• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blater dao OSTAVKU!

Autor mondo.rs

Samo nekoliko dana nakon što je dobio peti mandat da vodi FIFA, Švajcarac Sep Blater se povukao!

Samo nekoliko dana nakon što je peti put uzastopno izabran za predsednika Svetske fudbalske organizacije (FIFA), 79-godišnji Sep Blater je odlučio da se povuče sa tog mesta!

"Uskoro ću sazvati vanredni Konfres FIFA na kojem će biti izabran moj naslednik. Ja se neću kandidovati", rekao je Blater na konferenciji za novinare.

Dakle, do izbora novog predsednika FIFA, Blater će obavljati tu dužnost.

PROCEDURA

Predsednik FIFA se prema Statutu bira isključivo na FIFA kongresu.
Otprilike četiri meseca obično treba da FIFA prikupi sve kandidature, jer je potrebno vreme da kandidati predstave svoje ideje i programe. Mada, s obzirom na nedavne izbore, moguće je da će taj proces trajati kraće.

Svetski mediji, ipak procenjuju da bi vanredni kongres FIFA mogao da bude održan u vremenu između decembra ove i marta sledeće godine.

Iako je pre nekoliko dana bio čvrst u stavu da samo on, zapravo, može da vrati Fifi poljuljani ugled nakon novog korupcionaškog skandala, koji je doveo do hapšenja 14 visokih zvaničnika te organizacije, očigledno je da su se pojavili neki novi momenti.

Za sada baš nisu jasni razlozi ovakve njegove odluke.

"Moj novi mandat nisu podržali svi. Najvažniji mi je interes FIFA. Zato sam i doneo ovakvu odluku. Potrebno nam je ograničenje mandata i ovlašćenja. Za to sam se borio, za te promene, ali moji napori nisu dali rezultate, niti su ih cenili svi. Podrobno sam razmišljao o svojoj kandidaturi i o vremenu koje sam proveo u ulozi predsednika FIFA. Ovoj organizaciji, čudesnom svetu fudbala dao sam decenije života. Odlučio sam da se ponovo kandidujem, jer sam mislio da je to najbolje za fudbal. Ali, nisu svi mislili tako...", rekao je Blater.

SEP BLATER

Švajcarac je na mestu predsednika FIFA od 8. juna 1998. godine, kada je nasledio Brazilca Žoao Avelanža (koji je vladao od 1974. godine). Blater je biran za predsednika na svakom narednom kongresu - dakle, 2002, 2007, 2011. i 2015. godine.

Pre nego što je izabran za predsednika FIFA, bio je u izvršnim odborima raznih svetskih kompanija, uključujući pretižnog švajcarskog proizvođača satova "Lonžin"  (Longines), a bio je i generalni sekretar FIFA od 1981. godine.

KRITIKE

Uoči nedavnog izbora na Kongresu FIFA, dogodio se veliki skandal kada je uhapšeno 14 visokih zvaničnika te organizacije zbog sumnji da su primali mito u iznosu od 100 miliona dolara.

Najveći sponzori FIFA i predstojećih Mundijala u Rusiji i Kataru (kompanije Koka-kolka, Mekdonalds, Visa...) su se uzjogunile i zapretile da će čak povući sponzorstva. Ruski predsednik Vladimir Putin tada je stao uz Blatera i optužio SAD da vode prljavu kampanju sa ciljem da se Rusiji oduzme domaćinstvo SP 2018. godine. Nije bio jedini. I čuveni Brazilac Pele je podržao Blatera, kao i Franc Bekenbauer.

Međutim, mnoge legende svetskog fudbala izjasnile su se protiv Blatera, smatrajući ga najodgovornim za novi skandal. Dijego Maradona je izjavio da je "uživao dok je gledao hapšenje funkcionera FIFA" i da "sada čeka da vidi i Blatera sa lisicima na rukama".

Uoči Kongresa FIFA, predsednik UEFA Mišel Platini održao je konferenciju za novinare na kojoj je rekao da je Blateru, oči u oči, "kao muškarac muškarcu", rekao da treba da se povuče i odustane od kandidature. Blater ga je odbio, rečima: "Sad je kasno...".

Nakon što je peti put izabran za predsednika FIFA Blater je rekao da "oprašta Platiniju, ali da mu neće zaboraviti".

Kada je Kongres FIFA otvoren, Blater je rekao da su "oni koji kradu i ruše ugled FIFA - manjina", kao i da on "ne može da kontroliše svakog funkcionera FIFA u svakom trenutku".

"Neću da dozvolim da akcije nekolicine uništi sav naporan posao i integritet velike većine onih koji tako vredno rade u fudbalu. Znam da me mnogi smatraju odgovornim za ono što se dogodilo i uopšte za reputaciju fudbalske zajednice, bilo da je reč o domaćinstvima za Svetska prvenstva ili slučajeve korpucije. Ali, mi, ili ja, ne mogu da nadgledam svakog u svako vreme. Na meni je, međutim, najveće breme odgovornosti za dobrobit cele organizacije i njen imidž i ja ću pronaći način da to popravim", rekao je tada 79-godišnji Blater.

Zašto se sada predomislio... nije baš najjasnije. On bi takođe da bude ili već jeste saslušan u vezi sa korupcionaškom aferom. Da li su i protiv njega "našli nešto", pa je ovo "džentlmenski dogovor" zarad dobijanja imuniteta?

Za sada su to nagađanja. Videćemo...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC