• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesi, doktore!

Autor mondo.rs

Fenomenalni napadač iskupio se za slabu partiju pobedonosnim golom po isteku 90. minuta: Argentina - Iran 1:0. Milorad Mažić dobro obavio posao.

Reprezentacija Argentine nekako je stigla do očekivane, druge pobedu na Mundijalu u Brazilu.

"Gaučosi" su na startu savladali Bosnu i Hercegovinu (2:1), ali nisu blistali i nije im bilo lako, mada su u završnicu ušli sa sigurnim vođstvom od 2:0.

Protiv Irana se očekivalo da će imati lakši posao, posebno kada je selektor Alehandro Sabelja promenio formaciju iz 3-5-2 u 4-3-3, poslavši na teren od prvog minuta Mesija, Aguera i Iguaina.

Međutim, njegove zamisli nisu uspešno primenjene na terenu stadiona Mineirao u Belo Horizonteu.

Iran, koji je u jednoj od najgorih utakmica na SP remizirao sa Nigerijom (0:0), branio se disciplinovano, bez panike, u prvom poluvremenu odoleo uz naklonost sreće, da bi u drugih 45 minuta pokazao više (kontra)napadačke ambicije i čak propustio bolje prilike od "gaučosa".

I, onda, kada je izgledalo da će posle Kostarike još jedan autsajder dospeti u žižu svetske fudbalske javnosti, na scenu je stupilo njegovo fudbalsko veličanstvo - Lionel Mesi.

Odigrao je Mesi utakmicu ispod granice proseka, ali je u 91. minutu iskosa na desnoj strani namestio loptu na levu nogu i sa oko 20 metara je plasirao u dalji ugao, tamo gde potpuno ispruženi Alireza Hađiđi nije mogao da dosegne - 1:0 (0:0)!

Možda nepravedno, s obzirom na ono što su timovi prikazali, ali ovakvoj majstoriji se ne traži mana.

Argentina sa šest bodova iz dva meča ide u osminu finala, a Nigerija (1), Bosna i Hercegovina (0) i Iran (0) će se žestoko boriti za drugo mesto.

Nigerija pobedom nad BiH, od ponoći po centralnoevropskom vremenu, može da osigura drugu poziciju.


Utakmica se igra na stadionu Mineirao u Belo Horizonteu, a sudi je trojka iz Srbije predvođena Miloradom Mažićem, koja je već vodila derbi grupe G između Nemačke i Portugala (4:0).

Argentina i Iran, čiji selektor je Portugalac Karlos Keiroš, prethodno su se sastali samo jednom, u prijateljskoj utakmici 1977. godine i bilo je 1:1.

ARGENTINA: Romero - Zabaleta, Garaj, F. Fernandez, Roho - Gago, Maskerano, Di Marija - Mesi, Iguain (od 77' Palasio), Aguero (od 77' Laveci).

IRAN: A. Hađiđi - Montarezi, Hoseini, Sadeđi, Poladi - Nekunam, Safi (od 88' R. Hađiđi), Šodžaei (od 77' Hejdari), Timotijan, Dedžagah (od 85' Bakš) - Gočanedžad.

IZ MINUTA U MINUT

13' Iguain dobro je utrčao na dodavanje sa desnog boka, ali je golman Hađiđi na vreme istrčao i "ušao" mu u šut.

22' Aguero je u prepunom šesnaestercu pronašao malo prostora, na povratni pas Iguaina lepo gađao suprotni ugao, ali je Hađiđi opet sjajno intervenisao i vrhovima prstiju sprečio vođstvo Argentinaca.

24' Levi bek Roho posle kornera je tukao glavom i promašio tako da se na stativi videla senka lopte...

33' Mesi izvodi "slobodnjak" sa 20 metara po sredini gola i prebacuje prečku za oko pola metra.

37' Da je Mesijev centaršut išao desetak centimetara niže, Garaj bi sa četiri metra verovatno dao gol. Ovako, ostaje 0:0...

42' Prva opasna situacija pred golom favorita. Štoper Hoseini posle kornera je prvi došao do lopte i glavom tukao iznad prečke!

50' Mesiju se odjednom ukazao prostor za njegov karakteristični trk. Ovog puta je išao pravolinijski, odložio loptu Zabaleti na desnu stranu, a ovaj je prebacio na "levicu" i plasirao krajnje neprecizno.

52' Umalo 0:1! Kontra po desnom krilu, idealan centaršut i udarac glavom Reze Gočanedžada, koji je Romero uspeo da odbije. Naravno, nije bilo više nijednog Iranca da natrči na taj odbitak...

53' Aškan Dedžagah pokušao je da glumi Kristijana Ronalda, načinom na koji je protestovao kod Mažića zbog nedosuđenog penala. Zabaleta je pomalo nonšalantno izbio loptu, a potom i udario Iranca po zglobovima.



59' Šta je sa Mesijem? Višestruki nosilac "Zlatne lopte FIFA" ne uspeva da dođe do izražaja u zgusnutim odbrambenim redovima Irana. Sada je podsetio na svoje najbolje momente u dresu Barselone, ali samo do šuta, koji je završio metar pored stative.

64' Iran više nije orijentisan samo na odbranu. Gago je posle izglednog napada i kornera koji je usledio, bio primoran da daleko ispuca loptu sa linije peterca.

67' Kakva šansa za Iran! Duga lopta sa desnog krila, donekle slična asistenciji Blinda Van Persiju u meču Holandija - Španija, Dedžagah je zaplivao kroz vazduh, glavom sa 12-13 metara lobovao malo istrčalog Romera, koji je krajnjim naporom uspeo da je sprovede na "krov" svoje mreže!

74' Mesi se između centaršuta i šuta, malo iskosa sa leve strane, opredelio za pokušaj da direktno ugrozi Hađiđija. Pogodio je spoljni deo mreže.

75' Sjajni Hađiđi! Di Marija je tukao sa desetak metara iskosa, imao je vremena da se namesti, ali golman Irana je bio odlično postavljen.

77' Dugo se čekalo na prvu izmenu, a onda su odjednom obavljene tri. Sabelja je uveo sveže ofanzivce, Palasija i Lavecija, dok je Keiroš umesto lakše povređenog Šodžaeija ubacio desnog beka Hejdarija.

82' Argentinci su ulaskom Lavecija uspeli da razvuku odbranu Irana, međutim, nekoliko opasnih napada nije izrodilo šut u okvir gola.

86' Hađiđi prvi put leti u prazno na centaršut, ali je imao sreće. Na drugoj strani odmah kontra i šut Gočanedžada. Vukao je na leđima dvojicu čuvara i nije imao snage da ozbiljno ugrozi Romera, mada je ovaj morao da napravi paradu...

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zgenge

Iran ima 1 bod.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC