• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stadion se trese, suze naviru... Brazil peva himnu

Autor mondo.rs

"Grmelo je kao da ne peva stadion, već milioni", zauvek će pamtiti golman Žulio Cezar. I tek će grmeti, u utorak uveče!

Bez obzira na to što je Mundijal tek počeo, jedna od njegovih najupečatljivijih slika ostaće intoniranje himni pre utakmice Brazil - Hrvatska.

A kapela pevanje pesme "Hino Nacional Brasileiro" iz grla 60.000 navijača i igrača na terenu odjekivalo je kao da je cela nacija postala hor. Reprezentativcima su se u naporu videle vratne žile, neki su i plakali...

"Pevalo nas je 60.000, a grmelo je kao da peva svih 190 miliona. Priznajem, zaplakao sam", rekao je golman Brazila Žulio Cezar (na slici skroz desno).

Želja i potreba Brazilaca da svom žestinom pevaju pesmu nastala je nedavno. Redovno je intonirana na masovnim protestima, pa i protiv Mundijala. Prvi put je ceo stadion pevao prošlog leta, na Kupu konferederacija.

"Fortaleza i ljudi sa severoistoka zemlje su nam promenili osećaj prema himni. Sada se jasno vidi da nam daje snagu", objasnio je čuvar mreže.

Sledeću priliku da se naježimo gledajući prve favorite za osvajanje Mundijala kako pevaju imaćemo u utorak uveče, kada će u 21.00 čas, igrati protiv Meksika prvi meč 2. kola.

Utakmica Brazil - Meksiko biče odigrana u Fortalezi, gde je FIFA prvi put bila prinuđena da izmeni svoj protokol pre utakmice.

Striktna pravila propisuju da se na terenu prvo pojavljuju zastave dve države, posle toga fer-plej poruka, a zatim igrači. Fudbaleri u tom trenutku staju u liniju i počinje intoniranje himne.

Međutim, u tom gradu su pre godinu dana navijači primorali organizatore da promene propisani redosled. Ceo stadion je nastavio da peva i kada je pesma utihnula sa razglasa. Igrači su bili iznenađeni.

"Nismo znali šta da radimo. Bili smo iznenađeni, a ta scena nam je dala snagu", dobro pamti selektor Luis Felipe Skolari.

Već na sledećoj utakmici, FIFA organizatori bili su prinuđeni da sačekaju da navijači otpevaju celu pesmu pre nego što igrači počnu da se rukuju. Fudbaleri su prihvatili pesmu i na svakoj utakmici je pevali sve glasnije i glasnije...

Ne propustite večerašnji spektakl u Fortalezi.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC