• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

To je, bre, fudbal! Pobeda Amera nad Ganom!

U Natalu je odigrana najbolja utakmica do sada na Mundijalu. Kakav tempo, kakav stav oba tima...

SAD - Gana 2:1 u "lepotici" šampionata za sada!

Kakav praznik za oči posle Nigerija - Iran 0:0...

Amerikanci su u meču koji je bilo zadovoljstvo pratiti u ove kišne sitne sate u Srbiji pobedili Afrikance istim rezultatom kojim su oni njih pobeđivali na prethodna dva šampionata.

U Nemačkoj 2006. godine 2:1 za Ganu. U Južnoj Africi 2010. godine 2:1 za Ganu.

Ali, u Brazilu 2014. godine 2:1 za SAD, koji je bio sateran na svoju polovinu u drugom poluvremenu, ali uspeo ekspresno da se oporavi od izjednačenja neumornog protivnika.

1:0 Amerikanci 27. sekund, strelac Klint Dempsi.

1:1 Gana 82. minut, strelac Andre Ajev na nestvaran pas Asamoe Đana.

2:1 Amerikanci 87. minut, strelac Džon Bruks koji je tako postao prvi rezervista u istoriji američkog fudbala, pardon sokera, koji je postigao gol na SP.

Odličan tempo, odličan stav oba tima, remi nije bio opcija nikome i zato "nije ni došao". Ukupno, više šansi i više od igre imali su Afrikanci, ali su se prekasno trgli. U drugom poluvremenu bili su duplo bolji nego u prvom. Imaće za čim da žale, uz podatak da su uputili 21 šut ka golu i dali jedan.

Lep, ali nedovoljan za pobedu protiv tima koji je perfektno fizički pripremio Jirgen Klinsman, ali i protiv tima koji je dosta izgubio na balansu povredom najboljeg centarfora Džozija Altidora, koji je rano izašao iz igre.

Ranije u toku dana, u istoj grupi, Nemačka je deklasirala Portugal rezultatom 4:0.

TOK UTAKMICE

Kakav početak!

Klint Dempsi, kapiten reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država, postigao je najbrži gol do sada na Mundijalu.

Posle samo 29 sekundi, Dempsi je postigao sjajan pogodak za vođstvo protiv Gane - 1:0!

Demspi je prvi igrač iz Amerike koji je postigao po gol na tri mundijala, ali nije postigao najbrži pogodak u istoriji FIFA svetskih prvenstava. To je i dalje delo Turčina Hakana Šukura koji je 2002. godine pogodio mrežu Južne Koreje za 11 sekundi.

Dempsi je došao do petog mesta večne liste, ali je postao najbrži strelac gola za američki tim, kojem je ovo 10. učešće na SP.




Njemu je na levom krilu asistirao Džermejn Džons, Dempsi se u 106. utakmici za nacionalni tim ustremio prema prema golu Gane, varkom poslao na zadnjicu rivala i poslao loptu u dalji ugao. Majstorski, 30. gol.



Selektor "Jenkija" Jirgen Klinsman potpuno je "odlepio" od radosti...

GIF: Klinsmann's reaction to Dempsey's goal was out... on Twitpic




Već u 19. minutu, moglo je da bude 2:0.

Akcija je takla ovako: Ubacivanje Bedoje po desnoj strani, po zemlji pas Altidoru, koji sa desetak metara uz gubitak ravnoteže nije mogao dobro da šutira preciznije. Dvojica igrača ga izblokirala...

Dva minuta kasnije, snažni centarfor SAD Altidor je pokazao rukom da ne može dalje. Povredio je zadnju ložu i iznet je s terena, a sa njim izneto je i 23 gola za reprezentaciju.

Zamenio ga je 23-godišnji Aron Johanson, igrač AZ Alkmara.

GANA: Kvarsi - Opare, Mensah, Boje, Asamoa - Muntari, Rabiu, Dž. Ajev, Atsu - A. Ajev, Đan.

SAD: Hauard - Džonson, Kameron, Bizler, Bizli - Bekerm, Džons, Dempsi, Bredli - Bedoja, Altidor (od 23. Johanson).




Drugi čovek Amerike Džozef Bajden prisutan je na stadionu u Natalu, gradu koji je juče bio potpuno poplavljen. Predsednik SAD Barak Obama pružio je podršku igračima preko Twittera.



Obojicu je u 33. minutu mogao da rastuži Asamo Đan, koji je tukao iz sve snage sa 18 metara, ali je Tim Hauard Tim Hauard. Bio je na pravom mestu i boksovao loptu u padu.

U narednom napadu, Džon Boje udario je laktom u glavu Dempsija, pa kada je izgubio ravnotežu, žestoko je potkačio kolenom po nosu američkog kapitena. Pogledajte OVDE.

Klinsman se bunio ali Jonas Johanson nije imao nameru da isključi Bojea.






Igra se brzo, tvrdo, otvoreno i liči da će biti još golova. Bližimo se poluvremenu...

Oj oj oj oj... Frka između Sulija Muntarija i Džermajna Džonsa. Prvo je Ganijac ušao sa dve noge Amerikancu i oborio ga a onda ga je Amerikanac overio par puta nogama po glavi. Muntari je uhvatio za gušu Džonsa koji se izvinio, a obojica su dobro prošli kod Šveđanina Eriksona koji ih je zadržao na terenu.




Igra se treći minut nadoknade prvog poluvremena.

A u četvrtom minutu nadoknade prvog poluvremena, Kristijan Atsu propustio je VELIKU šansu. Sjajno ga je uposlio Andre Ajev, ali je Atsu sa 13 metara katastrofalno zahvatio loptu. Bila je to najbolja šansa za Ganu pre nego što je Johanson poslao igrače u svlačionice "Estadio das Dunasa".




DRUGO POLUVREME:

Bez izmena na poluvremenu, ali postoji izmena u stavu kod igrača Gane. Izašli su nabrijani da daju gol i diktiraju tempo od početka utakmice.

Oni bi trebalo da su bili favoriti u ovoj utakmici jer...

Gana i SAD sastali su se i na Mundijalu u Nemačkoj 2006. godine i na Mundijalu u Južnoj Africi 2010. godine. Oba puta bilo je 2:1 za Afrikance, s stim da je u Južnoj Africi ta pobeda stigla u produžecima. Tada je "Crne zvezde"predvodio Srbin, Milovan Rajevac.

A, u Nemačkoj?

Isto Srbin, Ratomir Dujković.

Ovog puta selektor je Ganijac, Džejms Kvasi Apija.

GANA NAPADA!

Uuuuuuuuuuuj! Suli Muntari se naljutio. Bomba, ali pored gola.  To je bilo u 55. minutu, a isto u 55. minutu - mega šansa za Đana!

Kapiten Gane sa pet metara, potpuno sam poslao je idealan centaršut preko gola!!!

Inače, mnogi se šale sa dresovima Amerikanaca...




Komentator RTS kaže: "Đan, Đan!!! Jao, jao, jao..."

I nije to rekao tek onako. Ponovo je tukao Đan glavom, bilo je jako, bilo je trzaja, ali za dlaku neprecizno. U narednom minutu, 59, ušao je Kevin Prins Boateng.

Znamo, pitaćete se zašto nije igrao od početka... I mi smo se zapitali.

P. S. Amerikanci se grčevito brane! Nema ih na polovini Gane u drugom poluvremenu.

KAKAV PRAZNIK ZA OČI POSLE NIGERIJA - IRAN!

U samo 30 sekundi dve velike šanse. Prvo je tukao Džermajn Džons, jedva je odbranio Adam Kvarsi. Odmah na drugoj strani u novoj šansi Đan, šut iz okreta, ali je lopta zakačila nogu jednog defanzivca Amerike i otišla preko prečke.

Bravo i za jedne i za druge!

Ulazi i Mikel Esijen. Par svežih i iskusnih nogu za novi talas napada. Gana je za klasu bolja u drugom poluvremenu, ali je 1:0 za momke u crvenom. Još od 27. sekunde...




Igra se 74. minut.

Konačno prete Amerikanci! Džonson je driblao i driblao, na kraju pronašao Dempsija, koji je posle prijema tukao iz okreta, sa ivice kaznenog prostora, ali je Kvarsi to uhvatio "živo". Ono što je bitno u ovom trenutku za Amere je da je Gana malo pala.

GOL!!!

I to kakav...

Taman kad smo konstatovali da je usledio period utakmice u kojoj je SAD izvukao loptu sa svoje polovine, Gana je odigrala najlepšu akciju na meču.

Pas u prostor, na levom krilu, za Đana koji je asistencijom petom (klasa) rezervisao sebi status igrača utakmice, a do tada nevidljivi Andre Ajev posle prijema levom nogom pogodio bližu Hauardov ugao - divna akcija za 1:1!






GOL!!!

Posle samo pet minuta... Kakva završnica meča! Ovo je najbolji duel do sada na Mundijalu!

U 87. minutu Visoki Džon Bruks otresao je imenjaka Bojea posle kornera koji je izveo rezervisa Zusi i glavom doneo novo vođstvo Klinsmanovom timu!

Može li Gana da uzvrati?




KRAJ! Prema prikazanom u drugom poluvremenu, reklo bi se ne baš zaslužen poraz Gane, ali Amerikanci su bili bolji u prvom delu igre i potom dovoljno lukavi da pronađu izlaz iz krize u kojoj su dugo boravili...




Hvala što ste bili uz nas!


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC