• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovako će izgledati UEFA Liga nacija

Autor mondo.rs

Predloženo takmičenje dobilo je konkretne obrise. Pročitajte u kom formatu će se igrati.

Ideja predsednika Fudbalskog saveza Norveške o formiranju Lige nacija kao trećeg turnira evropskih selekcija postaje sve jasnija budućnost reprezentativnog fudbala na kontinentu.

Liga državnih selekcija, koja će dobiti šampiona završnim turnirom sa četiri učesnika, zaživeće već u sezoni 2018/19, kada je i bilo predviđeno.

U četvrtak uveče, evropske novinske agencije objavile su da ćereprezentacije u novom takmičenju biti podeljene u četiri divizije, koje će biti nazvane "lige", a da će finale biti održano u junu 2019. godine.

U okviru svakog od četiri ranga (Liga A, B, C i D) biće organizovane po četiri grupe, pa će svakom učesniku biti garantovano bar šest utakmica.

Lige će biti formirane na osnovu plasmana ekipa na generalnoj rang listi, a reprezentacije će na osnovu rezultata u tom takmičenju izboriti prolaz u viši rang ili će ispasti u niži. Šampion će se birati, logično, samo iz grupa Lige A.

Primera radi - Liga A biće formirana (kao i ostale) od četiri grupe. Pobednici grupa igraće fajnal-for kojim će odrediti prvog šampiona. Najlošije plasirane reprezentacije svake grupe Lige A biće eliminisane u Ligu B, iz koje će pobednici grupa ući u Ligu A, dok će najlošije plasirani otići u Ligu C i tako dalje...

Iz Lige D neće biti ispadanja, što je i osnovna ideja Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) - da svaka reprezentacija odigra bar šest međunarodnih utakmica, protiv rivala koji joj po snazi odgovaraju.

Utakmice grupne faze prvog izdanja bile bi odigrane u septembru, oktobru i novembru, u terminima koji su sada rezervisani za kvalifikacije i prijateljske utakmice. Ideja nadležnih je i da četiri polufinalista Lige nacija automatski obezbede plasman na Evropsko prvenstvo 2020, koje će biti odigrano u 13 različitih država, sa finalom na Vembliju.

Zvanične kvalifikacije za EURO 2020 počeće u martu 2019, za razliku od tradicionalnog početka šest meseci ranije i biće sprovedene po ubrzanom principu - trajaće do novembra 2019.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC