• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Terzić za MONDO: Ja se odričem plate, a ostali?

Autor mondo.rs

Zvezdan Terzić razložio je u razgovoru za MONDO dugove FK Crvena zvezda prema fudbalskim subjektima na sitne komade... Imao je i šta da kaže navijačima, zvezdašima, igračima, zaposlenima u klubu.

 Terzić za MONDO: Ja se odričem plate, a ostali? Izvor: MN PRESS

Uz konstataciju: "Ne razumem zbog čega se ovo krilo, a sve se znalo mesecima unazad", kao i "svi bi morali da znaju u kakvom je stanju Crvena zvezda", v. d. generalnog sekretara kluba Zvezdan Terzić prihvatio je da dodatno pojasni o kakvim je tačno dugovima reč, kada je govorio o "sudnjih" sedam miliona evra.

- Račun FK Crvena zvezda u blokadi je u visini od 2,1 miliona evra;

"S tim da je izdato još 125 menica koje svakog dana mogu da budu aktivirane", dodao je.

Potom...

"U izveštaju nezavisnog revizora, kojeg smo u obavezi da angažujemo jednom godišnje, stoji da smo prema fudbalskim subjektima, to znači ne bankama, poveriocima i ostalima, već samo igračima, trenerima i drugim klubovima, dužni 4,9 miliona evra", priča Terzić.

"Od toga, 2,55 miliona evra ide klubovima, 2,35 igračima i trenerima".

Potom sumu od 4,9 miliona evra, Terzić je razložio po datumima i prema komisijama koje su već donele pravosnažne presude ili bi mogle da donesu u periodu do 2. avgusta ove godine.

Uz opasku da je potpuno nebitno da li se citira Arbitražna komisija FIFA ili FSS, odnosno Komisija za licenciranje FSS, "jer je FIFA krovna organizacija i sistem licenciranja sprovodi se linearno prema svim Savezima", Terzić je rekao:

"Ne plaća se tu ni na račun FIFA, ni na račun FSS. Jednostavno, odluke njihovih komisija postale su pravosnažne, a te organizacije samo sprovode propise, odnosno izriču sankcije", pojasnio je.

"Dakle, do 6. jula moramo da isplatimo Bronovickom 837.000, a Šišiću 190.000 evra. Ako to ne uradimo, mogu da nas kazne oduzimanjem do šest bodova, uz dati novi rok od 30 dana da isplatimo novac".

Izvor: MN PRESS

Terzić je potom prešao na sledeći datum, a to je 15. jul.

"Nezavisni revizor je pregledao naše knjige i ustanovio da postoji 2,4 miliona evra dospelih, a neplaćenih dugova koji do sada nisu bili predmet rasprave. Postoji opasnost da Komisija za licenciranje ne izda licencu Crvenoj zvezdi da se takmiči u sezoni 2014/15, ukoliko se to do tada ne izmiri. To, za razliku od presude FIFA, nije pravosnažno, ali će verovatno postati ako se probiju rokovi".

Potom, dolazi 2. avgust, kada je poslednji rok za registrovanje novih fudbalera za sezonu 2014/15. Prema Terzićevim rečima, Komisija za licenciranje FSS već je ustanovila da je Crvena zvezda dužna da plati 750.000 evra prema bivšim igračima i trenerima da bi uopšte dobila licencu, a...

"Pitanje je dana kada će na naplatu, pred istom komisijom, stići još 800.000 evra. Zato, postoji opasnost da Komisija za licenciranje igrača ne izda licencu klubu. Rekao sam, naša je obaveza da angažujemo nezavisnog revizora, a ovo su dugovi koje je on ustanovio i koje će prezentovati komisijama. Ako bismo mi taj novac izmirili, revizor bi dao pozitivno mišljenje i ne bi bilo problema. U suprotnom..."

Potom je ponovio još jednom...


"Dakle, milion evra prema FIFA, 2,4 miliona evra pred Arbitražnom komisijom FSS, 750.000 evra pravosnažno pred Komisijom za licenciranje i 800.000 evra koji mogu da 'stignu' svaki čas. To je stanje na 26. 6. 2014. godine i svaki navijač to treba da zna. To je 4,9 miliona evra, bez blokade računa i to je novac koji moramo da nađemo ako želimo da se Crvena zvezda takmiči".

Međutim, to nije sve...

"Na sve to, neophodno je da kako znamo i umemo pronađemo osmi milion, odnosno milion evra za fond za dovođenje mladih igrača, kako bi ovaj tim imao perspektivu i kako bi se postigla određena tržišna vrednost ekipe, da bi se prodajom igrača u budućnosti rešavali nagomilani problemi".

"NEĆE DOLAZITI IGRAČI IZ OFK BEOGRADA"


Zvezdan Terzić, koji je u Crvenu zvezdu došao kao prvi čovek OFK Beograda, rekao je da potencijalnih sumnji u regularnost transfera i negativnih komentara koji mogu da stignu, verovatno neće dovoditi igrače sa Karaburme, iako u tom klubu postoji kvalitet koji bi mnogo značio crveno-belima.

 Posle kraće pauze, dodao je:

"Imam utisak da ni navijači, ni javnost, nisu na pravi način bili upoznati sa stanjem u Crvenoj zvezdi. Prioritet svih prioriteta nije titula već spašavanje kluba. Imamo planove i ideje kako da dođemo do novca, o tome neću sada javno, samo ću citirati Nikolu Pašića: 'Spasa nam nema, ali propasti ne možemo'. Rešavaćemo jedno po jedno!"

Kako?

"Kada obezbedimo inicijali kapital, sledi smanjenje ugovora svih igrača, ograničenje visine ugovora za nove fudbalere, podmlađivanje ekipe, okretanje Omladinskoj školi koja mora da se ojača i drugačije organizuje, a na kraju, nova, hitna sistematizacija".

Konkretno?

"Konkretno, smanjenje broja zaposlenih sa 160 na 60 i onda dovođenje deset novih, sposobnih i obrazovanih ljudi u klub, koji će krpiti rupe. Od 160 zaposlenih u klubu trenutno ne postoji nijedan diplomirani pravnik da napiše običan ugovor! Nijedan... Imam utisak da je svaki zvezdaš koji je dolazio u klub dovodio po tri rođaka i četvoricu komšija za sobom. Nije slučajno što Crvena zvezda ima 50 miliona evra duga", pričao je i konstatovao:

"A, sve su to napravili zvezdaši. Zato i ne verujem u floskule: 'Zvezda zvezdašima', 'Zvezdu mogu da vode samo zvezdaši'. Samo su je i vodili zvezdaši, koliko znam, pa evo dokle se došlo... Moraju da se naprave radikalni rezovi, bez sentimentalnosti, ako zaista postoji želja da se Zvezda ne ugasi".

"Osećam da je ovde jedna apatija, žabokrečina i da se to mora razdrmati. Od same priče o tome kako je loše i nabrajanja problema, što je bio slučaj do sada, nema ništa. I pre dve godine je konstatovan dug, pa se ništa nije uradilo da se on smanji".

Prioritet je bila titula, ako se ne varamo? Na stranu da li se neko slagao s tim ili ne...

"U redu, ali ne može Zvezda da osvoji titulu, a da posle taj tim vredi 2,25 miliona evra. Imamo ponudu od milion evra za Petkovića i 1,25 miliona evra za Lazovića. Tim vredi onoliko koliko je druga strana spremna da plati. To je nedopustivo, da šampion nema šet ili šest mladih igrača koji vrede 30, 50 miliona evra. Onda ne bi bio nikakav problem što duguješ 50. Ali, problem je kad duguješ 50, a vrediš dva miliona evra", priča Terzić.

"Pogrešnom selekcijom igrača došlo se do ovde. Poštovanje i nemerljiva zahvalnost svima koji su prekinuli dominaciju Partizana, igrači su za to najzaslužniji, ali morala je paralelno da se pravi mlada generacija fudbalera, da momci imaju minutažu i uvećavaju tržišnu vrednost. No, to je voda ispod mosta, moramo da se okrenemo rešavanju problema, a mogu da kažem da svako ko bude gledao lični interes, neće biti u klubu..."

Za kraj, Terzić je rekao da će ličnim primerom stimulisati sve one koji kažu da su zvezdaši...

"U OFK Beogradu sam imao platu od 4.000 evra mesečno, došao sam ovde da radim za 1.500. Odričem se narednih šest mesečnih plata i šaljem ih Omladinskoj školi. Neka svako pokaže da voli Crvenu zvezdu, sad je trenutak", rekao je Zvezdan Terzić za kraj razgovora za MONDO.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC