• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati ne odustaju: UEFA, zašto minut ćutanja?

Autor mondo.rs

Poslanik Hrvatske u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić žalila se Mišelu Platiniju zbog minuta ćutanja žrtvama "Oluje" koji je održan uoči meča Partizan - Steaua u kvalifikacijama za Ligu šampiona.



Novi nerazuman glas iz Hrvatske!

nakon što je nevladina organizacija Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) kritikovao UEFA što je dozvolila Partizanu da meč protiv Steaue u kvalifikacijama za Ligu šampiona počne minutom ćutanja u znak poštovanja prema ubijenim i proteranim Srbima iz Kninske krajine 1995. godine, isto je danas učinila i jedna hrvatska političarka.

Poslanik Hrvatske u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić uputila je danas pismo predsedniku Evropske fudbalske unije Mišelu Platiniju u kojem je izrazila nezadovoljstvo što je Partizanu odobren minut tišine zbog obeležavanja dve decenije od progona Srba iz Hrvatske.

Tomašić koja je i predsednica Hrvatske konzervativne stranke, u pismu je navela da se takvim potezom UEFA "ogrešila o politiku krovne fudbalske organizacije - FIFA - i pravosnažne presude međunarodnih sudova", prenela je Hina.

"Kao zastupnica u Evropskom parlamentu najoštrije osuđujem ovakvu politizaciju sporta. Takođe, smatram da je moja dužnost da reagujem i na neujednačene kriterijume koje primenjuje Vaša kontinentalna organizacija u odnosu na krovnu svetsku organizaciju FIFA", navela je Tomašić u pismu.

Ona je podsetila da je 19. novembra 2013. godine na utakmici baraža za plasman na Svetsko prvenstvo u Brazilu između Hrvatske i Islanda na stadionu Maksimir transparent sadržaja: "Zapamtite Vukovar" morao da bude uklonjen, a hrvatski reprezentativac Josip Šimunić drastično kažnjen sa deset utakmica suspenzije "zbog skandiranja političkih poruka nakon završetka iste te utakmice".

"Iako Vam je, verujem, minut tišine na utakmici Partizan - Steaua predstavljen kao humani čin odavanja pijeteta ljudskoj patnji, reč je eklatantnom primeru korišćenja sporta u političke i propagandne svrhe", navela je ona.

"Naime, svi međunarodni sudovi koji su presuđivali o vojnoj operaciji 'Oluja' utvrdili su da nije bilo organizovanog proterivanja srpskih civila u sklopu ili nakon operacije, već da se radilo o organizovanoj evakuaciji koju je zamislilo i sprovelo vođstvo tzv. Republike Srpske Krajine", istakla je Tomašić.

Tomašić je od Platinija zatražila da sprovede "unutrašnju istragu" zbog tog slučaja.

"Ako odlučite da za tim nema potrebe i time podržite politizaciju i dvostruke kriterijume u evropskom fudbalu, biću prisiljena da pokrenem ovo pitanje u Evropskom parlamentu", piše u pismu Tomašić upućenom predsedniku UEFA.

Na dan odigravanja utakmice Partizan - Steaua, a bilo je to 5. avgusta, u Srbiji je bio proglašen Dan žalosti.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

a sramote nigdje

Ovoj je deda bio srbin garant...

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC