• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je Žezus rekao "Ne" Milanu

Autor mondo.rs

Trener Benfike otkrio portugalskim novinarima da je imao otvorenu ponudu "roso-nera" da se preseli u Italiju. Objasnio je zašto je odbio.

Uprkos porazu u još jednom evro-finalu, u šampionu Portugala imaju razlog da budu zadovoljni sezonom 2013/14.

Nakon godine u kojoj je izgubila i prvenstvenu borbu i Ligu Evrope i Kup, Benfika je ostala dosledna i još jednom pružila podršku treneru, Žoržu Žezusu (59). To joj se višestruko isplatilo, osvajanjem triple krune.

Uspeh trenera koji je u klubu od 2009. godine prepoznali su i veliki i bogati evropski klubovi. Monako je razmišljao o njemu, a konkretnu ponudu poslao Milan, rešen da smeni Klarensa Sedorfa.

Pre nego što je odlučio da ekipu poveri Pipu Inzagiju, Silvio Berluskoni pokazao je otvoreno interesovanje i za Žezusa.

"Tačno je da me je kontaktiralo nekoliko klubova, uključujući i Milan, ali sam im rekao da sam trener Benfike. Negativno sam odgovorio zato što sam čovek od reči, odgovornosti i poverenja", rekao je šef struke Benfike.

Uspešni trener tako je ostao veran prvom velikom klubu koji mu je pružio priliku, naslutivši njegov kvalitet još dok je vodio Bragu, u sezoni 2008/09.

"Nikada mi nije palo na pamet da napustim Benfiku. Milan nije postojao za mene. U Portugalu imam porodičnu i sportsku stabilnost. Ne vidim razlog da to menjam. Odlično se slažem sa predsednikom i veoma verujemo jedan drugome", podvukao je Žezus i dodatno otkrio da je bilo klubova odlučnih da plate i otkupnu klauzulu u njegovom ugovoru.

Iako je tokom sezone ostao bez najboljeg igrača ekipe - Nemanje Matića, portugalski stručnjak našao je način da nadomesti njegov odlazak i osposobi tim  za velika dela.

U sličnoj situaciji verovatno će biti i ovog leta, pošto su mnogi odlučni u nameri da kupe Lazara Markovića. Prema poslednjim informacijama, najkonkretniji je Liverpul.

"Godinama je tako. Godinama nam odlaze igrači i teško je održati kvalitet ekipe. Za sada mi nisu rekli da će bilo ko otići. Ipak, zadovoljstvo mi je da nalazim rešenja za igrače koji dolaze", dodao je trener kome je prvom palo na pamet da Nemanju Matića stavi na poziciju zadnjeg veznog.

Koliko je to bila ispravna odluka i koliko ga je uspešno prekomandovao, dokazalo je i 25 miliona evra koje je Čelsi uplatio na račun Benfike da bi vratio srpskog fudbalera u London.

S obzirom na to da je mnogima nepoznato da je Matić prvi put otišao na Stamford Bridž kao klasična "desetka", nije zgoreg podsetiti na njegov intervju "Telegrafu", u kojem se osvrnuo na Žezusov uticaj na svoj fudbalski razvoj.

"U Benfiku sam otišao iz Čelsija kao 'desetka'. Žorž Žezus rekao mi je: 'Ti ćeš igrati zadnjeg veznog'. 'Ja?', pitao sam ga, na šta mi je odgovorio: 'Da, mislim da ćeš biti bolji na toj poziciji".

"Svakodnevno sam zatim radio na taktici da bih napredovao. Nije bilo lako, jer nikada pre toga nisam igrao na toj poziciji. Na početku nisam igrao dobro, ali je Žorž Žezus verovao u mene i moj kvalitet. Govorio mi je: 'Radi ono što tražim i polako ćeš postajati sve bolji", objasnio je Matić.

Srbin je priznao da je postajao zadnji vezni i gledajući video snimke najboljih svetskih igrača na toj poziciji.

"Gledao sam ih, gledao sam kako se kreću. Žorž Žezus pokazao mi je mnogo snimaka igara Havija Garsije, jer je on igrao u Benfici u tom periodu. Pokazao mi je i govorio mi kako da se krećem, zato što je on već znao šta Žezus traži od igrača na toj poziciji", dodao je Matić u vezi s tim.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC