• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grupa A: "Lale" izbegle poraz, ostale im brige

Autor mondo.rs

Holanđani nisu iskoristili remi Češke sa Letonijom da smanje zaostatak za vodećima. Veliki korak Islanda ka Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Reprezentaciji Holandije "smeši" se baraž, a Češkoj i Islandu direktan prolaz na EURO 2016, nakon što je zvanično treća reprezentacija sveta jedva odigrala nerešeno sa Turskom na Amsterdam areni - 1:1!

"Lale" su u prva četiri kola doživele dva poraza i bile su na putu ka trećem, jer je Burak Jilmaz u 37. minutu krunisao dobru, hrabru igru Turaka, pogodivši mrežu uz odbitak od tela Martins Indija.

Sa rezultatom 0:1 ušlo se u sudijsku nadoknadu vremena, kada je Vesli Snajder - u odsustvu povređenih Robena i Van Persija daleko najkonkretniji u domaćem timu - uspeo da prevari golmana Babakana sa 18 metara.

Lopta je i u ovom slučaju pogodila nekog od igrača u kaznenom prostoru i promenila pravac...

Holanđanima ovaj bod znači utoliko što ih Turci nisu prestigli i spustili na četvrto mesto, a da bi se o njima pričalo kao o ozbiljnim kandidatima za prve dve pozicije, moraće značajno da podignu nivo igre i procenat iskorišćenih šansi...

Pre nego što pročitate kako je Island pobedio kao gost Kazahstan 3:0 i tako još više uvećao šansu da se nađe na završnici EP, iznećemo vam nekoliko vrlo zanimljivih informacija.

Udaljenije reprezentacije u evropskoj zoni kvalifikacija ne postoje!

Ako igrate fudbal na krajnjem zapadu Evrope ugostiće vas Island u Rejkjaviku. Ako u evropskoj zoni kvalifikacija morate na krajnji istok, onda ćete duboko da "zagazite" u Aziju, jer će vam domaćin biti Kazahstan u Astani.

Sad zamislite kako je kada se sastanu Island i Kazahstan. A to se upravo dogodilo - prvi put u istoriji kvalifikacija bilo za evropska ili svetska prvenstva.

Vremenska razlika između dva grada je šest sati, a let avionom traje čitavu večnost. Od Rejkjavika do Astane ili u suprotnom smeru - prosečno 12 sati.

Ne tako davno, 24. marta 2007. godine Srbija je u kvalifikacijama za EP igrala u Kazahstanu i izgubila 2:1. Vadili su se posle "orlovi" na vlažnost vazduha, vremensku razliku, dugačak let... Srbija i Beograd su tek na pola puta između Rejkjavika i Astane, malo bliži Islandu.

Sve te gore pomenute činjenice nimalo nisu smetale Islanđanima kao što su Srbima osam godina ranije. Igrali su fudbal i bez problema upisali nova tri boda na putu ka Francuskoj. Sada ih imaju 12 posle pet utakmica i vrlo blizu su istorijskog cilja i ogromnog uspeha.

Veteran Eidur Gudjonsen i vezni fudbaler Peskare Birkir Bjarnason bili su kreatori novog dobrog rezultata čuvenog švedskog stručnjaka Larsa Lagerbeka. Gudjonsen je načeo rivala u 20. minutu, a Bjarnason ga sa dva gola, u 32. i 90, dokusurio.

Češka se vratila na prvo mesto, sa bodom više od Islanda, ali posle kiksa na svom terenu u duelu sa Letonijom 1:1.

Aleksejs Višnjakovs je u 30. minutu iznenadio Čehe, kojima je bilo potrebno punih sat vremena da izjednače. Spas je stigao od Vaclava Pilara u poslednjem minutu, a zanimljivo je da je taj igrač bio brži od sudijske pištaljke i u prvom kolu, kada je u Pragu "pala" Holandija.

Grupa A

Kazahstan - Island 0:3 (0:2)
Češka - Letonija 1:1 (0:1)
Holandija - Turska 1:1 (0:1)

TABELA:Češka 13, Island 12, Holandija 7, Turska 5, Letonija 3, Kazahstan 1 bod.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC