• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati lako ukrotili "lavove"

Autor mondo.rs

"Vatreni" golovima Olića (11), Perišića (48) i Mandžukića (61, 73) poslali kući raštimovane Kamerunce - 4:0 (1:0). Song isključen zbog udaranja Mandžukića.

Da je selektor Hrvatske Niko Kovač mogao da bira protivnika u drugom kolu A grupe Svetskog prvenstva, teško da bi izabrao bolje od onoga što je njegovim izabranicima namenio decembarski žreb!

Dekoncentrisani, nesložni, na momente potpuno bezvoljni i nezainteresovani fudbaleri Kameruna, omogućili su Hrvatima da usred prve faze Mundijala odigraju dobru trening utakmicu.

Pobedom od 4:0 upisali su prve bodove na turniru i u ponedeljak u Resifeu će igrati protiv odličnog Meksika za prolaz u osminu finala.

"Sombrerosima" će biti dovoljan remi, Hrvatima ne - osim u slučaju senzacije nad senzacijama, što bi svakako bila pobeda već eliminisanog Kameruna nad domaćinom, Brazilom...

TABELA: Brazil 4 (gol razlika 3:1), Meksiko 4 (1:0), Hrvatska 3 (5:3), Kamerun 0 (0:5).

"Vatreni" su poveli 1:0 na vreme, iz prve ozbiljnije akcije, kao preslikane sa treninga (moramo opet da upotrebimo tu reč, nema adekvatnije!)

Ivica Olić rutinski je sproveo u mrežu dodavanje Ivana Perišića i sa 34 godine i 277 dana postao najstariji hrvatski strelac na Mundijalima. Time je za 27 dana nadmašio aktuelnog selektora Kovača, koji je dao gol u remiju protiv Australije (2:2), na oproštaju od SP u Nemačkoj 2006.

Olić je bio strelac i u prethodnoj pobedi Hrvata na SP, protiv Italije (2:1) u Japanu i Južnoj Koreji 2002, tako da je njegov pogodak bio više nego povoljan znak.

Perišiću, Modriću i ekipi nije smetala visoka vlažnost vazduha u Manausu. Delovali su sveže, bili sigurni u sebe i bez većih problema kontrolisali situaciju na terenu, čekajući momenat da "prelome" ishod meča.


U tome im je pomogao Aleks Song, član Barselone i pre toga Arsenala, koji je trčeći da zaustavi Perišića u kontri, naleteo na Marija Mandžukića i za opstrukciju kretanja mu se "odužio" udarcem sa leđa.

Portugalski sudija Pedro Proensa u 39. minutu mu je dodelio direktan crveni karton, što su "vatreni" iskoristili da sa dva "brza" pogotka u drugom poluvremenu završe posao.

Perišić je trkom i rutinskom realizacijom kaznio loše ispucavanje lopte od strane golmana Itanđea, a Mandžukić se posle propuštene stopostotne šanse iskupio golom posle kornera, uz neshvatljivu indolentnost odbrane.

Napadač Bajerna postavio je konačan rezultat kada se posle šuta Eduarda našao potpuno sam pred Itanđeom i lako smestio odbitak u mrežu.

Izmene selektora Folkera Finkea unele su malo živosti u redove "neukrotivih lavova" - kako glasi nadimak reprezentacije Kameruna, nastao u nekim boljim vremenima po njih - ali iz nekoliko dobrih šansi nisu uspeli da daju počasni gol.

Kada znate da su oni 10. juna, tek posle isplate bonusa u iznosu od 6.000 funti (!) po čoveku (prethodno su već dobili po 62.000), pristali da se ukrcaju u avion za Brazil, postaje jasnije o kakvoj grupi je reč.

Prava je šteta što umesto ovih dobro plaćenih, ali nezahvalnih "zvezda", Afrika nije poslala na Mundijal neku srčaniju ekipu, željnu borbe i dokazivanja.

HRVATSKA: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren, Pranjić - Modrić, Rakitić, Perišić (od 78' Rebić), Samir (od 72' Kovačić) - Olić (od 69' Eduardo), Mandžukić.

KAMERUN: Itanđe - Šeđu (od 46' Nounkeu), N'Kulu, Matip, Asu Ekoto - Song, Mbija, Enoh - Mukanđo, Abubakar (od 70' Vebo), Čupo Moting (od 75' Sali).


Niko Kovač umesto neiskusnog Vrsaljka je u tim uvrstio oporavljenog Pranjića, mladog Kovačića menjao je naturalizovani Brazilac Samir, dok je Mandžukić posle izdržane suspenzije predvodio napad umesto Jelavića.

Folker Finke nije mogao da računa na povređenog Samjuela Etoa, najboljeg strelca u istoriji Kameruna.

Premda Hrvatima često zavidimo na fudbalskim uspesima, činjenica je da oni posle polufinala i osvajanja trećeg mesta u Francuskoj 1998. nisu imali naročitih uspeha na velikim takmičenjima.

U Japanu i Koreji 2002, pa u Nemačkoj 2006. nisu prošli grupu (jedna pobeda iz šest utakmica), dok ih u Južnoj Africi 2010. nije ni bilo.

U 21. veku bili su učesnici tri šampionata Evrope i jednom ušli u četvrtfinale (Švajcarska i Austrija 2008, penal poraz od Turske, posle vođstva u 119. minutu!)

"Lavovi" su zadobili su simpatije 1990. u Italiji, kada je generacija Rožea Mile na premijeri šampionata pobedila Maradoninu Argentinu i kasnije u četvrtfinalu izgubila od Engleske u produžecima.

Na četiri Mundijala nakon toga (samo 2006. nisu učestvovali) su se njihovi nastupi završavali u grupnoj fazi. Na tih 12 utakmica imaju skor 1-4-7, od toga 0-0-3 u Južnoj Africi 2010, gde su izgubili od Japana, Danske i Holandije.

Kao što smo napisali, Kamerunci su uoči puta za Brazil štrajkovali zbog nesuglasica sa nacionalnim Savezom, a i na meču protiv Meksika predstavili su se kao prilično "raspojasana" družina. Da protivniku nisu bez razloga poništena dva gola, poraz bi bio ubedljiviji od 1:0.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC