• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVANIČNO: Pape Sušić dobio otkaz!

Autor mondo.ba

Safet Sušić i zvanično više nije selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine! Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH jednoglasnom odlukom svih 14 članova smijenio je Papeta sa klupe "zmajeva".

 ZVANIČNO: Pape Sušić dobio otkaz! Izvor: Anadolija/Denis Zuberi

Kap koja je prelila čašu bio je ubjedljiv poraz u Haifi od Izraela (3:0), kojim su "zmajevi" praktično zatvorili vrata plasmanu na EURO 2016. iako teoretske šanse još postoje.

Na sastanku u ilidžanskom hotelu "Kristal", Papetu su ponuđene dvije opcije - da podnese ostavku ili da dobije otkaz!

Obzirom da je ranije Sušić rekao da neće podnositi ostavku, IO FS BiH ga je razriješio dužnosti, potvrđeno je na zvaničnom sajtu FS BiH.

"Nakon rasprave i sagledavanja svih činjenica, te rezultata koji su postignuti u četiri kvalifikacione utakmice, a u najboljem interesu Saveza donesene su sljedeće jednoglasne ODLUKE:

1. Nakon izvršene analize rezultata konstatovano je da je dovedeno u pitanje ostvarenje zacrtanog cilja, plasmana na Evropsko prvenstvo u Francusku 2016. godine;

2. Dosadašnji selektor Safet Sušić razriješen je dužnosti, što se odnosi i na njegove asistente Borčeta Sredojevića, Elvira Baljića i Tomislava Piplicu;

3. Zadužuju se potpredsjednik Ivan Beus, član IO Nurudin Peštalić i generalni sekretar Jasmin Baković da sa dosadašnjim selektorom razmotre pitanja međusobnih prava i obaveza;

4. Imenuje se Komisija u sastavu predsjednik Elvedin Begić, potpredsjednici Darko Ljubojević i Ivan Beus, tehnički direktor Denijal Pirić i član Odbora za posredovanje i savjetovanje Sead Kajtaz da do 1.12. 2014. definišu prijedlog kandidata za novog selektora „A“ reprezentacije.

"FS BiH zahvaljuje dosadašnjem selektoru Safetu Sušiću i njegovim asistentima za saradnju u proteklom periodu, tokom kojeg je ostvaren istorijski uspjeh reprezentacije, plasman na Svjetsko prvenstvo", navodi se u saopštenju FS BiH.

Popularni Pape je preuzeo "zmajeve" krajem 2009. godine, jednoglasnom odlukom članova Izvršnog odbora FS BiH, naslijedivši Miroslava Ćiru Blaževića.

U skoro pet godina, koliko je bio selektor, Sušić je BiH vodio na 49 utakmice i ostvario učinak od 23 pobjede, devet remija i 17 poraza.

Ostvario je najveći uspjeh u istoriji BiH plasmanom na Mundijal u Brazilu, koji je bio prvo veliko takmičenje na kojem su igrali "zmajevi".

Ipak, BiH nije uspjela da prođe grupnu fazu u konkurenciji Argentine, Nigerije i Irana i po povratku sa Svjetskog prvenstva se zaljuljala stolica Sušiću. Međutim na vanrednoj sjednici IO FS BiH je dobio jednoglasnu podršku za novi dvogodišnji mandat, odnosno do kraja šampionata Evrope u Francuskoj 2016. godine.

Obzirom da su poslije četiri meča u kvalifikacijama za EURO 2016 ozbiljno narušene šanse za plasman "zmajeva" u Francusku, IO FS BiH je u ponedjeljak, 17. novembra odlučio da raskine saradnju.

Sušić je u najbolji fudbaler u istoriji BiH, karijeru je počeo u Krivaji iz rodnih Zavidovića a postao je legenda Sarajeva, za koji je nastupao devet sezona.

S "Koševa" je otišao u Pari sen Žermen i u "svecima" stekao kultni status i titulu najboljeg igrača u istoriji kluba sa "Parka Prinčeva".

U reprezentaciji Jugoslavije odigrao je 51 meč i postigao 21 gol.

Trenerska karijera međutim nije bila tako briljantna - počeo je u Kanu 1994, a radio je najviše u Turskoj vodeći Ankaru, Rizespor, Koniju i Istanbul.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC