• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mijat o '98: Pamtim gol i "rat" Zizu - Karembe

Autor mondo.rs

Legenda Reala i jugoslovenskog fudbala odlično se seća jednog od najvažnijih duela Madriđana i Torineza. Ne samo zbog svog, odlučujućeg gola, već i zbog "prljavog" zadatka Kristijana Karembea.

Predrag Mijatović (46) ispisao je 1998. istoriju Reala i Lige šampiona, postigavši jedini gol u amsterdamskom finalu. Tim golom vratio je najvredniji evro pehar na "Bernabeu" posle 32 godine.

Bivši fudbaler i funkcioner najvećeg kluba na svetu živo pamti to finale, koje je završio kao apsolutni heroj i u kojem je postao besmrtan.

Real je nastupio u sastavu: Ilgner - Panući, Sančiz, Jero, Karlos, Redondo, Karembe, Sedorf, Raul, Mijatović, Morijentes, a za Juve su igrali: Peruci, Toričeli, Julijano, Montero, Di Livio, Dešan, David, Pesoto, Zidan, Del Pjero, Inzagi.

Kakav je Juve bio tih godina? Dovoljno govore reči Ser Aleksa Fergusona:

"Juventus nam je bio uzor prema kojem smo se ravnali. Takvi smo hteli i mi da budemo. Bili su najbolji, nekoliko puta su nas žestoko pobedili", rekao je kultni menadžer Junajteda.

Krajem devedesetih, Torinezi su nastupili u tri uzastopna finala Lige šampiona i jednom pobedili.

Na Olimpiku su 1996., golom Vladimira Jugovića, trijumfovali u penal seriji protiv Ajaksa, 1997. ih je savladala Borusija Dortmund (3:1), a 1998. im je ime bivšeg napadača Budućnosti i Partizana ostalo zauvek urezano u pamćenje.

U toku je bio 66. minut utakmice.

Kakav je bio odnos snaga pre tog meča? Juventus je stigao u Amsterdam sa titulom Serije A, dok je na čelu ekspedicije Reala bio nemački trener Jup Hajnkes, kome se uveliko "smešio" otkaz zbog zauzimanja tek četvrtog mesta na tabeli Primere.

Dakle, Real je bio taj koji je iznenadio. Mijatović je u razgovoru za goal.com otkrio kako su se Madriđani spremali za veliko finale protiv "Stare dame".

"Pamtim da nam je glavni fokus bio na Zinedinu Zidanu. Potrošili smo veći deo vremena i energije tražeći način da se izborimo sa njim. Bio im je ključni igrač. U međuvremenu, doživeli smo potpunu katastrofu u Primeri. Da se nismo vratili u Madrid sa peharom, ne znam kako bismo izašli pred navijače. A, da bi se to dogodilo i da bismo pobedili, morali smo da neutrališemo Zidana", počeo je priču Peđa.

Ko je bio ključni igrač za odrađivanje tog "prljavog" posla?

"Kristijan Karembe je imao zadatak da čuva Zinedina. Bio mu je saigrač u francuskoj reprezentaciji i tačno je znao kako da se bori i izbori sa njim. Pamtim da je Zizu dobro počeo utakmicu i da je "opalio" nekoliko opasnih šuteva, ali je postajao sve manje opasan dok je vreme odmicalo".

I danas, 17 godina posle te amsterdamske večeri, Mijatović zahvaljuje svom tadašnjem saigraču i njega proglašava herojem.

"Da, postigao sam taj gol koji nam je doneo titulu, decenijama čekanu u Madridu. Da, na taj način sam doživeo radost o kojoj svaki fudbaler sanja od prvog dana, ali Karembe je odradio veliki, ogroman posao u toj utakmici", prepušta veliki Mijat zasluge Francuzu.

Ove nedelje, Real i Juve ponovo će igrati meč Lige šampiona - 16. međusobni. Slavni napadač vidi "svoje" Madriđane kao blage favorite za prolaz u finale.

"Real ima tu ulogu jer njegov dres nosi veliki broj igrača vrhunskog kvaliteta i jer ih vodi takav znalac kao što je Karlo Anćeloti. On uvek zna šta radi, što je pokazao i kada je, na primer, postavio Serhija Ramosa us redinu terena. Siguran sam da ima dobar plan da eliminiše Juventus, koji je takođ veliki tim, sa sjajnim invidualcima kao što su Pirlo, Tevez, Pogba i Bufon".

Utorak, 20.45, TV Arena sport i kliksport.telekom.rs: Juventus - Real.

Mijatović
Izvor: YouTube

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC