• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEVEROVATNO: Grčka u osmini finala!

Autor mondo.rs

Golom u nadokandi iz sumnjivog penala Grčka se plasirala među 16 najboljih na svetu! Kolumbija "overila" prvo mesto protiv Japana - 4:1. Drogba i drugovi u šoku...

Od utorka su poznata još dva para osmine finala Svetskog prvenstva u Brazilu: Kolumbija - Urugvaj i Grčka - Kostarika!

Od ranije se znalo da se sastaju Brazil - Čile i Holandija - Meksiko, a u naredna dva dana biće poznato svih 16 trenutno najboljih reprezentacija na svetu.

Posle mečeva Grupe D u kojima je Urugvaj eliminisao Italijane sa Mundijala, čekao nas je rasplet Grupe C, koja je bila prilično zamršena.

Znalo se jedino da će Kolumbija sa dve pobede ići u drugu fazu, ali ne i sa kog mesta. Ostale tri selekcije, Obala Slonovače, Japan i Grčka, gajile su nadu, a najveće šanse davale su se afričkoj selekciji, kojoj je bio dovoljan i remi sa Grčkom. Međutim...

Obala Slonovače - Grčka 1:2 (Boni 74 - Samaris 42, Samaras pen 90+2) i Kolumbija - Japan 4:1 (Kvadrado pen 17, Martinez 55, 82, Rodrigez 89 - Okazaki 45+1).

Dakle, po imenima najzvučnija selekcija ove grupe (Didije Drogba, Jaja Ture, Kolo Ture, Žervinjo, Vilfred Boni, Salomon Kalu)... moraće da pakuje kofere.

U drugom minutu nadokande duela sa Grčkom igrače i navijače Obale Slonovače šokirao je sudija Karlos Vera iz Kolumbije kada je pokazao na belu tačku posle pada Jorgosa Samarasa u kaznenom prostoru. Nameštao se napadač Grčke na šut, a iza njega se prikrao Đovani Sio, igrač koji je samo desetak minuta ranije ušao u igru. Da li je bilo kontakta ili ne, diskutabilno je, ali sudija je svirao penal.

Odgovornost je preuzeo upravo Samaras i - odveo svoju selekciju u osminu finala! Potpuno neočekivano, imajući u vidu da Grčka u prva dva kola nije postigla pogodak, niti je pružila partije vredne pomena...

Borbeni Heleni u ovaj duel su, ipak, ušli veoma motivisano i, osluškujući šta se dešava u Kuiabi, gde je Kolumbija "razbila" Japan 4:1, sve više dobijali na samopouzdanju posle vodećeg gola Andreasa Samarisa u 42. minutu.

Nisu, međutim, ni igrači Obale Slonovače želeli da se tek tako oproste od plasmana u drugu fazu, pa su znatno ofanzivnijom igrom u drugom poluvremenu uspeli da izjednače, kada je u 74. minutu mrežu pogodio Vilfred Boni.

Na njihovu žalost, to nije bilo dovoljno....

Malo ko je očekivao da će se Grčka naći u osmini finala, ali podsetimo, malo ko je očekivao i da će 2004. osvojiti Evropsko prvenstvo...

Što se tiče utakmice Kolumbija - Japan, tu neizvesnost nije toliko dugo trajala. Već na početku drugog poluvremena, posle prvog od dva gola Džeksona Martineza bilo je jasno da Japanci neće ići dalje...

  SASTAVI:

JAPAN: Kavašima – Nagatomo, Kono, Jošida, Učida – Hasebe, Aojama (62. Jamaguči), Kagava (85. Kijotake), Okazaki (69. Kakitani), Honda – Okubo.

KOLUMBIJA: Ospina (85. Mondragon) – Armero, Alvarez, Valdes, Arias – Guarin, Mehia, Kvintero (46. Rodrigez), Kvadrado (46. Karbonero) – Ramos, Martinez.

GRČKA: Karnezis (24. Glikos) – Holebas, Papastatopulos, Manolas, Torosidis – Hristodulopulos, Kone (12. Samaris), Maniatis, Samaras, Karagunis (77. Gekas) – Salpingidis.

OBALA SLONOVAČE: Beri – Boka, Bamba, Kolo Ture, Aurier – Tiote (61. Boni), Die, Jaja Ture, Kalu, Žervinjo (83. Sio) – Drogba (78. Diomande).

TOK UTAKMICA:

- ŠOK u Fortalezi! Penal za Grčku u 92. minutu posle pada Jorgosa Samarasa, koji je i preuzeo odgovornost. Precizno je šutirao za 2:1 i odveo Grčku u osminu finala! Ali, da li je penal zaista bio?

- Još jedan gol u mreži Japana - 4:1. Ovaj put strelac za Kolumbiju je Džejms Rodrigez koji je izbegao ofsajd zamku u kontranapadu, a onda se pogigrao sa odbranom Japana...

- Sjajna prilika za Grčku, međutim, Salpingidis je bio možda i sebičan. Protrčao je po desnoj strani kroz odbranu Obale Slonovače i šutirao iako je bio previše iskosa, a u sredini je imao dvojicu saigrača.

- Trenutak za istoriju! U 85. minutu na gol Kolumbije stao je Farid Mondragon i tako sa 43 godine postao najstariji učesnik Mundijala ikada!

- Kolumbija je "overila" prvo mesto! U 82. minutu Džekson Martinez je "lažnjakom" prevario Učidu i precizno šutirao pored golmana Kavašime. Prethodno mu je sjajnu loptu u prostor poslao Džejms Rodrigez. Dakle, isti tandem kao i za drugi gol Kolumbije. Sa ovih 3:1 Japan je i definitivno otpisan, jer teško je poverovati da će postići čak tri gola u poslednjih desetak minuta.

- Selektor Grčke Fernando Santoš pojačao je napad u poslednjih 10 minuta uvođenjem Gekasa (izašao Karagunis), dok njegov kolega sa klupe Obale Slonovače pojačava odbranu izvođenjem Drogbe (ušao Diomande).

- Vilfred Boni donosi izjednačenje Obali Slonovače i, možda, plasman u osminu finala! U 75. minutu igrači afričke selekcije odlično su kombinovali, a "rezervista" Boni uspeo da matira Glikosa posle dodavanja Žervinja.

Grčkoj je neophodan gol...

- Kakva bomba Jorgosa Karagunisa u 69. minutu! Kao iz topa opalio je vezista Grčke sa, najmanje, 30 metara, a prečka na stadionu u Fortalezi verovatno se još trese... Drugi put Grci pogađaju okvir gola u ovom meču.

- Selektor Obale Slonovače pojačao je napad i uveo Vilfreda Bonija umesto veziste Šeika Tiotea. Tu su sada i Drogba i Žervinjo i Kalu i Boni... I, naravno, Jaja Ture.

- Kolumbija vodi 2:1 od 55. minuta, na veliku radost Grka! Strelac Džekson Martinez posle nesebičnog dodavanja Džejmsa Rodrigeza. U slučaju ovih rezulta sve je jasno. Kolumbija će biti prva i ide na Urugvaj, a Grčka druga i u osmini finala je čeka Kostarika.

Obala Slonovače, međutim, sve više i više napada, a sigurno ni Japan neće odustati tako lako.

- Slalom Lazarosa Hristodulopulosa kroz odbranu Obale Slonovače, ali je neprecizno šutirao. Bila je to dobra prilika da Grčka povede 2:0 i za još jedan gol se primakne osmini finala.

- Veoma ofanzivno počeli su igrači Obale Slonovače drugo poluvreme, a u korist im ide i to što su Grci već obavili dve prinudne izmene zbog povreda Konea i Golmana Karnezisa.

- Drugo poluvreme počelo je dvostrukom izmenom u sastavu Kolumbije. Izašli su Kvadrado i Kvintero, a ušli Karbonero i Rodrigez.

POLUVREME je na obe utakmice: Grčka - Obala Slonovače 1:0 (Samaris 42) i Kolumbija - Japan 1:1 (Kvadrado iz penala 17. - Okazaki 45+2).

U slučaju ovih rezultata dalje idu Kolumbija (sa prvog mesta) i Grčka (sa drugog), koja je u dosadašnjem toku takmičenja postigla samo ovaj jedan gol! Ako pobede Grci i Japanci odlučivaće gol-razlika, koja je trenutno na strani Japana. U slučaju da Japan ne pobedi, Obali Slonovače dovoljan je i remi.

- I Japan je ponovo u igri! Golom u bukvalno poslednjim trenucima prvog poluvremena Japanci su izjednačili protiv Kolumbije. Honda je pronašao Okazakija, a on iz teške pozicije uspeo da šutira glavom i zatrese mrežu.

  - Od 42. minuta vodi i Grčka! Strelac je "rezervista" Andreas Samaris koji je zamenio povrećenog Konea. Posle sjajnog dodavanja Jorgosa Samarasa našao se sam pred golmanom Berijem i precizno šutirao.Glavni krivac za gol je, ipak, Šeik Tiote, vezista Obale Slonovače kojem je na sredini terena iSamaras oduzeo loptu.

Grčka je ovim golom ponovo u igri i trenutno je druga na tabeli sa četiri boda, jednim više od Obale Slonovače, a tri od Japana.

- Umalo da Grčka povede u 30. minutu. Sjajan kontranapad udarcem iz trka sa 17 metara završio je Hose Holebas, ali je prečka bila saveznik golmana Obale Slonovače Bubakara Berija.

 - Posle 30 minuta igre trenutni parovi osmine finala su Kolumbija - Urugvaj i Obala Slonovače - Kostarika, uz ranije poznate Brazil - Čile i Holandija - Meksiko.

- U 24. minutu i druga prinudna izmena u Grčkoj. Zbog povrede van terena mora i golman Orestis Karnezis, a umesto njega mrežu će čuvati Panajotis Glikos.

- PENAL za Kolumbiju u 16. minutu! Kono je oborio Ramosa na ivici kaznenog, a sudija Pedro Proensa opravdano pokazao na belu tačku.

Odgovornost je preuzeo Kvadrado i - umalo pocepao mrežu! Kolumbija vodi 1:0 od 17. minuta!

- Bude se i Grci i Japanci. Sve četiri selekcije imale su poneku dobru šansu, međutim, posle 15 minuta golova još nema...

- Problem za Grke posle samo 10 minuta igre. Zbog povrede teren je morao da napusti Panajotis Kone, a umesto njega ušao je Andreas Samaris.

- Reprezentativci Obale Slonovače i Kolumbije krenuli su nešto ofanzivnije od svojih rivala, ali Japan je imao prvu dobru šansu. Jošito Okubo je u 10 minutu lepo "okrenuo" svog čuvara posle dugačkog dodavanja, ali je loše šutirao.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC