• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SUPERLIGA: Partizan ili Crvena zvezda?

Autor mondo.rs

Posle dva i po meseca, pauze, odmora, priprema, promena i priče o transferima, ponovo je vreme za Jelen Superligu. Od subote, pa do 23. maja, biće odigrano 15. superligaških kola, za kraj takmičarske 2014/15.

 SUPERLIGA: Partizan ili Crvena zvezda? Izvor: MN PRESS

Izvor: MN PRESS

Titulu brani Crvena zvezda, prvo mesto Partizan, koji je jesenas spustio zavesu ostaviši sebi šest bodova prednosti u odnosu na "večitog" rivala. Slede ih Vojvodina i Čukarički, dok "proleće" sa najmanjim šansama za opstanak dočekuje za mnoge otpisani fenjeraš kragujevački Radnički 1923.

Kladionice tvrde da bi posrtanje crno-belih bilo veliko iznenađenje. Stavile su kvotu 1,35 na slavlje Parnog valjka na kraju sezone, dok je kvota na Zvezdinu odbranu titule 1,75.

Kao i posle svakog čekanja, kao i pred svaku polusezonu, ljubitelji fudbala nadaju se da će imati više razloga da na TV Arena sport gledaju poteze igrača nego da čitaju saopštenja i svađe njihovih poslodavaca i svađe.

Podaci o velikoj gledanosti domaćih utakmica ipak govore da je veru našeg naroda u domaći fudbal teško tek tako ubiti. Kad je već tako, verujmo u bolje sutra, iako niko ne može biti načisto sa tim kakve ćemo timove od subote  gledati, jer su skoro svi tradicionalno drastično promenili sastave u prelaznom roku.

Evo sa kakvim timovima Jelen superligaši ulaze u novu polusezonu.

VREDNOST TIMOVA

Prema informacijama sa specijalizovanog portala Transfermarkt, zbirna vrednost 454 igrača Jelen Superlige trenutno iznosi 135,83 miliona evra.

Prosek godina je 24, isti kao u Prvoj ligi Srbije, u kojoj svi igrači zajedno koštaju 32,7 miliona evra.

Pojedinačno gledano, cifra od tri miliona evra stoji kraj imena Darka Lazovića i Andrije Živkovića, s tim da će ofanzivac Crvene zvezde otići na leto u Đenovu kao slobodan igrač, uz debeo dug kluba prema njemu, a da je mnogo pisano o tome da je vezista Partizana uveliko prodat Apolonu.

Ekipno gledano, Partizan je najvredniji (21,65 miliona evra) i posle odlazaka Škuletića (za četiri miliona) i Lazovića. Druga je Zvezda sa 18,05 miliona, a treća Vojvodina, sa navodno duplo manjom vrednošću ekipe - 9,1 milion evra.

 PARTIZAN: Do pre desetak dana, Partizan je bio izraziti favorit za osvajanje titule prvaka Srbije. Ne samo zbog šest bodova prednosti, već i zato što je imao sačuvanu okosnicu tima, sa nekolicinom novajlija. Ali, onda se dogodio Danko Lazović, pa Petar Škuletić, a niko nije došao u napad umesto ubitačnog tandema!

"Stavili smo titulu na kocku", piznao je jedan od čelnika kluba Milorad Vučelić.

Marko Nikolić se našao u "nebranom grožđu", ali odbija da se pomiri sa "kladioničarkim terminima". "Kockanje mi je strano, a i navikli smo da radimo u težim uslovima i da do cilja stižemo težim putem", pomalo rezignirano je izjavio trener crno-belih.

Uprkos tome, Partizan i dalje ima vrlo kvalitetan tim i u svakoj utakmici biće favorit.

ZVEZDA: Zvezda je pripremama ulila nadu navijačima. Samo je dva puta remirazala, igrala u skladu sa željom trenera (završnica sa više igrača, visok presing) i mogla bi da bude potpuno zadovoljna da nije bilo teške povrede Alekandra Lukovića.

Klub su napustili jesenas standarni Nejc Pečnik i Đorđe Rakić, dok je Nikola Mijailović suspendovan. Menjani su kapiteni (Lazović-Luković-Lazović-Rajković), javno su vođeni sukobi na liniji direktor Terzić - Lazović i Mijailović, a za to vreme na klub su se navikavale novajlije sa superligaškim iskustvom (Anđelković, Cvetković, Stojanović) i napadački trio: Salami, Orlandić i Parker, koji se uz Gavrića i Marka Grujića najviše nametnuo na pripremama.

Da li će crveno-beli početi da rešavaju problem sa "desetkom" i koliko će novajlija Stojanović uspeti da pokrije to mesto, pre svega fizički zbog svoje 32 godine? Pitanje je važno koliko i jesenji problem sa realizacijom. Međutim, ako Parker nastavi da igra u ritmu sa priprema, Zvezda će imati razlog za optimizam.

Naravno, ako se sve ono što se dešava van terena, a pre svega mislimo na sukob Mijailovića i Terzića, pa i Darka Lazovića na račun prvog operativca kluba, ne bude odrazilo na svlačionicu.

VOJVODINA: Mimo trke za titulu, vodiće se aktivna borba za treću poziciju, koja jedina još kroz prvenstvo vodi u Ligu Evrope. Prethodnih godina, samo je incidentno nije osvajala Vojvodina (13/14 Jagodina, 09/10 OFK, 08/09 Zvezda...) i velika je verovatnoća da će je zauzeti i ove godine.

Novosađani i sada "drže" treće mesto, osećajući na vratu dah najstabilnijeg kluba u zemlji - Čukaričkog, koji ima bod manje. Fudbalsko "proleće" lale dočekuju kao i većina - oslabljene u odnosu na jesen. Zoran "Džimi" Marić ostao je bez kapitena Marka Poletanovića (Gent), prvog strelca Lazara Veselinovića (Pohang) i najiskusnijeg veziste Envera Alivodića (Njukasl Australija), jednog od najboljih krila u ligi.

Supertalentovani ofanzivac Mijat Gaćinović, štoper Srđan Babić i golman Vanja Milinković Savić (igrač Mančester junajteda) još su u klubu i verovatno počinju svoju oproštajnu polusezonu na "Karađorđu", sa željom da ostave "Staru damu" u Evropi pre nego što se spakuju i pre ostalih oproste od Veternika i SC Vujadin Boškov.

U drugom "prolećnom" kolu, Vojvodina gostuje Crvenoj zvezdi, a u pretposlednjem dočekuje na svom stadionu Čukarički, u utakmici koja bi mogla da direktno odluči ko će završiti kao treći.

ČUKARIČKI: "Brđani" spremni ulaze u trku sa 15 prepona, bez poraza na kiparskim pripremama i sa još jednom planskom dopunom selekcije - dolaskom zadnjeg veznog OFK Beograda Aleksandra Alempijevića i potpisivanjem iskusnog štopera Zorana Rendulića, povratnika iz Azije. Prekaljena "desetka" Čuke, kapiten Igor Matić bio je u prvom planu tokom jeseni, sa devet golova i četiri asistencija. Kao produžena ruka Vladana Milojevića, komandovaće i na proleće.

NOVI PAZAR: Poput Voše, bez svog najboljeg strelca ostao je i Novi Pazar, petoplasirani na tabeli. Oproštaj od Admira Kecapa (Spartak Trnava) nije ostavio trenera Milorada Kosanovića bez optimizma u napadu na evro-vizu. "Mislim da ulazimo u prvenstvo spremni i raspoloženi i da nismo slabiji nego jesenas", rekao je iskusni šef struke, koji komanduje i osmorici novih igrača.

Do ove sezone, najbolji superligaški plasman Pazaraca bio je osmo mesto. Mogu li da pišu novu stranicu istorije? Za sada je teško reći - bez obzira na latinoamerička pojačanja Falkaa, Bastidasa i Borhe - isto kao što je i nezahvalno proceniti može li OFK Beograd da ponovi ne tako davno leto za pamćenje, kada je pre pet godina pokazivao zube Galatasaraju u Istanbulu i na Karaburmi.

OFK BEOGRAD: Sada, kao i tada, na klupi "romantičara" sedi trener Dejan Švaba Đurđević, koji pred novu polusezonu ne pristaje na razgovor o Evropi, jer je opet bio suočen sa odlascima iskusnijih igrača (Vasiljevića, Obradovića, Vasilića, Vukovića), koje su tradicionalno zamenili mlađi. Miljan Mrdaković trenirao je zimus sa OFK-om, tresao mreže, ali samo da Švabi napravi zazubice i da održi formu do povratka u Grčku (Levadijakos).

OFK je dobio od Zvezde nazad Bogdana Planića i pružio šansu doskorašnjem omladincu Lacija, vezisti Milošu Antiću, ali na Karaburmi najviše škripi u napadu, gde će opet "uskočiti" Ivica Jovanović. Talentovani Borko Duronjić mogao bi da bude najprijatnije iznenađenje među plavo-belima.

KUP SRBIJE

U martu i aprilu biće odigrani polufinalni mečevi Kupa Srbije. Sastaće se Partizan - Jagodina i Čukarički - Voždovac, a imena finalista saznaćemo posle dvomeča. Branilac trofeja - Vojvodina, eliminisana je u ranijoj fazi.

 JAGODINA: Bod manje ima Jagodina, koja takođe prolazi kroz velike finansijske probleme. Treće mesto daleko joj je sedam poena, a zona ispadanja devet i s te strane "ćurani" sasvim sigurno neće brinuti brige oko opstanka. Međutim, hoće li opet uspeti da dovedu Evropu pod Đurđevo brdo? Plavi dres Jagodinaca razdužilo je nekoliko iskusnih igrača kao što su Filip i Nemanja Arsenijević, golman Anđelko Đuričić, Nikola Jakimovski i Ivan Cvetković, a stiglo je šest novajilija - po jedan mlad igrač iz svakog od tri prvoplasirana tima (Đ. Nikolić, Antić, Popara). Hoće li Simo Krunić uspeti da napravi čudo i opet odvede tim u borbu za Ligu Evrope?

Odgovor bi mogao da bude nagovešten već na prvoj "prolećnoj" utakmici Jagodine, u Lučanima, gde će je dočekati Mladost na čelu sa jesenjim tandemom Patrik Frajdej u napadu i Nemanja Milunović u odbrani. Štoper je ovog februara umalo završio u BATE Borisovu, ali se ipak ove nedelje vratio iz Antalije.

MLADOST LUČANI: Šef struke Lučanaca Nenad Milovanović odabrao je ove zime najviše novajlija - 11 i sa isto toliko se oprostio, dok je sušta suprotnost takvoj praksi rad Spartaka. U Suboticu su od novih igrača stigli samo Kazahstanac Maksim Fedin, nojajlija iz Radnika iz Surdulice Slobodan Jakovljević i omladinac Zvezde Željko Žerađanin (18). Ni u suprotnom smeru nije otišlo više igrača.

Od priče o Spartaku počinje niz timova koji pre svega i isključivo razmišljaju na temu: "Kako izbeći borbu za opstanak?

To su Rad 16, Napredak 16, Voždovac 16, Donji Srem 16, Borac 13, Radnički Niš 12 i Radnički 1923, sa samo sedam bodova.

Prema novom pravilu, ako crno-beli osvoje titulu i Kup, poraženi finalista neće izboriti Evropu, već će to mesto biti dodeljeno na osnovu tabele Jelen Superlige. Meč za pehar biće odigran 20. maja.

Kao što i tabela i logika govore, kvartet koji kraj imena ima po 16 bodova u boljoj je situaciji od ostalih rivala. Rad je dobio nove startere Nemanju Obradovića i Igora Đurića i od letos ima neprijatno i mučno iskustvo nastupa u baražu za opstanak. Banjicu je napustio Slavko Perović, vrativši se u drugu ligu Turske, gde nosi dres Alanje.

Napredak ulazi u borbu sa novim trenerom Slavkom Matićem, novim stručnim štabom i čak devetoriom novajlija. Finansijer Marko Mišković smanjio je budžet za pripreme, pa je ekipa radila u svojoj bazi i Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi.

Voždovac je pre svega pokušao da pronađe zamenu Stefanu Baboviću i to probao dovođenjem Slovenca Aneja Lovrečića iz Celja. Prvi deo sezone nije bio uspešan za "zmajeve", a drugi počinju baš gostovanjem Partizanu u Humskoj. "Taj meč nije parametar, jer su sve ekipe dosta promenjene", rekao je Voždovčana Zoran Milinković.

U društvu sa po 16 bodova je i Donji Srem, koji je takođe iz temelja promenio sastav tima, posle mučne sage ostao bez Radeta Krunića i otkazao potencijalnu fuziju sa novosadskim Veternikom.

U klub su se vratili Vukobrat i Josimov, a u prvom kolu na Katpoint arenu stižu upravo Krunić i nekadašnji trener Sremaca, Bogić Bogićević.

Šef struke pod čijim su vođstvom pobedili Partizan i dalje odlično poznaje Pećinčane, a upoznao je međusobno i svoje igrače, koji će pokušati da izbegnu ispadanje iz lige na čelu sa ofanzivnom linijom Krunić - Ognjen Ožegović - Đuro Zec, koji je takođe bivši igrač Donjeg Srema.

Lošije plasirani od zebri su samo timovi iz zone ispadanja, a oba se zovu Radnički. Nišlije imaju samo 12 bodova u uvodnih 15 utakmica, a Kragujevčani tek sedam i veru u čudo da se ne nađu od leta u Prvoj ligi Srbije.

"Real sa Nišave" činio je konkretne poteze i pokazao da se neće miriti sa eliminacijom. Promenio je trenera, angažovao Milana Rastavca umesto Saše Mrkića i doveo proverene domaće igrače, kao što su Petar Ćulum, Nikola Valentić, Nemanja Lakić Pešić...

Za to vreme, Radnički 1923 nije doveo NIKOGA, jer novo rukovodstvo vodi egzistencijalnu borbu sa dugom od 1,2 miliona evra. FSS nije bio spreman da mu pozajmi novac, pa je to uradila Zajednica klubova Superlige, samo da bi klub stekao uslove da bar odigra do kraja. Desetak igrača je napustilo klub, neki opraštajući deo duga, neki potražujući ceo iznos. Već sada je jasno da će Neško Milovanović imati više nego težak posao da sačuva "đavole" u ligi.



PAROVI 16. KOLA:

u subotu:

Čukarički - Napredak 13.30
Donji Srem - Borac
Mladost - Jagodina
OFK - Vojvodina
Rad - Novi Pazar
Radnički 1923 - Spartak
Partizan - Voždovac 16.00

u ponedeljak:
Radnički Niš - Crvena zvezda 16.00

TABELA: Partizan 38, Crvena zvezda 32, Vojvodina 29, Čukarički 28, Novi Pazar 23, OFK Beograd 22, Jagodina 21, Mladost 19, Spartak 18, Rad 16, Napredak 16, Voždovac 16, Donji Srem 16, Borac 13, RadničkiNiš 12, Radnički 1923 7.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC