• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVEZDA: Dug za licencu manji od pet miliona

Generalni sekretar FK Crvena zvezda Miodrag Zečević izjavio je da je dug kluba za licencu UEFA manji od pet miliona evra.

U Crvenoj zvezdi su optimisti kada je riječ o dobijanju licence UEFA za narednu sezonu i tvrde da ne duguju mnogo novca.

Finansijsko-kontrolno tijelo UEFA nedavno je utvrdilo da je Zvezda prekršila pravila Finansijskog fer-pleja zbog dugovanja prema klubovima i zaposlenima na dan 30. septembra 2013. godine.

"Ne može tačno da se izračuna koliko dugujemo, jer je dokumentacija koju smo dobili od UEFA obimna. Naš odgovor će uslijediti do 23. aprila, ali se u ovom trenutku radi o relativno maloj količini novca. Vidim rješenje, monitoring traje tri godine i moramo da ga uhvatimo. Optmista sam i daleko je manja cifra od pet miliona evra, koliko su pojedini mediji objavili", rekao je Zečević novinarima na stadionu Crvene zvezde.

On je dodao da će se u narednih nekoilko dana više znati koja je cifra u pitanju.

Prije nekoliko dana objelodanjeno je da je UEFA "nagazila" grupu klubova, među kojima je i Crvena zvezda, zbog nepoštovanja takozvanog Finansijskog fer-pleja. Tačnije, Zvezda je u prethodne dvije sezone prekoračila trošenje i nije ispunjavala obaveze prema onima kojima duguje.

Narodski rečeno: trošilo se mnogo, mnogo više nego što se imalo.

Crvena zvezda se, kao nikada prije, nalazi u teškoj situaciji, naizgled bezizlaznoj, jer za kratko vrijeme (u narednih nedelju dana) MORA da pronađe bar četiri miliona evra (ako ne i više) da bi udovoljila zahtjevima UEFA. A i ako pronađe taj novac, pitanje je da li će UEFA biti blagonaklona prema nekadašnjem šampionu Evrope, jer su nebrojeno puta do sada iz Ljutice Bogdana stizala obećanja, koja nikada nisu bila ispunjena.

Zvezdi prijeti opasnost od kazne, koja može biti novčana ili suspenzija iz evropskih takmičenja, pa čak i oduzimanje titule (ako je osvoji).

Uprava Crvene zvezde je zasjedala u ponedeljak, a poslije sastanka je bilo neozbiljnih izjava od ozbiljnih ljudi, poput one koje je dao član uprave, profesor Profesor doktor Branko Kovačević.

Na pitanje koliko Zvezda treba da plati, odgovorio je: "Dva, tri, pet miliona...".

To "frljanje" milionima kao da je riječ o jabukama nikako ne ide u prilog ozbiljnosti teme i stanja u kojem se Zvezda nalazi.

Prema Finansijskom fer-pleju, koji je UEFA ustanovila prije nekoliko godina, klubovi koji konstantno troše više od onoga što zarade, odnosno prihoduju, moraju da pruže garancije da u svakom trenutku izmiruju obaveze prema zaposlenima, bivšim igračima, drugim klubovima, povjeriocima...

UEFA, odnosno njeno tijelo je posmatralo klubove i njihovo poslovanje u prethodne dvije sezone (2001/12. i 2012/13.), a kako se navodi, dozvoljeno je da klub bude u minusu najviše do 45 miliona evra, s tim da mora da pruži garancije da će taj dug biti izmiren.

Mnogi beogradski mediji u današnjim izdanjima su pisali o ozbiljnom problemu sa kojim se suočava Crvena zvezda i naveli nekoliko scenarija koji bi mogli da spasu beogradski klub:

- Da uzme kratkoročni kredit od banke, s tim da bi morala da ga vrati već na ljeto, a to znači prodaju bar dva, tri igrača; Problem je što se Zvezda loše kotira kod poslovnih banaka, prije svega zbog duga, pa bi joj bila potrebna i neka vrsta žiranta, a tu bi mogli da uskoče Fudbalski savez Srbije ili Olimpijski komitet Srbije.

- Da odmah "utopi" Darka Lazovića, a da on ode na ljeto (kao što je Partizan uradio sa Lazarom Markovićem);

- Da "Gasprom", koji je sponzor Zvezde, ali i UEFA, uplati novac na račun crveno-bijelih i tako utiče na Evropsku kuću fudbala. Ovo je, kažu obavješteni izvori u klubu, najmanje moguća opcija.
(MONDO:Foto: FK Crvena zvezda)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC