• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KK 2009: Brazil na svom mjestu, na tronu

Čudo se nije dogodilo! Brazil je odbranio titulu na Kupu konfederacija iako su SAD na poluvremenu finala imale ogroman kapital - 3:2 (0:2).

 KK 2009: Brazil na svom mjestu, na tronu Izvor: MONDO

Iako je pobjedonosni pogodak za "karioke" postigao kapiten Lusio (84. minut), Brazilci treba da zahvale Luisu Fabijanu što su ostali na tronu.

Najbolji strijelac Kupa konfederacija 2009. u Južnoj Africi (pet pogodaka) je u prvom minutu drugog poluvremena prepolovio prednost Amerikanaca, a u 74. minutu i izjednačio.

Brazilci su tako treći put osvojili titulu, čime su postali najtrofejnija nacija na kupu konfederacija (Francuska ima dve). SAD su uprkos porazu u finalu ostvarile najbolji rezultat, jer su prethodno stizale samo do trećeg mjesta, i to dva puta.

Poslije goleade u meču za treće mjesto u kome je Španija pobijedila domaćina poslije produžetaka (3:2), vatromet je uslijedio i u finalu.

Tim Boba Bredlija je primijenio isti recept kao u polufinalu u kome je načinio senzaciju protiv Španije. Branio se i čekao šansu da iz kontranapada ugrozi gol Žulija Cezara.

I nije dugo čekao...

Već u 10. minutu, duga lopta je stigla u srce kaznenog prostora, Dempsi ju je samo "kresnuo" i proslijedio u mrežu - 1:0.

Samo 17 minuta kasnije, "karioke" su doživjele još jedan šok. Izveli su korner, ali je odmah sjevnula kontra Amera i uslijedio je mat u tri poteza. Kapiten Donovan je bio egzekutor. Na petoparcu je okrenuo Ramireša, ušao korak-dva u šesnaestarac i precizno tukao - 2:0.

Dungini igrači su djelovali grogirano.

Međutim, tek što su se vratili sa odmora, neophodnu dozu adrenalina ulio im je sjajni Luis Fabijano.

U 46. minutu je prihvatio pas Maikona i sa 15 metara, iz okreta, snažno i precizno šutirao kroz noge svog čuvara - 1:2.

Kod tog rezultata Kaki nije priznat, utisak je, čist gol...

Ipak, u 74. minutu, Luis Fabijano je postao najbolji strijelac turnira pošto je u petoj utakmici postigao i peti gol. Što je još važnije, donio je izjednačenje.

Kaka je protutnjao lijevim krilom i centrirao, Robinjo je promašio ono što je nemoguće promašiti, sa dva-tri mertra je pogodio prečku, ali srećom po njega, Luis Fabijano je bio na pravom mjestu i glavom gurnuo loptu u mrežu.

Brazilci se nisu zadovoljili idejom da su obezbijedili produžetke. Naprotiv, nastavili su da "sabijaju" Amere i to im se isplatilo u 84. minutu.

Kapiten Lusio je skočio "do neba" poslije kornera sa lijeve strane, koji je izveo Elano, i udarcem glavom zakucao loptu u mrežu - 3:2.

Tako je Brazil i drugi put u Južnoj Africi pobijedio SAD pošto je i u grupi bio bolji, tada znatno ubjedljivije - 3:0.

Najveća svjetska fudbalska sila ponovo je na svom mjestu - na vrhu. Zasluženo!

(MONDO, foto AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC