• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: Srbija ide dalje!

Reprezentacija Srbije savladala je Veliku Britaniju rezultatom 77:59 i sa skorom 2-1 se plasirala u drugu fazu Evropskog prvenstva.

 EP: Srbija ide dalje! Izvor: MONDO

Na prvi pogled - nije posebno veliki uspjeh.

Ali kada se sjetimo Španije 2007. i ispadanja u prvoj fazi Evrobasketa, kada uzmemo u obzir da bi eventualni poraz od Britanaca značio isto to - eliminaciju, uprkos pobjedi nad aktuelnim prvakom svijeta - onda se mora biti zadovoljan korakom napred, koji je u Poljskoj napravio sastav pod vođstvom Dušana Ivkovića.

Tabela C grupe izgleda ovako: Slovenija 2-1, Srbija 2-1, Španija 2-1, Velika Britanija 0-3.

Konačan raspored skrojen je na osnovu koš-razlike u međusobnim okršajima tri najbolja tima, koji su pobjeđivali i gubili jedni od drugih. Slovenci su bili najubjedljiviji (+5), a Srbija (-2) za nijansu uspješnija od Španije (-3).

Sve tri selekcije prenijeće u drugu fazu po jednu pobjedu i poraz, a "orlovi" će se, kao drugoplasirani, u narednoj fazi sastati sa Poljskom (druga u grupi D) u subotu, sa Turskom (D1) u ponedeljak i sa Litvanijom (D3) u srijedu.

Poslije tri meča u Varšavi, "orlovima" predstoji selidba u Lođ, dok će se mečevi druge grupe druge faze EP igrati u Bidgošču. Po četiri najbolja iz novoformiranih grupa plasiraće se u četvrtfinale.

Nije bilo lijepo, ali korisno jeste

Dušan Ivković na startu je Britancima suprotstavio Teodosića, Tepića, Bjelicu, Veličkovića i Krstića. Nemanja Bjelica bio je iznenađenje, ali je solidnim učinkom u svim elementima košarke potpuno opravdao selektorovo povjerenje.

Debitanti na prvenstvima Evrope diktirali su ritam samo u uvodnim minutima, kada su realizovali prva tri napada i poveli sa 7:2.

"Orlovi" su brzo uzvratili, preko raspoloženih Tepića i Krstića, serija od 9:0 produžena je na čak 17:2, pa smo poslije kontre Tripkovića u devetom minutu već imali opipljivu prednost - 19:9.

Druga četvrtina donijela je rastrzanu igru srpskog tima, protivnik je preko centara Mensa Bonsua i Arčibalda, ali i trojkaša Renkinga (gađao 4/5), uspio da se približi na 22:20.

Međutim, srpski igrači su pokretljivom igrom u napadu tjerali Britance na česte prekršaje, što ih je na liniju slobodnih bacanja odvelo čak 35 puta. Kada bi stao šut iz igre, ako ne bi bilo kontranapada, ekipa je mogla da se osloni na individualne kvalitete ili solidna dodavanja, poslije kojih su po pravilu slijedili faulovi.

Upravo po tom receptu: malo bacanja, malo kontre, malo igra "jedan na jedan" i "dva na dva" - Srbija se do poluvremena vratila na bezbjedno odstojanje - 39:29.

Ono što nije bilo dobro jesu relativno česti faulovi u napadu, kao i šut za tri poena. Ivkovićevi puleni ubacili su samo četiri trojke iz 22 pokušaja, Britanci pet iz svega osam šuteva!

Ali prednost u skoku (37:28) i ukradenim loptama (10:3) govore o čvrstoj odbrani, ozbiljnosti i visokom nivou koncentracije.

Velika Britanija dobro je počela treću četvrtinu, mini-serijom od 5:0 prišla na 39:34, ali se pokazalo da je to bio posljednji trzaj srčanog, ali ipak nedovoljno kvalitetnog i iskusnog tima sa Ostrva. Već u 25. minutu bilo je 48:37 i vođstvo "orlova" je do kraja utakmice ostalo dvocifreno. Najviše je iznosilo 17 poena (66:49).

Psihološki teška utakmica je dobijena bez većih problema i sada srpskim košarkašima predstoje dva dana pauze, pa tri veoma ozbiljna meča.

Dobro je što se neće više igrati svaki dan, pa će ekipa moći da se odmori i bolje pripremi za svakog sljedećeg rivala. Fizičko i emotivno pražnjenje sigurno su uticali na slabo izdanje u duelu sa Slovenijom, u kojem smo doživjeli jedini neuspjeh.

SRBIJA: Popović 3, Tepić 17 (4-6 za dva, 2-4 za tri), Teodosić 11 (4as), Paunić, Bjelica 5 (8sk, 3ukr), Marković 2, Tripković 7, Raduljica, Krstić 17 (6-9 za dva), Perović 7, Veličković 7 (5sk), Mačvan 1.

VELIKA BRITANIJA: Hart 2 (5sk), Ahara 1, Lenzli 3, Mensa-Bonsu 16, Saliven 4, Džordž, Arčibald 9 (7sk), Frilend, Renking 21, Klark, Bojd 2, Bets 1.

(MONDO, foto: FIBA Europe)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC