• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Snaga Juventusa na testu: Real stiže u grad!

Autor mondo.rs

U Italiji im godinama nema ravnog i teško da će se uskoro pojaviti neko jak kao oni. Međutim, koliko mogu u susretu sa prvakom Evrope? Alegri tvrdi: Zna se ko je favorit. Ko će pobediti?

Svako formiranje liste od četiri ili pet najvećih evropskih klubova apsolutno je nemoguće bez navođenja imena Juventusa i Reala.

Na listi Međunarodne federacije fudbalske istorije i statistike, objavljenoj 2009. godine, "kraljevski klub" najuspešniji je u istoriji, a "Stara dama" drugoplasirana. I popis titula dovoljno govori o tome kakav nas duel teškaša očekuje već u utorak (TV Arena sport, kliksport.telekom.rs).

Real Madrid, desetostruki osvajač, aktuelni je branilac titule Lige šampiona, a Juventus dvostruki osvajač (1985, 1996), koji se vratio u polufinale najjačeg klupskog takmičenja 12 godina nakon što je u "predvorju" finala izbacio baš "kraljeviće" (1:2, 3:1). U finalu je potom izgubio na penale od Milana, koji je sa klupe vodio Karlo Anćeloti, sada trener Reala.

Stoga, nije potrebno isticati sa kolikim motivom Torinezi dočekuju goste iz Španije. Prethodne četiri godine nedodirljivi su u Seriji A i sada nisu mogli da dobiju bolju priliku da kažu: Opet smo spremni za titulu!

Prvi meč biće odigran na novom stadionu Juventusa, a za sada je sigurno poznato samo to da centarfor Reala Karim Benzena neće igrati, zbog povrede, kao ni Luka Modrić, koji će duže biti van terena.

To, naravno, neće umanjiti veličinu mečeva, koji su kroz istoriju posmatrani kao klasici.

Juventus i Real odigrali su do danas 16 međusobnih utakmica. Poslednji u tom nizu, završen je remijem u Torinu 2:2, 5. novembra 2013. godine. Tada su se susreli u okviru Grupe B Lige šampiona, a prvi duel pripao je Realu, 2:1.

Kristijano Ronaldo postigao je ove sezone 53 pogotka na 49 utakmica, uz 21 asistenciju. Jasno je sa koje strane će Torinezima pretiti najveća opasnost, mada su, naravno, toga dobro svesni i bez upozorenja. Portugalca jako dobro poznaju na severu Italije, a i u poslednjem međusobnom meču u Španiji upravo je on postigao oba gola za "kraljevski klub".

Pogled u nedavnu istoriju ne budi burne emocije, kakve su mnogima ostale "urezane" u pamćenje tokom finala Lige šampiona 1998. U utakmici za "ušati trofej", Peđa Mijatović postigao je tada jedini gol, srušio Torineze i doneo najvredniji evro-pehar na Bernabeu posle 32 godine.

Juve
Izvor: YouTube


Zanimljivo je da su svih 16 međusobnih mečeva Juve i Real odigrali u Kupu/Ligi šampiona. Domaći teren je uvek imao veliki uticaj, pa je skor u Torinu 5-1-1, a u Madridu 5-0-2. S tim u vezi, važno je istaći i da je tim Masimilijana Alegrija nepobediv kod kuće u poslednjih 12 utakmica.

Od selidbe na novi stadion, dakle - od jeseni 2011, Juventus je izgubio samo jednu međunarodnu utakmicu od ukupno 17 odigranih na tom terenu. Učinak "Stare dame" u evro-okršajima u novom domu je 10-6-1.

Juventus je sedam puta igrao finale Lige šampiona i dva puta pobedio. Real je rekorder, sa 13 nastupa u finalu i 10 pobeda.

Kao što je već navedeno, poslednji nastup u završnici takmičenja Torinezi u najvećoj meri pamte po liku Karla Anćelotija. Italijan je sedeo i na klupi Juventusa od 1999. do 2001, a njegov trenerski učinak protiv "bjankonerija" je negativan: 6-7-11.

"Juventus nije najjednostavniji protivik. Bajern i Barselona imaju veoma sličan stil igre i ni to nije jednostavno, takođe. Juve je kompletan na obe strane, u napadu i odbrani. Imaju Moratu, Teveza, Ljorentea...", rekao je trener koji bi mogao da ove sezone osvoji četvrti "ušati" trofej.

Njegov kolega sa klupe protivnika Masimilijano Alegri prepušta protivniku ulogu apsolutnog favorita.

"Ne igrate protiv Reala svakog dana, tako da morate biti fokusirani na to da pokušate da pobedite. Ako ne uđemo u finale, to će biti očekivani ishod", izjavio je Italijan, koji neće moći da računa na Kvadva Asamou, Martina Kaseresa i Luku Maronea.

Potencijalni sastavi:

Juventus: Bufon - Lihtšajner, Barzalji, Bonući, Kjelini, Evra - Pirlo, Vidal, Markizio - Tevez, Ljorente.

Real: Kasiljas - Karvahal, Varan, Pepe, Marselo - Ramos, Kros, Rodrigez - Bejl, Ronaldo, Ćićarito.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC