• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

File za MONDO: Znao bih kako s Zvezdinim klincima!

Autor mondo.rs

"Pun sam energije i spreman da radim", kaže Zoran Filipović za MONDO i dodaje: "Hvala Tončevu, ali me iz Zvezde i dalje niko nije zvao".

 File za MONDO: Znao bih kako s Zvezdinim klincima! Izvor: MN PRESS

U novinama desetine kandidata, u prostorijama kluba – tamo gde i treba – samo jedan!

Potpredsednik FK Crvena zvezda Ivica Tončev u ponedeljak posle sastanka Upravnog odbora ponovio je izrečeno pre toga u razgovoru za MONDO:

"Predlažem za trenera Zorana Filipovića. Ipak, ja sam samo jedan od 18 članova Upravnog odbora".

Javno, kratko i jasno.

Ova izjava stigla je i do legendarnog fudbalera Crvene zvezde, kasnije trenera kluba. Pristao je u razgovoru za MONDO da na neki način odgovori Tončevu i prokomentariše njegove reči.

"Prvo, naravno da mi prijaju reči gospodina Tončeva, pročitao sam šta je rekao i zahvalan sam mu na tome. Kao velikom zvezdašu, bivšem igraču i treneru, ne može da mi ne bude drago", rekao je Filipović.

Međutim, odmah se ogradio...

"Ali, to je bio jedini, da kažem, kontakt između Zvezde i mene. To što sam pročitao. Mene niko iz kluba i dalje nije kontaktirao..."

Često ste na stadionu, gledate utakmice, u klubu su i dalje mnogi vaši prijatelji, bivši saigrači, konkretno počasni predsednik kluba Dragan Džajić vratio se na staru adresu i aktivno učestvuje u radu Uprave. Da li ste s njim pričali?

"Stalno sam u kontaktu sa najvećim brojem prijatelja i saigrača iz Zvezde, kasnije i saradnika, naravno i sa Džajićem, ali on u ovom trenutku nije u zemlji", rekao je Filipović.

Vi jeste u zemlji.

"Jesam", sa osmehom je odgovorio strelac 302 gola na 502 utakmice u dresu Crvene zvezde.

Nikad poraz u "derbiju"


U dve sezone tokom kojih je trenirao Crvenu zvezdu, 2001/02 i 2002/03, Filipović nije nijednom poražen u derbijima sa Partizanom Ljubiše Tumbakovića i Lotara Mateusa. U prvoj sezoni bilo je 0:0 u Ljutice Bogdana i 0:3 u Humskoj, a naredne sezone 2:2 u Humskoj i 2:0 u Ljutice Bogdana.

"Ne samo da sam u zemlji, nego sam često i u klubu, pratio sam Zvezdu cele sezone, znam kroz šta prolazi, ali znam i šta je ona bila i šta je i dalje. Tu sam odrastao, stekao ime kao igrač, kao trener, meni je stadion Crvene zvezde kao druga kuća".

Dakle, ne postoji dilema oko toga da li biste prihvatili poziv na pregovore?

"Mislim da se to lako može zaključiti", kaže sa osmehom, ali se ograđuje.

"Videćemo u kom pravcu će se sve odvijati, prvo je potrebno da me klub kontaktira".

Da li ste se žaleleli posla i uzbuđenja koje donosi uloga trenera?

"To svakako! Moja ambicija nije sporna, pun sam energije i želim opet da radim".



Hipotetički, ako biste došli na prozivku 8. juna i postrojili igrače, pred vama bi bila grupa tinejdžera koja je ove sezone iznela veliki teret i borila se za titulu skoro do pred kraj prvenstva. Mislite li da biste imali šta da im pokažete i da bi njihova mladost i vaše iskustvo bila dobra kombinacija?

"U tom smislu, kada je reč o radu sa mladim igračima, imam velikog iskustva. Stvarao sam ekipe i fudbalere i u Srbiji i u Portugaliji, mnogo mladih igrača je napravilo karijere posle rada sa mnom. U Crvenoj zvezdi tu su bili Vlada Stojković, Lune Luković, Nemanja Vidić, Dule Basta, Bole Janković, Dragan Mrđa, Marko Perović... Svi su napravili karijere, a i klub je na njima lepo zaradio", prisetio se popularni File perioda između 2001. i 2003. godine, kada je Crvenoj zvezdi doneo Kup.

Zvezdin rekorder


Zoran Filipović (62) igrao je za Crvenu zvezdu od 1970. do 1980. godine, posle čega je nastupao za Briž, Benfiku i Boavistu. Osvojio je tri titule prvaka Jugoslavije, postigao 302 gola i 28 u evropskim kupovima po čemu je i dalje rekorder kluba.

"Imam velikog iskustva u radu sa mladima", ponovio je.

Ima li u njihovoj mladosti štofa za evropsko odelo?

"Ne bih sada o tome, nema potrebe da pričamo o nečemu što se još nije dogodilo. Želim da razmišljam realno, a realnost je da me i dalje niko iz Crvene zvezde nije pozvao", podsetio nas je Filipović, možda budući trener Luke Jovića, Mihaila Ristića, Marka Grujića i ostalih prvotimaca.

Filipović od 2012. godine nema trenerski angažman, a poslednji je odradio u Kazahstanu, gde je vodio Atirau. Pre toga, put ga je vodio preko Čehlaula u Rumuniji, do Južne Afrike gde je trenirao Lamontvil.

U poslednje vreme, najviše uspeha imao je na kormilu reprezentacije Crne Gore, čiji je bio prvi selektor u istoriji i koju je vodio od 2007. do 2010. godine, kada mu je istekao ugovor sa FSCG.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ognjen

Nemoj, molim te!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC