• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"U Zvezdu dolaze loši Slovenci"

Autor mondo.rs

Zlatko Zahovič posetio crno-bele na Pohorju. Prati sve oko Partizana, a za zemljake koji su prošle sezone boravili u Crvenoj zvezdi u šali kaže da su "loši Slovenci".

 "U Zvezdu dolaze loši Slovenci" Izvor: MONDO

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina slovenački fudbaleri rado su dolazili u Partizan i u crno-belom dresu gradili imena, kasnije poznata i cenjena širom Evrope.

"Led je probio" Darko Milanič 1986. prešavši kao 19-godišnjak iz Izole u omladince Partizana. Iste godine iz zagrebačkog Dinama u Humsku dolazi iskusni Srećko Katanec. Posle vižljastog defanzivca, ugovor sa crno-belima potpisuje Zlatko Zahovič, a potom i Džoni Novak.

Svi su bili omiljeni kod navijača Partizana, ali je jedan od njih zauzeo posebno mesto u srcima Grobara.

Da li zbog ljubavi prema klubu koju nikada nije krio, požrtvovanosti na terenu, golova, asistencija, Zlatko Zahović je i dalje najomiljeniji Slovenac među crno-belima.

U društvu Mirana Pavlina, nekadašnji dugokosi kovrdžavi vezista pojavio se  na terenima hotela Arena. Nije se mnogo promenio, tek neki kilogram viška, nešto kraća kosa, raspoložen i nasmejan. Onako, na prvi pogled, reklo bi se da bi bez obzira što je profesionalno pikanje lopte ostavio pre devet godina i dalje bez problema mogao da deli teledirigovane pasove saigračima iz napada i da lucidnim potezima ostavlja publiku bez daha.

Kakvu je samo uslugu učinio Milko Đurovski crno-belima kada im je preporučio 18-godišnjeg Mariborčanina, tada člana lokalnog kluba Kovinar.

Iako mu obaveza kao sportskog direktora Maribora ne dozvoljavaju puno slobodnog vremena, Zahovič je našao nekoliko minuta da poseti stare prijatelje iz Beograda.

Nikakav problem za njega, uopstalom često je u Pioniru ili Kombank areni na utakmicama košarkaša Partizana. Dođe i na fudbal, rukomet... Jednostavno, za crno-bele uvek ima vremena.

"Od rođenja sam uz Partizan, on je moja prva ljubav. Uvek kada mogu prisustvujem treninzima, dođem da pozdravim ljude sa kojima sam mnogo toga proživeo i koji mi puno znače u životu", ponosno izjavljuje Zlatko Zahovič i pristaje da prozbori koju za izveštačima iz Srbije.

U tvoje vreme fudbaleri iz Slovenije dolazili su u Partizan, danas su mnogo više prisutni u Crvenoj zvezdi. Zbog čega je tako?

"To su loši Slovenci", počinje kroz šalu Zahovič i dodaje: "Pečnik je odličan igrač... Stvarno"

Dobro ste upoznati sa situacijom u i oko Partizana?

"Upravo tako, danas je komunikacija lakša i normalno da svakodnevno pratim voljeni klub. To je mlada ekipa koja ima perspektivu, ubeđen sam da će Partizan posle drugog kola kvalifikacija i dobrog žreba da igra liga takmičenje u Evropi. Potrebno je malo sreće".

Maribor će takođe nastupiti u kvalifikacijama za Ligu šampiona, rival u 2. kolu je Zrinjski iz Mostara. Da li biste voleli da kasnije za protivnika dobijete Partizan?

"Ne, nikada!", u sekundi odgovara Zahovič, a razloga je više: "U grupi možemo da se sretnemo, a pre toga izrazito ne bih voleo. Partizan je Partizan, veliki klub sa tradicijom".

Koliko često dolazite u Beograd da gledate Partizan?

"Nekoliko puta godišnje, to je tradicija. Volim da odgledam i košarkašku utakmicu u Evroligi".

Kako ćete sada kada crno-beli ne igraju elitno takmičenje?

"Situacija u sportu na Balkanu zbog finansijskih problema nije jednostavna. Verujem da je to samo jedna sezona pauze i da će Partizan već sledeće da igra Evroligu. To je pre svega jako veliki udarac za ligu, jer atmosfera koju prave Grobari je najbolja u Evropi. Evroligi će puno faliti Parizan".

Svetko prvenstvo se polako bliži kraju, koji su vaši favoriti?

"Ispao mi je Čile, sve nade sada polažem u Argentinu i Francuze. 'Trikolori' imaju odličan tim, a za 'gaučose' navijam zbog Mesija. Osvajanje titule bi mu puno značilo i konačno bi stao rame uz rame sa Maradonom i ostalim legendama svetskog fudbala. Bez toga ne može".

Pre četiri godine Srbija i Slovenija nisu prošli grupu na Svetskom prvenstvu, ove su razočarali Hrvatska i BiH. U čemu je problem sa Balkancima?

"Slovenija je jako podbacila u kvalifikacijama. Imali smo laku grupu i morali smo da se plasiramo na Mundijal. Srbija ima fantastične igrače i nije mi jasno kako tako loše da odigra kvalifikacije. Odgovor verovatno znaju oni koji su mnogo bolje upućeni", nije želeo da duži priču na ovu temu Zahović.

U međuvremenu su crno-beli završili trening, a mi priveli kraju razgovor... Prilaze Ranković, Nikolić, Varga i Zahovič nastavlja ćaskanje s njima. Zahvaljujemo se i pozdravljamo, uverni da ćemo se do povratka u Beograd još naekoliko puta sresti. Ako ne na Pohorju, onda na prijateljskim utakmicama crno-belih.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC