• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi adidasovi šampioni

Autor mondo.rs

Nemački proizvođač sportske opreme Adidas odavno je prisutan na svetskim fudbalskim prvenstvima. Adidas ima pet titula svetskog prvaka. Podsetite se...

Adidas je legendarni sportski brend. Teško je zamisliti bilo koje takmičenje, pogotovo ono veliko bez čuvene "tri šare", bez čuvenog lista, fudbalskih lopti sa amblemom kompanije koje je daleke 1948. godine osnovala familija Dasler.

Prvu titulu svetskog prvaka adidas je osvojio 1954. godine. Tadašnja reprezentacija Zapadne Nemačke pobedila je u Švajcarskoj u finalu Mađarsku 3:2. Adidas je na tom takmičenju predstavio, za to vreme revolucionarno rešenje - kopačke sa kramponima na šrafljenje, a upravo su nemački fudbaleri igrali u tim kopačkama.

Druga titula svetskog prvaka u fudbalu za adidas došla je dvadeset godina kasnije - 1974. godine. Opet je reprezentacija Zapadne Nemačke došla to trofeja, igrajući u komplet opremi adidasa.

Bila je to čuvena generacija koju je predvodio Franc Bekenbauer zvani "Kajzer Franc", a u kojoj su bili i Gerd Miler, Pol Brajtner, Berti Fogts, golman Sep Majer...

U finalu, na Olimpijskom stadionu u Minhenu, Zapadna Nemačka je pobedila Holandiju 2:1, Holandiju koju je predvodio legendarni Johan Krojf i koja je demonstrirala "totalni fudbal", nešto što će godinama kasnije biti temelj modernog fudbala.

A Holandija je takođe igrala u opremi adidasa.



Novu, treću titulu adidas je osvojio 1990. godine. I opet Nemačka! U finalu u Italiji, Nemačka je pobedila Argentinu 1:0, golom Andreasa Bremea iz penala u 86. minutu.

U timu Nemačke bili su sada već legendarni Bodo Ilgner, Gvido Buhvald, Jirgen Koler, Pjer Litbarski, Jirgen Klinsman, Lotar Mateus, Rudi Feler...



Bio je to revanš Nemačke za poraz na prethodnom Mundijalu, četiri godine ranije u Meksiku, kada je bilo 3:2 za Argentinu.

Četvrtu titulu svetskog šampiona, adidasu je donela Francuska 1998. godine. Francuska je na svom tlu, u finalu, deklasirala Brazil 3:0. U opremi adidasa igrali su Zinedin Zidan, Marsel Desaji, Fabijen Bartez, Didije Dešan, Biksent Lizarazu, Emanuel Pti, Frank Lebef, Lilijam Tiram, Tjeri Anri, Loran Blan...



Poslednja, peta titula svetskog šampiona, osvojena je 2010. godine. Neprikosnovena Španija pobedila je u finalu u Južnoj Africi Holandiju 1:0. Iker Kasiljas, Karles Pujol, David Vilja, Serhio Ramos, Đerar Pike, Ćavi, Ćabi Alonso, Sesk Fabregas, Anders Inijesta, Fernando Tores, Hesus Navas, Sehio Buskets, Đoan Kapdevila... su u opremi adidasa dominirali na tom turniru.

 Na Mundijalu u Brazilu u opremi adidasa igraće Lionel Mesi, Inijesta, "Ćićarito" Ernandez, Marko Rojs, Mesut Ozil...

Podsjetimo, i reprezentacija Bosne i Hercegovine na debitantskom nastupu na svjetskim prvenstvima nosiće adidas opremu.

adidas očekuje novu titulu!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC