• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakva zbrka oko Mundijala u Kataru...

Autor mondo.rs

Organizatori najavili da će rashlađivati stadione, trening kampove i fan zone, ali pojedini čelnici FIFA tvrde da je rizik i dalje preveliki.

Prošle su skoro četiri godine otkako je Katar izglasan za domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu 2022, ali i dalje niko ne može da garantuje da će veliko takmičenje zaista - i to prvi put - biti održano u tom delu planete.

Glavni problem predstavljaju visoke temperature u periodu kada se po pravilu igra SP (jun, jul).

Bilo je predloga da se Mundijal pomeri za januar i februar ili novembar i decembar, ali bi to napravilo probleme nacionalnim ligama, koje bi morale da budu prekinute na minimum dva meseca.

Član Izvršnog komiteta FIFA, Nemac Teo Cvanciger, u ponedeljak je izrazio sumnju da će Katar zadržati pravo da organizuje SP.

"Lekari kažu da u takvim klimatskim uslovima ne mogu da odgovaraju za zdravlje ljudi. Možda tamo imaju rešenje za hlađenje stadiona, ali Mundijal se ne odvija samo na stadionima. Navijači iz celog sveta biće izloženi vrućinama, a javni tužilac reagovaće pri prvom slučaju životne ugroženosti. FIFA ne želi da prihvati to breme", izjavio je Cvanciger.

Šef organizacionog komiteta SP 2022, Hasan al Tavadi, potpuno je spokojan i ističe da se pripreme odvijaju na najbolji mogući način.

"Već smo dokazali da će naši rashladni uređaji funkcionisati i u spoljašnjim uslovima i to je veliki uspeh - znači da je Mundijal u Kataru moguć i tokom leta. Ako FIFA odluči da turnir bude održan u drugom terminu, nemamo ništa protiv. Ali, uveren sam da nema osnova da nam Mundijal bude oduzet".

Postoje, naravno i sumnje da je Katar dobio domaćinstvo na nečastan način, podmićivanjem članova Izvršnog komiteta FIFA, ali to nikada nije dokazano.

FIFA je tim povodom sprovela istragu, u koju je uložila oko sedam miliona evra. Materijal je prosleđen etičkom sudiji te organizacije Hansu Joakimu Ekertu, a zaključci će biti saopšteni javnosti idućeg proleća.

"Maksimalno smo sarađivali sa istražiteljima i uveren sam da će biti dokazano da smo pobedili zasluženo, bez ikakvih mrlja", dodao je Al Tavadi.

Katar je u sve četiri runde glasanja dobio ubedljivo najveće poverenje.

Njegova kandidatura u finalu je dobila prednost u odnosu na kandidaturu SAD 14:8, a prethodno su iz trke ispali Južna Koreja, Japan i Australija.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC