• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skols: Kakav Siti, Lids je naš najveći rival!

Jedan od najiskusnijih fudbalera Mančester junajteda Pol Skols ne doživljava gradske rivale iz Mančester sitija kao najveće u istoriji kluba.

 Skols: Kakav Siti, Lids je naš najveći rival! Izvor: MONDO

Nisu to ni Čelsi ili Arsenal već Lids junajted, tim koji se već nekoliko sezona takmiči u Prvoj ligi Engleske, koja je čak dva ranga ispod Premijer lige.

"’Građani’ nisu naši najveći protivnici osim u geografskom smislu, već je to Lids junajted, ekipa za koju nas veže nekoliko vijekova rivalstva", izjavio je nekadašnji engleski reprezentativac.

Prema njegovim riječima, putovanje na šezdesetak kilometara udaljeni "Eland Roud" uvijek je bio poseban doživljaj za sve igrače i navijače "crvenih đavola".

"Uglavnom smo rezultatski dobro prolazili u Lidsu, ali bilo je situacija kad smo gubili bodove. Lids je jedno od najnezgodnijih gostovanja", naglasio je Skols.

Netrpeljivost između dva kluba sa sjevera Engleske seže u daleku prošlost, tačnije u 15. vijek, kada se vodio građanski rat između kuća Lankastera i Jorka za kraljevski presto.

Taj sukob u istoriji je poznat kao "Rat ruža", a pristalice Lankastera su u amblemu imale crvene ruže, a grb Jorka krasile su bijele ruže. Logično, potomci Lankastera navijaju za Mančester, a nasljednici Kuće Jorka fanovi su Lidsa.


Navijački sukobi dvaju ekipa posebno su bili izraženi tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, do dolaska na vlast premijerke Margaret Tačer, koja je oštrim zakonima svela huliganstvo na razumnu mjeru.

Tradicija od čak 600 godina sukoba je zadržana uprkos činjenici da Lids već pet godina ne nastupa u Premijeršipu.

Najveći uspjeh Lidsa dogodio se u 2001. godini, kada su bili nadomak finala Lige šampiona, ali su više sretno nego spretno eliminisani od španske Valensije, koja je u finalu na penale izgubila od minhenskog Bajerna.

(MONDO, Gulliver Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC