• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stop nasilju: Uvođenje sportske policije je spas

Autor mondo.rs

Predsednik UEFA Mišel Platini zabrinut je zbog povećanog nasilja huligana širom Evrope zbog čega se zalaže za uvođenje strožijih sankcija za sve one koji prave nerede na stadionima.

Mišel Platini upozorio je da će se vratiti "mračni dani" huliganizma ako evropske vlasti ne pomognu u njegovom obuzdavanju.

On je naglasio da bi vlade svih evropskih zemalja morale da se angažuju u sprečavanju nasilja.

NEREDI

Mišel Platini ponovo je aktuelizovao priču o sportskoj policiji, budući da su u poslednje vreme zabeleženi brojni incidenti na fudbalskim stadionima. Između ostalih nemilih događaja, prekinuto je četvrtfinale grčkog kupa 11. marta između Olimpijakosa i ekipe AEK kada su huligani uleteli u teren, nakon čega su vlasti te zemlje suspendovale grčku ligu na nedelju dana. Kijevski Dinamo morao je da zatvori deo stadiona na utakmici Lige Evrope protiv Evertona zbog problema s navijačima u ranijem duelu sa Genganom i klub je morao da plati kaznu od 70.000 švajcarskih franaka. U oktobru prošle godine prekinuta je utakmica Srbije i Albanije u Beogradu, kada se iznad stadiona pojavila bespilotna letelica s političkom porukom, nakon čega su izbili neredi. Moskovski Spartak je 2013. godine morao da igra dve utakmice bez publike posle nereda na utakmici ruskog kupa protiv Šinik Jaroslavlja.

"Nacionalizam i ekstremizam su u porastu u Evropi, što je nešto što odavno nismo videli", rekao je Platini na godišnjem kongresu UEFA u Beču.

On je rekao da je na evropskim stadionima vidljiv porast "nacionalizma i ekstremizma" i ocenio da bi formiranje novog tela moglo da pomogne u rešavanju tog problema.

"Evropska sportska policija bi mogla da pomogne da se na utakmicama ne dešavaju ponovo stvari iz ne tako daleke prošlosti. Prošlosti u kojoj su se huligani i sve vrste fanatika pitale za sve na nekim evropskim stadionima".

Platini je naglasio da je ovaj "podmukao trend" koji se vidi na stadionima samo refleksija stanja u društvu.

"Naš sport je, budući da je najpopularniji, pravi barometar bolesti koje su zahvatile naš kontinent", rekao je Platini.

On je bio ključni igrač Juventusa koji je igrao protiv Liverpula u finalu Kupa evropskih šampiona 1985. godine kada je na stadionu Hejsel u stampedu stradalo 39 ljudi, uglavnom navijača italijanskog kluba.

"Poslednjih meseci su nas pogađale slike za koje sam mislio da su deo prošlosti. Neki od nas su to iskusili iz prve ruke. U mom slučaju, bilo je to pre 30 godina. Niko ne želi da se tako nešto ponovi", rekao je Platini.

Platini je apelovao na uvođenje strožijih sankcija za sve one koji na stadionima prave nerede.

"Niko ne želi da se tragični događaji ponavljaju. Trebaju nam oštrije zabrane ulaska na stadion i, ponavljam, stvaranje Evropske sportske policije. Tražio sam to još od 2007. godine, kada sam prvi put izabran" za predsednika UEFA", dodao je Platini.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC