa" nikada nije napuštao Enfild, a imao je priliku da igra u najboljim i najbogatijim klubovima Evrope.

"Da sam otišao, pljunuo bih na grob svog nećaka", objasnio je Džerard razloge zbog kojih je ostao vjeran Liverpulu.

Foto: Guliver/Getty Images

(MONDO, Foto: Foto: Facebook/Manchester United)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC