• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ludilo na "Bombonjeri"! (VIDEO)

Autor mondo.rs

Pogledajte snimke čudesne atmosfere na poslednjem okršaju dva najpopularnija argentinska kluba.

Španija i Evropa imaju svoj fudbalski Klasiko, derbi Reala i Barselone. Najatraktivniji klupski okršaj Južne Amerike nosi zvanje Superklasika.

Pogledajte atmosferu sa "Bombonjere"

...
Izvor: YouTube


Rivalitet ovih ekipa počinje davne 1905. godine, kada je osnovan klub Boca Juniors. U istom kvartu, La Boca, četiri godine ranije, osnovan je River.

Inače, ako ste se ikada zapitali odakle Boki plavo-žuta boja na dresovima, istina je da je dogovor osnivača bio da će klubu dati boje koje bude nosio prvi brod koji vide da uđe u luku La Boca.

Kada se usidrio švedski brod, Boka je dobila zaštitne boje.

Trenutak kada se rivalstvo povećalo desio se 1938. godine kada se River preselio u bogataški kraj grada Bario Norte. Od tada, za River počinje navijati bogati sloj stanovništva Buenos Ajresa, pa tim dobija nadimak "Milioneri“, dok je sirotinja ostala verna Boka Juniorsu. Od tada počinje navijački rat bogatih i siromašnih u Argentini u kojoj čak 72 odsto stanovništva navija za ova dva kluba, s tim da 42 procenata navijača ima Bola, dok je River na nekih 30 odsto.

Najverniji navijači svog kluba nose poseban naziv "bara bravas". Između Bokine grupe "La doche", što u prevodu znači "Dvanaest", asocirajući na to da su oni dvanaesti igrač svog kluba, i Riverove "La borachos del tablon" odnosno "Pijanci sa tribine", vlada velika mržnja i rivalstvo, koja je mnogo puta do sada odnelo veliki broj ljudskih života.

Koliko su verni navijači ovih ekipa govori i podatak da su navijači Boke zatražili da posle svoje smrti njihovi bližnji pospu njihov pepeo po "Bombonjeri" kako bi i mrtvi bili uz svoj tim, pa je povodom toga napravljeno groblje navijača Boka Juniors, jer je pepeo naškodio samom terenu.

Ovi, kao i svi drugi navijači sirom sveta imaju pogrdne nazive jedni za druge, pa tako Riverovi navijači svoje protivnike nazivaju "Bosteros", odnosno sakljupljači konjskog izmeta, dok im protivnici uzvraćaju sa "Galinas", što znači pilići, asocirajući da su Riverovi navijači kukavice u tučama i svim ostalim navijačkim sukobima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC