• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fer - nefer, heroj je Leroj Fer!

Autor mondo.rs

Počeo je rasplet u Grupi B. Počela je potencijalno jedna od najboljih utakmica na šampionatu. Pridružite nam se, pratićemo događaje uživo.

Leroj Fer, 24-godišnji vezista koji je ove sezone sa brojem "10" na leđima predvodio Norič siti do ispadanja iz Premijer lige, postigavši samo tri gola u sezoni, napravio je razliku između dva sjajna tima i dve like reprezentacije u Grupi B.

Sada Brazil može "da bira" koga želi, ali u pitanju su nijanse.

Posle 91 sekunde na terenu, iz prvog kontakta sa loptom na Mundijalu, Fer je postigao gol za 1:0 u tvrdoj, zatvorenoj utakmici, koja možda sluti na nešto drugačiji fudbal, sada kada su eliminacije blizu. Potom, iz munjevite kontre koju su izveli Arjen Roben i još jedan rezervista Memfis Depaj, postavljeno je konačnih:

Holandija - Čile 2:0 (0:0). Golovi su pali u 77. i 92. minutu.

Ovaj rezultat ne odražava realan odnos snaga na terenu, jer su mnogima simpatični Čileanci bili konkretniji i agilniji u većem delu meča, ali je njihov selektor Horhe Sampaoli izgubio duel sa Lujom van Galom. Taktički, narandžasti su bili zreliji.

U isto vreme, u Koritibi, svrgnuti svetski šampion Španija pronašao je način da se dostojanstveno oprosti od Mundijala, posle poraza od gore pomenutih reprezentacija.

Španija - Australija 3:0 (1:0). Strelci David Vilja u 36, Fernando Tores u 69. i Huan Mata u 82. minutu.

Poredak: Holandija 9, Čile 6, Španija 3, Australija 0. Holanđani igraju sa drugoplasiranim iz Grupe A, dok će Čileanci na pobednika.

Uskoro opširnije...



NAJAVE UTAKMICA:

U 18 časova u Sao Paulu i Koritibi, paralelno, počeće rasplet u Grupi B, koja je volšebno, voljom organizatora određena za prvi termin u ponedeljak, iako je bilo logično da se prvo reše stvari u Grupi A, u kojoj je domaćin Brazil.

Ovako, dok je izvesno da Australijanci i Španci nemaju nikakve šanse, Holanđani i Čileanci igraće za prvo mesto, pod pretpostavkom da će im to omogućiti da se u osmini finala ne sastanu sa Brazilom. I jedni i drugi veruju da mogu da savladaju bilo Meksiko, bilo Hrvatsku...




Holandija u duel na "Korintijans Areni" ulazi sa šest bodova i gol-razlikom 8:3, Čile sa šest bodova i gol-razlikom 5:1. Dakle, vicešampionu sveta "igra" i remi, jer će imati za pogodak bolju gol-razliku, sve zahvaljujući ponižavanju svrgnutog prvaka sveta, Španije (5:1).

Pridružite nam se, pratićemo događaje na oba stadiona "uživo", biće fotki, statistike, komentara, istorije, tradicije, zanimljivih tvitova i zapažanja, poput ovog: Posle 18 godina, selekcija Holandije prvi put će nastupiti bez ijednog igrača koji u svom prezimenu ima prefiks "van".

HOLANDIJA - ČILE 1:0
/Fer 77/




"Arena Korintijans", Sao Paulo. Sudi Bakari Gasama iz Gambije, 20 stepeni Celzijusovih je i oblačno je. Kapacitet stadiona je 62.601 mesto.

Ovo će biti drugi put da se sastaju ove dve nacije, prvi put od Olimpijskih igara 1982. godine kada je bilo 2:2. Holanđani nemaju pobedu nad južnoameričkom selekcijom kada se Mundijal održava na tom tlu. Kada su igrali finale 1978. godine odigrali su 0:0 sa Peruom u grupi i 1:3 sa Argentinom u finalu.

Međutim, ne računajući penale, Holandija je samo dva puta izgubila utakmicu od južnoameričkih selekcija na Mundijalima - pomenuto finale 1978. od Argentine i četvrtfinale 1994. godine od Brazila (2:3).

"Oranje" je dobilo tri od poslednje četiri utakmice u kojima je protivnik prvi stekao prednost. Pokušaće da osvoje devet bodova drugi put uzastopno. Holandija nije izgubila utakmicu u grupi od 1994. godine.

Čile se podigao! Pobedio je u četiri od poslednjih šest mečeva na SP, nakon serije od 13 utakmica bez trijumfa. Nikada u istoriji, Čileanci nisu vezali tri pobede na turniru i danas imaju istorijsku priliku za to.

Ipak, Čile ima samo dve pobede u 11 susreta sa evropskim timovima na SP.

HOLANDIJA: Kilesen - Janmat, De Fraj, Flar, Blind - De Jong, Vinaldum, Snajder - Roben, Kajt, Lens.

ČILE: Bravo - Hara, Medel, Silva - Isla, Dijaz, Gutijerez, Mena - Aranguiz - Sančez, Vargas.

AUSTRALIJA - ŠPANIJA 0:3
/Vilja 36, Tores 69, Mata 82/





Ove dve reprezentacije nikada se nisu sastajale ranije, ni u prijateljskim mečevima. Štaviše, Španci nikada nisu igrali protiv ekipa iz Okeanije.

Australija ima samo jednu pobedu protiv evropskih selekcija. Pogađate, onu protiv Srbije pre četiri godine u Južnoj Africi, kada smo ispali u 3. kolu u grupi. Baš od "kengura", koji pre i posle toga nisu uspeli u šest pokušaja nikoga da nadigraju.

Australijancima remi garantuje da će biti bolje plasirani od svetskog šampiona sa prethodnog turnira.

Španija nikada nije izgubila sve tri utakmice u grupi. Na prethodna tri velika turnira koje je osvojila (EURO 2008, SP 2010, EURO 2012), "Furija" je primila ukupno šest golova. Ove godine na dve utakmice sedam.

Šta god da bude, Španci su se već pridružili Italiji (1950), Brazilu (1966), Francuskoj (2002) i Italiji (2010) kao aktuelni šampioni eliminisani u prvoj fazi.

Tim Kejhil, strelac pet od poslednjih 11 golova Australije na Mundijalima je suspendovan. Debitant u timu Španije, Dijego Kosta, za 126 minuta u igri nije uputio nijedan jedini šut u okvir gola.

AUSTRALIJA: Rajan - Dejvidson, Vilkinson, Spiranović, Mekgovan - Jedinak, Mekaj, Božanić - Leki, Or, Tagart.

ŠPANIJA: Rejna - Huanfran, Ramos, Albion, Alba - Alonso, Koke - Kasorla, Inijesta, Vilja - Tores.



TOK UTAKMICA:




Intonirane su himne. I ponovo se širila jeza planetom dok su Čileanci pevali svoju himnu. Kad je isteklo 90 minuta, nastavili su da pevaju kao jedan. Hor!

Čileanci bez Artura Vidala, Holanđani bez Robina van Persija. Ko će više nedostajati?

4 - Holanđani prvi put na šampionatu igraju u narandžastom, što im je osnovna boja. Čielanci u belom. Ako nekoga zanima, Španija igra u crnom, Australija u standardnoj opremi koja se od brazilske razlikuje samo u boji šortsa - zelena umesto plave.




7 - Nezvanično, brazilska publika u Kuritibi zviždi Špancima kad god imaju loptu. Valjda su ih razočarali...

11 - Što se fudbala tiče, ničeg spektakularnog u Sao Paulu. Par jakih duela na sredini terena, čisto da se potvrdi da su i jedni i drugi ušli ozbiljno u ovaj susret...

Kod nas u redakciji trenutno travnata podloga na sva tri televizora... Fudbal i Vimbldon.




17 - I dalje bez šanse na utakmici Holandija - Čile. Španci imaju inicijativu, ali ne uspevaju da pronađu prostor za šut.

18 - Čileanci na tribinama "Korintijans Arene" luduju. Sunce prži, a daleko na drugom kraju Brazila Andres Inijesta igra jubilarnu 100. utakmicu za reprezentaciju Španije. Veliki igrač. Strelac odlučujućeg gola u finalu Mundijala 2010. godine u Južnoj Africi.

23 - Huuuuuy! Prva šansa za Čile! Lepa, lukava akcija iz kornera, umesto centaršuta lopta po zemlji plasirana na kapicu, gde se iz mase "pojavio" Gutijerez, šutirao iz prve, savladao Kilesena, ali - pored gola!

24 - U isto vreme, Alba je propustio prvu priliku za Španiju na utakmici, dok je neko Toresu pocepao dres. Ne daju Australijanci na sebe ni kad je "prijateljski".

25 - Prva žuta karta. Lens je pobegao Silvi, bila je duga lopta u polje, a Silva ga je povukao s leđa. Sudija Gasama iz Gambije hladnokrvno ga je upisao u notes. Iz slobodnjaka koji je usledio, Snajder nije uputio opasan udarac za Brava.

34 - Više od pola sata prošlo je do prve šanse za Holandiju na utakmici. Prvo je Roben "zeznuo" stvar lošim dodavanjem u crvenoj zoni, ali je sve ispravio Janmat koji je poslao odličan centaršut u srce šesnaesterca Čilea, gde nije bilo igrača da "tapne" loptu.

35 - UUUUUUUUF! Malo malo je nedostajalo da narandžasti povedu. Sa desne strane, kapiten Roben poslao je idealan centaršut iz prekida, pravo na peterac, gde je De Fraj bio najviši u skoku, ali tek koji centimetar "kratak" da dovoljno jako zakači loptu. Bilo je opasno...

36 - U Koritibi, 1:0 za Španiju! U moru napada, napravili su višak na desnom krilu, gde je Huanfran sa gol-crte poslao loptu ka sredini gde je Vilja majstorski, zaista majstorski, petom, prosledio loptu u mrežu.




To je bio jedini način da se lopta "umuva" u mrežu. Bravo!




37 - Dva puta su Čileanci tražili penal, nijednom opravdano. Ali Holanđani često prave faulove. Oni su i u ovaj susret ušli kao lideri po broju načinjenih prekršaja u konkurenciji sve 32 reprezentacije.

40 - Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben, Roben... NIŠTA!

Kapiten Holandije izveo je svoj "trademark" potez, uzeo loptu na polovini i vukao je 40 metara, pre nego što je šutirao - malo pored gola. Australijancima je tako dao gol! Ovog puta ništa. Neverovatan fudbaler. Svi znaju šta će i gde će i malo ko ume da se s tim nosi...

44 - GUTIJEREZ!?!? Zbog čega je dirao loptu? Ona je išla u gol kada je broj "16" u Čileu, kao poslednji igrač ispred Kilesena, zakačio loptu glavom i poslao je pored gola. Pitanje je da li bi ona, bez toga, prevarila Kilesena, ali postojala je šansa da se to dogodi i ne bi bio prvi put da golman, čekajući da neko "okrzne" loptu glavom, na kraju isprati loptu pogledom...

POLUVREME - Tvrdo, zatvoreno, sa dosta prekida. Očigledno da je ulog veliki, iako su i jedni i drugi obezbedili osminu finala.




DRUGO POLUVREME:

46 - Od 44 igrača koji su počeli dva meča na dva stadiona, svi su i dalje na terenu. Moguće je da će uskoro Van Gal menjati, jer mu vezni red ne funkcioniše najbolje. S druge strane, Čile ima više loptu i u nastavku, ali je očigledno da nedostaje Vidal.




53 - Van Gal retko ustaje s klupe. U 53. minutu gotovo da je ušao u teren. Bio je ljut na nekoga i poslao igrače na zagrevanje.

56 - Lens za sad ne uspeva ništa da uradi u napadu. Nije ista klasa kao Van Persi.

58 - Dirljiv momenat u Koritibi. Del Boske izvodi Vilju i ubacuje Matu. Vilja skoro u suzama, ljubi grb zemlje koju je golovima vodio do tri velike titule u svetu fudbala. Ovo je definitivno kraj!

Bravo, majstore, bilo je zadovoljstvo gledati te!

70 - GOL! "EL NINJO"! Posle Vilje, pogodio je i Tores. Dva najvažnija napadača Španije u prethodnih osam godina... A, ponovo je sve smislio i realizovao neverovatni Inijesta. On je kod prvog gola dodao loptu u prostor Huanfranu, koji je asistirao Vilji, a ovog puta dao je loptu u prostor Toresu, koji je izbegao ofsajd zamku i savladao Rajana.

Rutinski.

71 - U Sao Paulu, i dalje ništa spektakularno. Čile je imao jednu dobru akciju, ali je Kilesen lako zaustavio šut Sančeza, posle čega je Roben pripretio, ali je njegov udarac iskosa, sa oko 15, 16 metara, lako ukrotio Bravo. Ide ka "iksu".




77 - GOOOOOOOOOOOOOOL! VODE HOLANĐANI! Strelac Liroj Fer! Ovaj momak samo što je ušao u igru i odmah glavom zakucao loptu u mrežu Brava!

Ovo je moglo da se oseti...

Narandžasti su bili bolji u poslednjih deset minuta, stvorili su dve neprijatne situacije iz prekida, potom je De Fraj zagrejao ruke Bravu udarcem sa 25 metara, koji je išao pod prečku, a onda gol Fera, koji jedva da se i oznojio pre toga.

Van Gal je odlično "osetio" koga treba da ubaci u igru. Fer je postigao PRVI gol u nacionalnom dresu! Iz PRVOG kontakta sa loptom...




Holanđanima igra i remi, sada su "na konju".

81 - UMALO 1:1! De Jong je nespretno reagovao pred svojim golom i poslao loptu ka pogrešnoj mreži ali je, na njegovu sreću, na pravom mestu bio De Fraj, koji je telom odbranio izjednačenje.

Čileanci misle da je rukom igrao, penala nema.

82 - Španija, 0:3! Ovog puta Mata. Opet je bilo na ivici ofsajda kao kod Toresovog gola, ali izgleda da ovog puta jeste bilo nedozvoljene situacije. No, to je sada najmanje važno. Španci se časno opraštaju od Mundijala. Asistent je bio Silva.

Mančesterska veza.




Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC