• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holandija jedva ukrotila "kengure"

Autor mondo.rs

Sjajnu utakmicu odigrali su Holandija i Australija u Porto Alegreu. Meč pun preokreta i lepih poteza, "lale" pobedile 3:2 i na korak prišle osmini finala.

S jedne strane apsolutni favorit - Holandija, a sa druge ekipa sa najslabijim rejtingom među učesnicima Mundijal - Australija.

Na terenu, umesto laganog cepanja mreže Metjua Rajana, razigrani "sokerosi" i na momente pogubljene "lale". I zaista, malo je falilo da sve dobro urađeno protiv Španije na otvaranju takmičenja u Grupi B, prospu i stave se u vrlo nezgodan položaj pred poslednje kolo i meč sa Čileom.

Finiš je, ipak, bio najbolji, Holandija - Australija 3:2 (1:1).

Vicešampioni sveta su na korak od osmine finala Mundijala i samo ih neke "lude" kombinacije sa gol razlikom mogu ostaviti bez očekivanog epiloga u grupnoj fazi takmičenja.

Luj van Gal je ostvario prvi zacrtani cilj - dve pobede iz dva meča.

To i ne deluje tako teško kada u timu imate dve ekstra zvezde izuzetno raspoložene za igru i davanje golova - Robina van Persija i Arjena Robena. Iako se nisu isticali u prvom poluvremenu, u nastavku meča su složili pobednički mozaik. Doduše, Roben je već u 21. minutu postigao gol, ali je za prvi deo igre imao samo jedno dodavanje, dok je napadač Mančester junajteda 11 puta pipnuo loptu što je manje od svih ostalih igrača na terenu.

I on je bio strelac, tako da su obojica na koti tri najboljih golgetara Mundijala. Ako se tome dodao i odlična igra rezerviste Memfisa Depaja, asistencija i gol, onda trijumf nije mogao da izmakne.

Kako to jednostavno deluje iz ove perspektive, ali daleko od toga da Holanđani nisu strepeli, pa čak i za jedan bod. Pitanje je kako bi se sve završilo u Porto Alegreu da su Australijanci bili malo više koncentrisani u završnici. Brojne prilike, od kojih su tri bile iz kategorije idealnih, otišle su u nepovrat, a za utehu ostaje činjenica da je Tim Kejhil postigao prelep gol za izjednačenje 1:1 i da je Mile Jedinak iskoristio penal na početku drugog poluvremena za vođstvo Australije 2:1.

Progoniće "sokerose" i pitanje šta bi bilo da je Metju Leki u 68. minutu udario loptu glavom, kako je i trebalo i bilo logično, a ne grudima. U sledećem napadu Depaj je postavio konačan rezultat.

TOK UTAKMICE...

Kakav meč u Porto Alegreu. Odličan!

Holandija je zadivila svet kada je u prvoj utakmici na Svetskom prvenstvu u Brazilu pregazila Španiju. Svetski prvaci brojali su do pet, ali lopti u mreži Kasiljasa.

A, onda su "lale" ekspresno spuštene na zemlji. Dobar deo prvog poluvremena protiv "sokerosa" bile su u podređenom položaju. I početak drugog je takav...

Ipak, Holandija je povela, a Australija izjednačila i preko Marka Brešana i Metjua Špiranovića propustila priliku da preokrene rezultat. Bile su to sjajne šanse.

Arjan Roben je sve sam završio u 20. minutu, prvo je dobio duel na sredini terena protiv Aleksa Vilkinsona, zatim dobrih 35 metara u punom sprintu bežao dvojici Australijanaca i na kraju, kada je već bio u povoljnoj poziciji, ne mnogo iskosa sa leve strane, gađao dalji ugao i pogodio.



Roben je postigao treći pogodak na Svetskom prvenstvu u Brazilu.

Još se slavlje Holanđana nije stišalo, a Tim Kejhil je pokazao da nije za "staro gvožđe", iako mu je krštenica 35 leta stara. Majstorski je na desetak metara od gola volejom uhvatio centaršut Rajana Mekgouana i loptu od prečke poslao metar iza gol linije.

Kejhil je bio strelac za Australiju i na prethodna dva Svetska prvenstva (ukupno pet golova). Pred kraj poluvremena dobio je žuti karton i neće moći da igra protiv Španije u poslednjem kolu takmičenja po grupama.

- Prinudna izmena u finišu prvog dela. Depaj je zamenio povređenog Martinsa Indija. 



- Kako je Holandija igrala u prvih 45 minuta govori i ovaj podatak. Robin van Persi imao je manje dodira s loptom (11) u prvom poluvremenu u odnosu na sve ostale igrače na terenu.

- Džoni Rep je jedini Holanđanin koji je na Mundijalima postigao sedam golova. Posle ovog datog Australiji, Roben mu je prišao na samo jedan zaostatka.

Australija vodi!

Daril Janmat je igrao rukom u svom kaznenom prostoru, a sudija Haimudi iz Alžira pokazao na "kreč". Mile Jedinak je bio siguran sa bele tačke u 54. minutu.



Ali, samo četiri minuta kasnije uzvraća Holandija. Neuspela ofsajd zamka "sokerosa" što Robin van Persi koristi snažnim udarcem pod prečku - 2:2. I on je postigao treći gol u Brazilu.

- Au, Van Persi je postigao 11. golova na poslednjih deset utakmica za Holandiju!

Bila je velika prilika za Australiju, ali je neshvatljivo loše, grudima umesta golavom, pokušao Leki. Već u sledećem napadu, a igrao se 68. minut, Memfis Depaj posle asistencije upisuje i gol. Snažan šut sa efejom, sa 22-23 metra, i Rajan je nemoćan.

AUSTRALIJA: Rajan - Mekgoun, Vilkinson, Špiranović, Dejvidson - Jedinak, Mekej - Leki, Brešano (od 51' Božanić), Ar (od 77' Tagart) - Kejhil (od 69' Halonar).

HOLANDIJA: Cilesen - Indi (od 45' Depaj), Flar, Fraj - Janmat, Guzman (od 78' Vajnaldum), Jong, Blind, Snajder - Van Persi, Roben.


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC