• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KK 2009: Guiza je "furija", Španiji bronza

Španija je osvojila bronzu na Kupu konfederacija poslije "furioznog" finiša meča za treće mjesto protiv Južne Afrike i produžetka - 3:2, 2:2 (0:0).

 KK 2009: Guiza je "furija", Španiji bronza Izvor: MONDO

Domaćin je poveo u 73. minutu, a onda je Guiza za manje od 60 sekundi (88. i 89. minut) napravio preokret. Da pobjednik ne bude odlučen u regularnom toku, pobrinuo se Mfela svojim drugim golom na meču, i to u trećem minutu sudijske nadoknade.

Pogodak odluke djelo je Ćabija Alonsa u 107. minutu.

Iako su španski mediji najavljivali da će selektor Visente Del Boske pružiti šansu "drugopozivcima", to se nije desilo. Međutim, jasno je bilo da su Vilja, Tores i drugovi bili smoreni poslije eliminacije u polufinalu od SAD (0:2) i da nisu bili motivisani za borbu za bronzu.

"Bafana, bafana" i Španija su igrali i u grupi. I tada nije bilo golova poslije 45 minuta, ali je u nastavku evropski šampion stigao do pobjede - 2:0.

Domaćin se orijentisao na odbranu, kao i Amerikanci koji su prekinuli niz Španije od čak 35 utakmica bez poraza, odnosno 15 uzastopnih pobjeda.

Šutevi Vilje i Rijere iz pristojnih pozicija i dve prijetnje domaćina poslije prekida (But i Parker) bilo je sve vrijedno pomena iz prvog poluvremena.

U sporom ritmu se igralo i u trećoj četvrtini utakmice u kojoj su samo Španci napravili jednu šansu kada je Rijera izašao sam pred golmana Kunea, koji se istakao odbranom.

A onda je u 73. minutu "rezervista" Katlego Mfela zapalio varnicu, od koje je kasnije nastala vatra. Šabalala je sa lijevog krila pronašao Mfelu, a on je, usamljen na petercu, imao vremena da primi loptu, a zatim je i zakuca u Kasiljasovu mrežu - 1:0.

Španci su i poslije toga napadali, ali jalovo, kao i u prethodnom dijelu meča, kao i 90 minuta protiv SAD u polufinalu...

Međutim, pravo ni od kuda, u 88. minutu, pojavio se Guiza, kao i Mfela, igrač koji je u igru ušao u drugom poluvremenu. Napadač Fenerbahčea je prihvatio loptu na 14-15 metara od gola i kroz "šumu" nogu domaćih defanzivaca precizno ciljao ugao Kuneovog gola - 1:1.

Nepun minut kasnije, Guiza je napravio potpuni preokret. Kada se našao iskosa sa desne strane, nekoliko koraka van kaznenog prostora Južne Afrike, odlučio se da uputi parabolu. I pogodio je ono što je gađao. Lopta je bila neuhvatljiva za Kunea, skliznula je niz stativu u mrežu - 1:2.

I to nije bio kraj. U trećem minutu sudijske nadoknade nastavljen je duel golgetera, a Mfela se izjednačio sa Guizom. Sa skoro 25 metara, iz slobodnog udarca, poslao je bombu pod prečku Kasiljasovog gola - 2:2.

Da ne bude iznenađenja, pobrinuo se Ćabi Alonso u 107. minutu. Izveo je prekid, ali centriranu loptu niko nije zakačio u gužvi pred domaćim golom, pa je ona put završila u "maloj" mreži - 2:3.

Svim polufinalistima Kupa konfederacija pripalo je po 1.600.000 evra, a FIFA će Špance dodatno nagraditi sa još 300.000 za osvojeno treće mjesto.

(MONDO, foto AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC