• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVEZDA: Imamo recept za uspjeh

Novi predsjednik Zvezde Vladan Lukić slavodobitno podvukao crtu - ušteda od šest miliona evra, ali nisu ispravljene sve "krive Drine".

 ZVEZDA: Imamo recept za uspjeh Izvor: MONDO

Nova uprava Crvene zvezde, sa Vladanom Lukićem na čelu, probala je i "ispeglala" neke stvari koje je uradilo prethodno rukovodstvo beogradskog kluba, ali neke "krive Drine" nisu mogle da budu ispravljene.

Na konferenciji za novinare, na kojoj je govorio o rezultatima svog jednomjesečnog rada, Lukić je iznio podatak da je u ovom prelaznom roku potrošeno šest miliona evra manje nego što je prethodna uprava dala za nove igrače u ranijem ljetnom i zimskom prelaznom roku, a rekao je i da ima informacije da je Partizan platio Brazilca Klea "manje nego što je to traženo od Zvezde".

Za mjesec dana, nova uprava uradila je sljedeće:

1) formiran je tim za sezonu 2009/10;
2) dovedeno je sedam novih igrača, a blizu Ljutice Bogdana je i Milan Vilotić iz Čukaričkog;
3) možda će biti angažovan još jedan bek;
4) sačuvani su Abubakar i Isah koji su "već bili izgubljeni" za Zvezdu;
5) vodi se borba da i Bernard Parker ostane igrač Zvezde;
6) napravljena je ušteda od šest miliona evra;
7) zaposleni su konačno dobili plate;
8) račun kluba je odblokiran.

Šta Lukićeva vlada nije uspjela da uradi:

1) otišao je Kleo, jer Zvezda nije imala 800.000 evra da ga otkupi;
2) prethodna uprava je napravila loš ugovor sa Radom oko pozajmice Nemanje Pejčinovića;

"Vrijednost ugovora svih igrača koji su dovedeni u Zvezdu prošle godine (u prelaznom roku za sezonu 2008/09) kako tokom ljeta, tako i zimus iznosila je 7,5 miliona evra! Za ove igrače, trenere i sportskog direktora u sezoni 2008/09 Zvezda je imala obavezu da plati oko tri miliona evra!? Dakle, sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da je napravljena ušteda od vipe od šest miliona evra. U ime uprave Zvezde odgovorno tvrdim da će ovaj tim Zvezde imati bolji sportski rezultat od prošlogodišnjeg. Ja u ovaj tim vjerujem, a iza prošlogodišnjeg ne bih mogao odgovorno da stanem", poručio je Lukći.

U Zvezdu su ovog ljeta došli: Nemanja Obrić, Brazilci Kadu i Savio, Ignjatijević, Darko Lazović, Slavoljub Đorđević i Dejan Lekić, a prve profesionalne ugovore potpisalo je šest omladinaca (Vukosavljević, Denković, Čaušić, Luković, Stojković i Caković), dok su sa pozajmica vraćeni Igor Burzanović, Vujadin Savić, Slavko Perović, Srećković i Pavlović.

Pred vratima Zvezde je i defanzivac Čukaričkog i mlade reprezentacije Srbije Milan Vilotić, a Lukić dodaje da osim njega, crveno-bijeli pokušavaju da angažuju još jednog beka.

"Time će sve naše želje za ovaj prelazni rok biti ispunjene. Naravno, ako do kraja jula iskrsne neka izuzetna ponuda koju možemo finansijski da pratimo - reagovaćemo ali bez obaveza jer je i bez toga ovaj tim je ekipa u koju vjerujemo", rekao je predsjednik Zvezde.

On je rekao da je vrijednost ugovora svih pojačanja koja su došla u Zvezdu u ovom prelaznom roku, uključujući trenera Vladimira Petrovića i sportskog direktora Ivana Adžića - 1.357.000 evra za sve sezone. U sezoni 2009/10 Zvezda će ovim igračima i trenerima platiti 477.000 evra.

Lukić je zadovoljno konstatovao i da je nova uprava uspjela da sačuva Abubakara Oumaru i Avala isaha u crveno-bijelom dresu.

"Može se slobodno reći da je povratak Abubakara i Isaha ravan dolasku novih igrača. Oni su na dan dolaska nove uprave Zvezdu bili izgubljeni igrači za naš klub. Da li treba da vas podsjetim da je Isah u aprilu pokušao da napusti Srbiju i da je vraćen sa aerodroma? Trebalo je mnogo strpljenja, ubjeđivanja i plaćanja dugova, da ubijedimo te igrače da ponovo povjeruju da je Zvezda klub za njih", istakao je Lukić.

Situacija oko reprezentativca Južne Afrike Bernarda Parkera vrlo je složena. Prethodna uprava je sa njim potpisala ugovor, prema kojem, ako Zvezda do 5. maja ne plati dio obeštećenja njegovom bivšem južnoafričkom klubu on ponovo postaje njihov igrač istog dana.

"To znači da je propalo 300.000 evra koliko je Zvezda platila južnoafričkom klubu i 37.500 evra koliko je plaćeno do sada Parkeru. Želim da kažem da je Zvezda obavijestila FIFA da je spremna odmah da plati Parkerovom bivšem klubu cjelokupno dugovanje, Parkeru njegovo dugovanje, a njegovom bivšem klubu smo ponudili i da otkupimo njihov deo koji su imali od Parkerovog daljeg transfera iz Zvezde. Naša ponuda je sada na FIFA i borimo se da bude prihvaćena jer mnogo klubova u svijetu kasni sa plaćanjima zbog ekonomske krize, a FIFA je pokazivala razumijevanje za njih. Dakle, u vezi sa Parkerom smo uradili sve što je u našoj moći ali odluka nije u našim rukama", kaže Lukić.

Što se tiče Nemanje Pejčinovića, prethodna uprava je, kaže Lukić, napravila takav ugovor o pozajmici da Zvezda to nije mogla finansijski da isprati.

"Samo za šestomjesečnu pozajmicu Zvezda je trebalo da plati njegovom klubu 100.000 evra. Da smo odlučili da ga zadržimo trebalo je sada u junu da platimo Radu još 300.000 + plata za Pejčinovića. I to nije sve. Kada su Zvezda i Rad napravili aranžman oko Pejčinovića, Zvezda je dala sva svoja prava Radu na mladog reprezentativca Jagoša Vukovića i još smo dali 50 odsto prava na svog reprezentativca Vujadina Savića koga smo ovog ljeta vratili u klub. E, sada sami prosudite koliko je to bio dobar aranžman za Zvezdu. Mi kao nova uprava tu nismo imali nikakvog izbora, sve je prije nas potpisano i završeno i sada neko drugi treba da odgovara na pitanja zašto. Mi smo jedino mogli da platimo 400.000 evra za Pejčinovića, a to nismo željeli", kaže Lukić.

Brazilac Kleo je "živa rana" za sve u Crvenoj zvezdi, a Lukić je otkrio da je "čuo" da ga je Partizan platio manje od 800.000 evra koliko je traženo Zvezdi za njega, a i da ga "Zvezda nikada ne bi toliko platila sve i da je imala para".

"Nova uprava nije imala nikakve mogućnosti da ga zadrži jer je on već kada smo mi došli bio slobodan igrač pošto za njega nije plaćeno njegovom klubu 800.000 evra. Ono što želim da istaknem i da smo imali mogućnosti za njega nikada ne bi smo platili 800.000 evra. Koliko čujem naše komšije su njegovom bivšem klubu platile manje ali to već nije naš problem već ozbiljno pitanje zašto je Zvezda prošle sezone preplaćivala igrače i ovo je još jedan dokaz za to", rekao je predsenik Zvezde.

Iz Zvezde su otišli Nenad Milijaš (Vulverhempton), Nenad Tomović (Đenova), Ognjen Koroman je takođe pred odlaskom "ali su njemu vrata Zvezde uvijek otvorena", a ugovori su raskinuti sa: Džefersonom Silvom, Šišića, Igbrahimom Someom, Fereirom, Ninom Pekarićem, Vukobratovićem, Maksimovićem i Nikolom Mijailovićem.

"Za neke od njih su ugovori bili previše visoki za naš klub poput Šišića kome ugovor vredi 750.000 evra, Fereire od 460.000 evra, Džefersona Silve od 600.000 evra ili Somea od 390.000 evra", rekao je Lukić.

Predsjednik Zvezde je na kraju rekao da je klub "i dalje u teškoj situaciji", ali da se "za razliku od prije mjesec dana sada vidi da je Zvezda na dobrom putu" i da postoji "recept za uspjeh".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC