• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I četvrti put: Juventus šampion Italije!

Autor mondo.rs

Od proleća 2012. otprilike u ovo vreme imamo isti naslov kada izveštavamo sa utakmica Serije A.

Fudbaleri Juventusa dočekaće u utorak šampiona Evrope na odbranjenim naslovom šampiona Italije.

Četvrtu godinu zaredom, "bjankoneri" sa manje-više poteškoća osvajaju Seriju A. Ovog puta, mala razlika je u tome što je 31. titulu prvaka Italije slavnom klubu doneo Masimilijano Alegri, a prethodne tri dela su Antonija Kontea.

Na otvaranju 34. kola Serije A, četiri kola pre kraja: Sampdorija - Juventus 0:1 (0:1), golom Artura Vidala u 32. minutu utakmice na Marasiju, kada je dočekana i ta formalnost - proslava četvrtog uzastopnog "skudeta" u Torinu.

Sampdorija Siniše Mihajlovića odigrala je i šestu utakmicu u Seriji A bez pobede, posle tri remija stigao je i treći poraz. Ekipa je pre toga imala četiri trijumfa u nizu, a sada može da ostane i bez Lige Evrope.

Ako pitate navijače "Stare dame", ovo je 33. titula prvaka za njihov klub, ali će do daljeg ostati na snazi odluka da se titule osvojene u sezonama 2004/05 i 2005/06 ne računaju slavnom klubu zbog učešća u neslavnim radnjama oko nameštanja utakmica. Titula 2005. nije dodeljena nikome, a 2006. pripala je naknadno Interu.

Od formiranja Serije A, Juve ima 29 titula, a ovaj period podseća na doba najveće dominacije italijanskim fudbalom, od 72. do 86. kada su Juventini uzeli devet titula u 15 sezona.

Računajući od sezona 1990. i 1991, kada su na iznenađenje mnogih šampioni Italije postajali Napoli sa Dijegom Armandom Maradonom i Sampdorija sa Vujadinom Boškovim, Juve, Inter i Milan nisu bili šampioni samo dva puta: 2000. kada je to bio Lacio i 2001. kada je to bila Roma.

Bar do narednog leta, poredak u vrhu italijanskog fudbala izgledaće ovako:

Juventus 31
Inter Milan 18
Milan 18
Đenova 9
Torino 7
Bolonja 7
Pro Verćeli 7
Roma 3
Lacio 2
Napoli 2
Fiorentina 2
Kaljari 1
Sampdorija 1
Kasale 1
Noveze 1
Verona 1

Arturo Vidal bio je smiren i precizan na "drugoj" stativi u 32. minutu utakmice sa pomalo lenjom i usporenom Sampdorijom, pa je prvim golom od januara i meča sa Napolijem doneo tri boda ekipi, koja će verovatno burno proslaviti "skudeto", a onda sve misli okrenuti ka prvoj polufinalnoj utakmici Lige šampiona.

U utorak, u Torino dolazi Real.

Juve nije igrao finale Lige šampiona od sezone 2002/03, kada je u Mančesteru poražen na penale. Milan, Karla Anćelotija, tada je bio srećniji i spretniji od Juventusa, Marčela Lipija.

Ukoliko Juve ovog puta pređe preko svog bivšeg trenera, Anćelotija, igraće za treću titulu prvaka Evrope protiv boljeg iz meča Barselona - Bajern Minhen, ali to neće biti jedino finale koje je pred Alegrijem, jer ga čeka i 90 minuta u borbi za Kup Italije, protiv Lacija na "Olimpiku".

Dakle, Juve bi mogao da osvoji deseti "Kopa Italija", a potencijalno i prvu "Tripletu" u istoriji, što je prethodno pošlo za rukom samo jednom italijanskom klubu, Interu u sezoni 2009/10, pod vođstvom Žozea Murinja.

Juve je jedini klub u istoriji koji u vitrinama ima sva tri svojevremeno aktuelna evro-trofeja: Kup šampiona (2), Kup pobednika Kupova (1) i Kup UEFA (3), a tu su i superkupovi Evrope i Italije, Internacionalni kup, itd.

Ako bi Juve i naredne sezone bio šampion Italije, izjednačio bi Interov niz od pet titula, što je za sada rekord u Seriji A, s tim da je prva Interova na putu od 2006. do 2010. bila osvojena administrativnim putem.

Neki će reći zasluženo, neki ne...

REZULTATI 34. KOLA:

Sampdorija - Juventus 0:1 (0:1)
/Vidal 32/

Sasuolo - Palermo 0:0

U nedelju:

Roma - Đenova (12.30)
Atalanata - Lacio (15)
Fiorentina - Chezena (15)
Verona - Udineze (15)
Inter - Kjevo (15)
Napoli - Milan (20.45)

U ponedeljak:

Kaljari - Parma (20.45)

TABELA: Juventus (+1) 79, Lacio 62, Roma 61, Napoli 56, Sampdorija (+1) 51, Đenova 50, Fiorentina 49, Torino 48, Inter 48, Milan 43, Palermo (+1) 43...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC