• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Frka na "Enfildu": UEFA češlja transfere...

Autor mondo.rs

Pored očajnog starta sezone, Liverpul je zadesila nova nevolja. Navodno, UEFA će prečešljati klupske finansije, jer postoji osnkovana sumnja da su "redsi" ovog leta prekršili pravila o "finansijskom fer pleju".

Dan nakon što smo pisali o tome kako je Čelsi konačno uspeo da nađe način da ne krši UEFA "finansijski fer plej", stigla je i vest o tome kako bi konkurentski Liverpul, posle Pari Sen Žermena i Mančester sitija, mogao da dobije žestoke sankcije!

Naime, "Independent" piše da je UEFA pokrenula istragu povodom transfera koje je Liverpul letos napravio, konkretnije o tome da li je klub potrošio više novca nego što je prihodovao. Ukoliko jeste, usledila bi kazna, koja bi zavisila i od toga koliko je klub sa "Enfilda" ušao u nedozvoljenu zonu.

Sve bi moglo da se završi, recimo, uskraćivanjem nagrada od nastupa u Ligi šampiona ove sezone, ali ako je prekršaj drastičan, i sakncije bi mogle da budu žešće, poput smanjenja broja igrača na koje može da se računa u evro-kupovima, zabrane transfera, izbacivanja iz Evrope, pa i milionske novčane globe.

Liverpulova situacija je specifična, jer klub u sezonama 2011/12 i 2012/13 nije igrao čak ni Ligu Evrope, pa tako nije podpadao pod "FFP" kontrolu, međutim uporedo sa plasmanom "redsa" u Ligu šampiona u sezoni 2014/15, usledilo je leto tokom kojeg se trošilo i trošilo i... to nije promaklo disciplincima Evropske kuće fudbala.

Liverpul je na pojačanja (Adam Lalana, Dejan Lovren, Lazar Marković, Mario Baloteli, Alberto Moreno, Divok Oriđi, Emre Kan i Riki Lambert) potrošio neverovatnih 133,26 miliona funti, što je uz Barselonu, najveća suma novca potrošena na Starom kontinentu ovog leta.

Na prodaji Luisa Suareza, Danijela Agera, Pepea Rejne, Martina Kelija i Džeka Robinsona, menadžer Brendan Rodžers zaradio je 81,81 milion funti, što znači da je klub potrošio 51,44 milion funti više nego što je zaradio.

Hipotetički, Liverpul bi ove godine morao da napravi skoro pa toliki profit od ulaznica, TV prava, prodaje dresova, itd, kako bi opravdao tolike troškove. Profit od 64,81 milion evra u fiskalnoj godini retko kada naprave i Barsa i Real i Junajted, koji su u sezonama za nama postavljali standarde u tom smislu.

Da li su se na "Enfildu" malo preračunali? Videćemo...

Konkretno, prema "FFP" pravilima, klubovi koji nastupaju u Premijer ligi i Ligi šampiona, ne smeju da naprave razliku u prihodima i rashodima veću od 35,4 miliona funti u periodu od dve godine, a Liverpul je već u prvoj u minusu od 51,44 miliona.

Za sada, Liverpul je "samo" u grupi sumnjivih klubova, a prošle sezone takvih je bilo 76 širom Evrope, među kojima i nekoliko naših, a na kraju je sa suspenzijom završila Crvena zvezda.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC