• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO skener: Evo koga Zvezda dovodi iz Crne Gore!

Autor mondo.rs

Danilo Mitrović, fudbalski analitičar Vijesti, predstavlja navijačima Crvene zvezde Vladimira Jovovića i Petra Orlandića.

Vladimir Jovović iz nikšićke Sutjeske, ofanzivni vezista rođen 26. oktobra 1994. godine, biće predstavljen u subotu u toku dana na stadionu "Rajko Mitić", kao poslednje u nizu pojačanja FK Crvena zvezda ove zime.

Posle njega, nije nemoguće, da na istom mestu dres i šal podigne još jedan Crnogorac, Petar Orlandić iz golubačke Zete, centarfor rođen 6. avgusta 1990. godine.

Ko su ova dvojica momaka, koji u svojim klubovima nose "teške" brojeve "10" i "9", razgovarali samo sa kolegom iz podgoričkih "Vijesti", poznatim fudbalskim analitičarem Danilom Mitrovićem. Danila ste već upoznali čitajući MONDO, kada je učestvovao u našem izboru najboljeg tima bivše Juge.

Mitrović je eks juniorski reprezentativac Crne Gore, centarfor, ekonomista, jedan od vodećih fudbalskih novinara u Crnoj Gori, član žirija za "Zlatnu loptu" ispred magazina "France football" i, što je najvažnije, i Jovovića i Orlandića je mnogo puta gledao uživo u akciji.

Razgovor s kolegom počeli smo od Jovovića, koji će u Zvezdu, uz određene procente, preći za oko 200.000 evra.

"Jovović je možda i prvi fudbaler iz ovakve crnogorske lige, koja je ove sezone verovatno najgora po kvalitetu od osnivanja, koji je uspeo da se kako-tako domogne reprezentacije. Uspeo je da se izdigne iznad proseka i to nije slučajno. Kao tinejdžer je debitovao za Crnu Goru, ove jeseni igrao protiv Švedske i iznudio penal koji je, ispostaviće se, reprezentaciju ostavio u igri za plasman na EURO. Bez tog penala verovatno bismo već sada mogli da kažemo da nemamo šanse da idemo dalje", počeo je priču Mitrović.

"Upravo taj penal govori o tome kakav je igrač. Za njega nema izgubljene lopte. U toj situaciji, on je krenuo u dribling, izgubio loptu, nastavio da se bori, došao do nje i stvorio paniku u kojoj je oboren. Takav je uvek, mislim da poseduje drskost, pozitivan fudbalski bezobrazluk tipičan za Nikšićane i baš zbog toga je uspeo da se nametne i zaigra za reprezentaciju".

Gde igra? Kako igra?

"Ofanzivni je vezista, ali ga ima svuda, moderan je u tom smislu, odličn ose kreće. Neću da ga poredim ni sa kim, samo ću reći da je stalno u napadu i da zbog toga ulazi u šanse i daje golove. Ide levo-desno, gore-dole, nekad mi se učini da mu je zapravo nemoguće odrediti poziciju u timu, nekad deluje da ni sam ne zna šta tačno igra. Baš to bi mogao da dobije, ako se sa njim bude dobro radilo u Zvezdi, da na želju i borbenost nadogradi malo mekoće i smirenosti", priča Mitrović.

"Nekad ga srce prejako povuče, što je i normalno za njegove godine, pa onda srlja... Uglavnom, sveprisutan je na terenu, traži loptu konstantno, ne plaši se odgovornosti, borac je, trči i uvek hoće da pokrije i svoju i tuđu grešku".

Trener Zvezde Nenad Lalatović igra sa jednim špicem, dva krila i trouglom na sredini terena, gde je jedan defanzivni i dvojica standardnih vezista. Gde ga ti vidiš?

"U toj formaciji može da igra na četiri pozicije. U reprezentaciji igra desno krilo, ume da se prebaci i na levu stranu i da bude opasan kontra nogom, a u klubu igra u sredini, tog standardnog vezistu, 'desetku'. Mislim da ne može da odigra zadnjeg veznog i gradi igru na taj način, jer je prodoran i stalno gleda unapred, 'buši' sve vreme. Verovatno bih ga prvo probao tu, u sredini, ali može da uradi mnogo toga na terenu. Nagoveštava da može mnogo, ali mora još da radi na nekim stvarima. Smirenost i koncentracija, pre svega", zaključuje Mitrović u razgovoru za MONDO.

PETAR ORLANDIĆ KAO MILAN PUROVIĆ

Jovović je potpisao, Orlandić bi tek mogao. Prema našim saznanjima pregovori traju i nije nemoguće da i onda stigne u Ljutice Bogdana. Možemo li par reči i o njemu?

"Navijačima Crvene zvezde predstavio bih Petra kao nekoga ko konstitucijom, kretnjom, potezima i stilom igre najviše podseća na Milana Purovića, koji je od 2005. do 2007. bio prilično dobar u crveno-belom dresu, ali posle toga u Sportingu nije nastavio uzlaznom putanjom. Orlandić je takva vrsta napadača. Meni je on bio dobar u prvom periodu u Zeti, posle čega je otišao u Izrael i nije uspeo da se nametne, pa se vratio, a to nikad nije lako", kaže Mitrović.


"Gledajući ga ove jeseni primetio sam da, uprkos tome što je robustan, ima formiran stil, često ulazi u šanse, a to je uvek bolje nego kada napadač ne ulazi u priliku za gol. Neke šanse je iskoristio, mnoge nije, ali to je sve stvar samopouzdanja i vežbe, ponavljam da je uvek bolje kada napadač kretnjom, promenama, snagom uđe u šansu, nego kada je van igre".

S obzirom na visinu od 190 centimetara, da li spada u spore igrače?

"Jeste visok i snažan, ne baš kao Nikola Žigić, ali jeste jedan od viših u ligi, ali nije spor za svoju poziciju. Za ovakvu Crvenu zvezdu može i on da bude pojačanje, predviđam da bi dao od osam do deset golova ako dođe. Ove sezone je igrajući za Zetu konstantno bio u šansama, samo mora da poradi na realizaciji", rekao je Mitrović na kraju razgovora za MONDO.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC