• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema "štele" u Brazilu, Amerika slavi Ronalda!

Autor mondo.rs

Nemci su svoj deo posla odradili. Gana se samoubila, a Ronaldo postigao jalov gol za "ispis" koji je obradovao skoro 300 miliona stanovnika SAD.

Nemačka čeka Rusiju ili Alžir, Amerikanci idu na Belgijance.

To je epilog koji su mnogi najavljivali i pre početka utakmica 3. kola u Grupi G, ali se do takvog epiloga nije došlo načinom na koji su mnogi najavljivali.

Iako bi "iks" u utakmici Nemačka - SAD svakako doveo do ovakvog raspleta, scenario je bio drugačiji.

U Resifeu, Nemačka je pobedila Ameriku golom Tomasa Milera (1:0), dok su u isto vreme Portugalci i Ganjani ispustili priliku da to naplate - bilo je 2:1 za Portugalce, golom Ronalda u 80. minutu. Da je bilo obrnuto, tj. 1:2, dalje bi išla Gana...

GRUPA G

Portugal - Gana 2:1
/Boje ag 31, Ronaldo 80 - Đan 57/

SAD - Nemačka 0:1 /Miler 55/

TABELA: Nemačka 7, SAD 4 (4:4), Portugal 4 (4:7), Gana 1.

 I "Crnim zvezdama" niko nije kriv. Prvi gol primili su preko "svog" igrača Džona Bojea, koji je pogodio pogrešnu mrežu, dok su drugi primili posle katastrofalne akcije kompletne odbrane, odnosno tako što su štoperi Gane faulirali svog golmana i poslali loptu do najboljeg igrača sveta.

On je postigao prvi gol na šampionatu, koji je obradovao 300 miliona stanovnika Sjedinjenih Američkih Država. Oni su se plašili gola na drugoj strani, koji je itekako mogao da padne.

U akciji posle gola Asamoe Đana za 1:1, Abdul Mađed Varis promašio je stopostotnu priliku za brzih 2:1, a onda... Pitanje je šta bi se događalo do kraja u Braziliji i Resifeu...

Pitanje, jer je i ovako Klint Dempsi imao dve velike šanse za gol u 92. minutu. Prvi put izblokirao ga je kolega kapiten Filip Lam, potom je tukao glavom preko prečke, po pljusku koji je padao od prvog do poslednjeg sudijskog zvižduka.

Može se konstatovati da su i Portugalci i Ganjani imali svoje šanse da prođu dalje. I pre i posle autogola Bojea za 1:0, Portugalci su imali nekoliko zrelih šansi za gol, prečku, nedosuđen penal... Da su poveli 2:0, svakako da bi im adrenalin skočio. Međutim, i Gani se otvorila šansa posle 1:1, neiskorišćena.

Zanimljivih 180 minuta koji su stali u 90!

Još jedna utakmica i imamo kompletnu sliku... I, da ne zaboravimo, da Portugal na otvaranju Mundijala, uz crveni karton Pepea, nije doživeo debakl od Nemačke (0:4), sada bi verovatno slavio Ronaldov gol.

NAJAVE UTAKMICA:

Posle priče o Luisu Suarezu, vreme je i za fudbal!

Od 18.00 časova na programu su poslednje dve utakmice mundijalske Grupe G:

Jasno je da je i Nemcima i Amerikancima dovoljan po bod za plasman. Hoće li kalkulisati? Istovremeno, Portugal i Gana tražiće pobedu, i to što ubedljiviju.

"Panceri" su sa gol razlikom "plus 4" prilično sigurni, dok su izabranici Jirgena Klinsmana postigli četiri, a primili tri gola. Gol razlika Gane je 3:4, a Portugala 2:6.

Definitivno nas očekuje uzbudljivo predveče. I počelo je dobrim šutem Kristijana Ronalda u 5. minutu, posle kojeg je lopta završila na prečki gola Gane!

Dan je protekao u apelima Jirgena Klinsmana na profesore i poslodavce u SAD da puste učenike, studente i zaposlene kućama, da bi mogli da na miru isprate utakmicu svojih zemljaka u Brazilu. Dok je on pisao opravdanja, u bazi Gane su "sevali" šamari, polomljene flaše, uvrede na liniji Kevin Prins Boateng - selektor...

Jasno je da šansu za plasman u nokaut fazu ima i Portugal, s tim da mu je potrebna velika i ubedljiva pobeda.

Klinsman je uveo u tim Omara Gonzalesa, koji će zameniti Džofa Kameruna, kao što će i Bred Dejvis zaigrati umesto Alehandra Bedoje, koji će nastupiti po levoj strani veznog reda. Nemački tim će takođe pretrpeti dve promene - Bastijan Švajnštajger i Lukas Podolski zamenili su Samija Kediru i Marija Gecea.

Umesto izbačenih Sulija Muntarija i Kevina Prinsa Boatenga, za Ganu će zaigrati Emanuel Ađemang Badu i Abdul Mađid Varis. Portugalci će ponovo moći da računaju na Pepea, koga je Milorad Mažić isključio iz utakmice protiv Nemačke u prvom kolu. Vilijam Karvaljo, Ruben Amorim i Eder su takođe u ekipi.

PORTUGAL: Beto - Veloso, Pepe, Alves, Pereira - Amorin, Karvaljo, Mutinjo - Ronaldo, Eder, Nani.

GANA: Dauda - Asamoa, Boje, Mensah, Aful - Badu, Rabiu - Varis, Dž. Ajev, Atsu - Đan.

SAD: Hauard - Bizli, Basler, Gonzalez, Džonson - Bekerman, Džons - Dejvis, Bredli, Zusi - Dempsi.

NEMAČKA: Nojer - Hevedes, Humels, Mertezaker, Boateng - Švajnštajger, Lam, Kors - Podolski, Miler, Ozil.




TOK UTAKMICA:

3 - Prečka! Ronaldo je želeo da centrira, ispalo je kao da je šutirao, ali je u svakom slučaju pogodio prečku. Da je Portugal ovako rano "otvorio" Ganu, koja je u utakmicu ušla podeljena svađama u timu, ptanje šta bi bilo...

10 - Amerikanci su u konstantnoj defanzivi, ali deluju solidno. Štaviše jednom su bili opasni i iz kontre. Uz jednu sjajnou odbranu Hauarda!




19 - RONALDO!?

Neverovatno šta je promašio najbolji igrač sveta. Ovo je za njega rutina. Idealan centaršut Pereire sa desne strane, pogodio je u čelo Ronalda, koji je sa pet metara tukao pravo u Daudu!

U šansama 3:0 za Portugalce, u rezultatu 0:0. Još.



U Resifeu - potpuno je jasno šta će se gledati. Defanziva SAD i brza transformacija u napad prilikom svake osvojene lopte.

A u Čikagu...




22 - ZUSI!!!! Najavili smo ovo. Brza kontra Amera, Bredli za Zusija na stranu, ovaj sa iskosa sa leve strane desnom nogom u dalji ugao - školski, jako, zamalo! Pada kiša, lopta ide kao luda...

23 - Prva opasnost za Beta! Prekid, centaršut, skok Đana, ali lagan udarac glavom. Nije lobovan golman Portugala... Nema više one ofanzive Ronalda i drugova, sada Gana ima ravnotežu.

31 - (AUTO)GOOOOOOOOOOOOOL! Kad neće Portugal, hoće Gana - 1:0! Autogol postigao je Džon Boje. Efektno, u stilu napadača, ali u svoju mrežu. Neverovatno je reagovao pred svojim golom na centaršut u svojoj 30. utakmici za "Crne zvezde".

Portugalcima su potrebna još najmanje tri gola uz poraz SAD.

Moguće? Veoma! Tim pre što je u 32. minutu Dauda jedva odbranio šut Ronalda. Portugal veruje!




35 - OZIL ali HAUARD! Bradonja čuva Amere za sada, brani briljantno. Miler i Ozil su izigrali odbranu na desnom krilu, tukao je vezista levom nogom po zemlji, Hauard sjajan!

40 - ATSU! Taj momak ima 22 godine, prima platu u Čelsiju, igra za Vitese i "pravi probleme" u planovima Žozea Murinja, jer igra sjajno na Mundijalu. Treći nastup, treći put zapažen. Ovog puta kao na malom fudbalu izbacio je Pareiru na levom krilu, namestio loptu na desnu nogu, gađao dalji ugao... Neprecizno.

Atsu!

DEFANZIVA: Kada Nemci imaju loptu, SAD se brani sa petoricom u liniji, jednim ispred i trojicom u liniji na 30, 35 metara od gola. Katenaćo? Vrlo blizu toga.

POLUVREMENA! Ako ovako ostane, Nemci idu kao pobednici grupe, SAD kao drugoplasirani. Ljubitelji teorije zavere predvideli su "iz iksa u iks" na Nemačka - SAD, jer to vodi i jedne i druge dalje. Prvi "iks" je došao, da li će i drugi?

Mada, pitanje je šta bi bilo bez Bradonje na golu SAD...

Pop zvezda Rijana, sa Barbadosa, koja "leba jede" u Americi, navija za - Nemačku, a kaže da ima ortake i u timu Portugala...




Pre nego što nastavimo, malpo o uticaju Švajnštajgera - 97% uspešnosti u dodavanjima.






DRUGA POLUVREMENA:

47 - Prvi prete Nemci! Centaršut Švajnštajgera, udarac Boatenga glavom, preko gola!

U Resifeu kiša, u Braziliji sunce i vlaga!

50 - Lev je na poluvremenu ubacio Klosea, koji se na prethodnoj utakmici golom izjednačio sa legendarnim Ronaldom po broju pogodaka postignutim na Mundijalima. Obojica imaju po 15. Da li danas prisustvujemo istoriji?




51 - ĐAAAN! Dugo je vukao loptu, nameštao se i tukao sa 20 metara. Malo pored gola. Odličan igrač kapiten Gane!

Sjajna grafika! Svi golovi Miroslava Klosea na SP... Sve iz "srca" šesnaesterca, nijedan spolja!




55 - GOOOOOL! Čeka se Kloseov 16. a ono Milerov 9. gol na Mundijalima! Sjajan gol. Iz prve, posle odbijene lopte Hauarda, sa oko 20 metara. Kakva kontrola šuta...




Hauard je uradio šta je mogao, odbranio je zicer posle kornera, ali imao tu nesreću da je ona "pala" pravo na nogu Milera.

57 - GOOOOOOOOOOOL! Umesto da Portugal zapne i da još tri, sada je GANA U IGRI! Fantastična akcija afričkog tima, prodor po desnoj strani, centaršut spoljnom Asamoe pravo na čelo Đana, koji radi ono što kapiten radi - pogađa! Sada je 1:1.

Ukoliko bi "Crne zvezde" dale još jedan gol, a "tamo" ostalo 1:0 za Nemačku, dalje bi išli Nemci i Gana! Kolektivna drama. U igri je i Portugal, ali njima su sada potrebna još četiri gola pod pretpostavkom da Nemci neće dati više nijedan...

62 - VARISSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS!!! Šta je promašio ovaj igrač Gane. Opet centaršut sa levog krila, lopta je preletela svakoga sve od Varisa, koji je POTPUNO sam, sa pet metara, promašio CEO gol. Hajde da mu je golman odbranio, ali...

Velika, velika šansa za gol, koji bi pod ovim uslovima, odveo Ganu dalje.

Još malo o Mileru... Učestvovao je u 13 od poslednja 23 gola Nemačke.




Portugal kao da je pao posle primljenog gola, pre će biti da će ga dati Gana.

Đan! Sada najbolji afrički strelac na Mundijalima. Ni Mila, ni Vea, ni Eto, ni Drogba... Đan!




74 - Penal, ali nedosuđen. Ronaldo je "remplovan" s leđa u šansi za gol, arbitar pokazuje na korner...  Na drugom stadionu sudar Bedoje i Džonsa. Saigrači su naleteli jedan na drugog, obojici se pruža pomoć.

Džons završava sa krvavim nosom...




Miler i Klose su na prethodna četiri Mundijala dali 24 gola za Nemačku. Tandem!

80 - GOL! Gana se upravo "samoubila". Ronaldo je postigao prvi gol na turniru, prekasno za svoju reprezentaciju, u najgorem trenutku za Ganu, u pravom trenutku za SAD.

Ni kriv ni dužan dao je gol posle tragikomične reakcije i odbrane i golmana Gane. Praktično su štoperi Gane faulirali svog golmana koji nije mogao da uhvati loptu, već samo da je nejako izbije - pravo na nogu najboljeg igrača sveta - 2:1.

Gol za obostrani kraj!

Portugalcima su potrebna tri za 10 minuta... I umalo da daju još jedan u 83. minutu. Dauda se sada iskupio. Umalo 3:1!




Treći Ronaldov Mundijal, treći gol. Prosek gol po turniru... Premalo?




KRAJ: Uz dramu pred golom Nojera, gde je Dempsi imao dve šanse za izjednačenje u nadoknadi vremena, činjenica je da je Gana sama sebe izbacila sa Mundijala. Oba gola Portugala posledica su grešaka odbrane Gane, a da je bilo bar 1:0 ili 2:1 za "Crne zvezde", Jirgen Klinsman bi pakovao svoj tim za put kući...


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC