• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Independent: Ćiro sa dna podigao BiH!

Miroslav Blažević uspio je da podigne fudbalsku reprezentaciju BiH, koja je u maju 2008. godine dotakla samo dno, piše "Independent".

 Independent: Ćiro sa dna podigao BiH! Izvor: MONDO

Fudbal u BiH je u maju prošle godine dotakao dno. Tadašnji selektor Meho Kodro dao je ostavku, fudbaleri su ga podržali i odbili da igraju za naciolani tim.

Navijači su pojačali bojkot, a mediji su glavnog krivca za katastrofalno stanje pronašli u rukovodstvu Fudbalskog saveza BiH.

"Ovo je smiješno. To je samo još jedna farsa pojedinaca koji naš fudbal ne vode nigdje", rekao je tada Kodrin asistent Elvir Bolić.

Da stvari budu gore, žrijeb za Mundijal u Južnoj Africi dodijelio je reprezentaciji BiH snažne protivnike - Španiju, Tursku i Belgiju.

Kako navodi "Independent", BiH je imala male šanse da izbjegne sramotu, a kamoli da bude kandidat za Svjetsko prvenstvo.

Međutim, logika s Miroslavom Blaževićem nema nikakve veze jer je za samo 16 mjeseci doveo reprezentaciju BiH nadomak plasmana u baraž, ukoliko Turci u srijedu "padnu" u Zenici.

Njegov veliki talenat je podizanje morala. Kao primjer, britanski list navodi mladog Miralema Pjanića, koji je predstavljao veliku senzaciju kad je došao u Olimpik Lion.

Obzirom da u selekciji BiH nema preveliku minutažu, očekivala bi se frustracija iz jednog 19-godišnjaka, ali…"Nije važno. Drago mi je što sam ovdje."

Selektor Hrvatske Slaven Bilić takođe je istakao Ćirine kvalitete.

"Ne kažem da je bio dobar ili loš trener, ali je bio idealan za nas", rekao je Bilić prisjećajući se Svjetskog prvenstva 1998. kad je njegova zemlja došla do trećeg mjesta.

"Znao je da nas motiviše. Svaki dan je pravio poneki incident da nas razbudi, a onda bi nam rekao da idemo u noćni klub."

"Uoči utakmice protiv Estonije govorio bi kao da igramo sa Brazilom. Znate da laže, znate da to nije istina, ali na kraju kažete sebi: ‘Da, biće teško. Ili kad igrate protiv Argentine, a on kaže: Argentina, nije to loš tim, nisu loši, ali nijedan od njihovih igrača ne igra u najboljim evropskim klubovima. Pogledate ga i pomislite: O čemu dovraga priča?", prisjetio se Bilić taktike legendarnog trenera svih trenera.

Reprezentativci BiH su oduševljeni Ćirinim dolaskom jer je zavladala porodična atmosfera.

"Timski duh je izvanredan. Svi smo kao velika porodica. Mislim da je u tome tajna naših dobrih partija", rekao je kapiten reprezentacije BiH Emir Spahić.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC