• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako odoleti Brazilu? Pitajte Živu!

Autor mondo.rs

Nekadašnji fudbalski selektor Milan Živadinović u emisiji kod Dejana Anđusa objašnjavao kako je uspeo da ostane neporažen sa reprezentacijom Jugoslavije u Brazilu 1998. godine.

 Kako odoleti Brazilu? Pitajte Živu! Izvor: MN Press/arhiva

MIlan Živadinović i Slaviša Jokanović
Izvor: MN Press/arhiva
Pred fudbalskom reprezentacijom Srbije je meč za anale i za uživanje. "Orlovi" će biti poslednja provera Brazilcima pred početak Mundijala čiji su domaćini i tako će, bar u tih 90 minuta, osetiti duh i atmosferu najvećeg takmičenja u fudbalu na planeti.

Poslednji dobar rezultat u mečevima protiv Brazila (što na svetskim prvenstvima, što u prijateljskim utakmicama), Srbija, odnosno SR Jugoslavija (zajednica sastavljena od Srbije i Crne Gore) ostvarila je 1998. godine kada je u brazilskom gradu Sao Luizu bilo 1:1.

Reprezentaciju SR Jugoslavije tada je sa klupe predvodio Milan Živadinović. Tadašnji "plavi" poveli su sjajnim golom Save Miloševića u 6. minutu, a deset minuta kasnije izjednačio je Marselinjo.

Jugoslavija je uspela da odoli Brazilu, iako je u 50. minutu isključen Nenad Grozdić.

Za Jugoslaviju su igrali:

Ivica Kralj - Nenad Sakić, Miroslav Đurkić, Goran Đorović - Slaviša Jokanović, Zoran Njeguš, Nenad Grozdić, Jovan Stanković - Dejan Petković, Predrag Mijatović (kapiten) i Savo Milošević.

(sa klupe su ušli: Dragan Žilić (golman), Albert Nađ, Darko Kovačević, Saša Ćurčić, Nikola Lazetić i Dragan Šarac).

U ekipi Brazila bili su između ostalih igrači Rivaldo, Denilson, Markos Kafu, Kleber, Marselinjo Karioka...

U emisiji kod Dejana Anđusa na TV Kopernikus, tadašnji selektor Milan Živadinović prisetio se tog meča. "Živa" je malo pobrkao neke podatke, ali se seća ključnih detalja utakmice.

"Imali smo jednu polovičnu reprezentaciju... Mi krenemo bez sedam igrača, nisu igrali Siniša Mihajlović, Jugović, Savićević... a sudija nam isključi Grozdića u 15. minutu. Ali, Sava ih 'ubije', dao gol sa 30 metara, onaj golman izleteo, verovatno je čovek hteo negde na ringišpil...", rekao je Živadinović.

Kako je SRJ izdržala sa desetoricom protiv Brazila?

"Igrali smo disciplinovano. Naredio sam da u fazi odbrane igramo bliže Brazilcima, da im se ne dozvoli da uđu u 16 metara, jer će prvo potplitanje biti penal. Imali su jednog fenomenalnog igrača - DeniJelsona (reč je o Denilsonu, prim. aut.), za koga sam mislio da će da bude najbolji igrač sveta. Pa, ljudi moji, taj je lomio kičme! Ali, onaj mali Sakić (reč je o sadašnjem pomoćniku Mihajlovića u Sampdoriji Nenadu Sakiću, prim. aut.) je stao uz njega, nije mu dao da pipne loptu, dva puta ga je 'digao u vazduh'", bila je strategija Milana Živadinovića.

I sada ključni savet...

"Kad igrate sa Brazilcima ne smete im dozvoliti da igraju fudbal u fazi napada kad imaju loptu. Ubiće vas!"

Zaista, više nego jednostavan recept Milana Živadinovića :)

Brazil i SRJ su igrali još jednom posle tog meča. U Fortalezi, 2002. godine, bilo je 1:0 za Brazil, takođe u prijateljskom meču.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC