• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je Zvezda promenila Kataija i on nju...

Autor mondo.rs

"Šefe, neću da lažem, nisam ni potrčao", poverio se Katai treneru pre godinu dana. Nije prošlo mnogo, a stvari su se potpuno promenile i u korist kluba i u korist Kataija. Tabela to potvrđuje.

 Kako je Zvezda promenila Kataija Izvor: MN PRESS

Aleksandar Katai prvi je strelac šampionata, prvi asistent šampionata i lider, prava "desetka" ekipe koja je posle prvog kruga ostavila najbliže rivale na 13+ bodova zaostatka.

U 15 kola Superlige, Zvezdin 3 u 1 ("dribler", "paker" i "finišer") zabeležio je deset golova i sedam asistencija, a ima i jednu asistenciju u dva meča u evro-kupovima, koje su navijači brzo zaboravili posle serije od 12 uzastopnih ligaških trijumfa i 41 od 45 mogućih bodova upisanih na tabelu.

Bez poraza!

Poslednja utakmica Crvene zvezde na kojoj Katai nije zabeležio nijedan "hokejaški poen" (gol ili asistencija) odigrana je još 30. avgusta, u Lučanima, kada je rezultat bio rutinskih 0:3.

Crveno-beli hladnokrvnog Miodraga Božovića potom su nastavili seriju, a Katai ušao u zonu i vezao sedam mečeva na kojima je ili asistirao ili dao gol. Da budemo još opširniji, i precizniji, od kada je u 92. minutu utakmice sa Radničkim iz Niša, pri rezultatu 1:1, promašio penal i "smenio" jedan deo Uprave, ovaj iznadprosečno talentovani fudbaler beležio je gol ili asistenciju u 11 od 12 izlazaka na teren.

Kad Katai daje golove: 00-15: 1, 15-30: 2, 30-45: 2, 45-60: 1, 60-75: 1, 75-90: 3. Kako Katai daje golove: desna, glava, desna, leva, leva, leva, desna, desna, desna, desna.

Golove je davao desnom (6), levom (3) i glavom (1), najčešće u poslednjih 15 minuta utakmice, periodu od 75. do 90, što donekle baca u blato teoriju da i dalje nije fizički pripremljen i da ima viška kolograma.

Mada, mnogi poznavaoci fudbalskih prilika u Zvezdi i Srbiji reći će vam da Katai može još bolje – i u tehničkom i pre svega fizičkom smislu.

Dolaskom "Atomskog mrava" Srđana Plavšića u Zvezdu, Katai se vratio na krilo nakon što je kod Nenada Lalatovića i jedno vreme kod "Grofa" Božovića igrao centralnog ofanzivnog vezistu, poziciju koju Italijani nazivaju "trekvartistom".

Očigledno mu je prijalo...

Aleksandar Katai u Superligi 2015/16:

OFK Beograd (6:2) – dve asistencije
Metalac (0:0) – ništa
Radnički Niš (1:1) – promašen penal
Voždovac (3:2) – gol
Čukarički (3:1) – gol
Radnik (2:0) – gol i asistencija
Javor (1:0) – gol
Mladost (3:0) – ništa
Partizan (3:1) – gol
Jagodina (3:0) – dve asistencije
Novi Pazar (2:0) – gol
Spartak (3:2) – gol
Rad (3:0) – gol i asistencija
Vojvodina (3:0) – asistencija
Borac Čačak (4:2) – dva gola

*zaključak: Crvena zvezda nije izgubila ni bod kada bi Katai dao gol ili asistirao.



Sitatistički smo opisali njegov učinak, ali i nešto više od toga – Katai je potpuna enigma za protivničke odbrane u Superligi, nemoguće je zaključiti kako će se kretati, odakle će se pojaviti, da li će iz određene pozicije šutirati ili asistirati ili, a ni to mu nije strano, probati da se našali s protivnikom.

Tako je, uprkos ubedljivoj pobedi nad Radom od 0:3 na Banjici, ekipa dobila kazneni trening narednog jutra jer je "Grof" bio nezadovoljan zbog neozbiljnosti u igri, a jedna je bila i Kataijev pokušaj loba golmana u situaciji 1 na 1.

Ali...

S druge strane, iako je Božovićeva ljutnja bila opravdana, jer je bilo samo 0:1 u tom trenutku, publika u našoj zemlji, ne samo zvezdaška, ima priliku da gleda igrača koji zaista ima šta da pokaže.

"Katai je najbolji igrač Crvene zvezde i jedini fudbaler kod nas koji ima mogućnost da reši situaciju '1 na 1'. Uživanje ga je gledati", rekao je nedavno u intervjuu za MONDO Nenad Lalatović, čovek koji je insistirao na dovođenju zaboravljenog igrača Olimpijakosa, koji je 2011. godine bio skupo plaćen, milion i po evra, a koji potom nije odigrao NIJEDNU utakmicu za klub iz Pireja.

LISTA STRELACA

Aleksandar Katai (Crvena zvezda) 10, Srđan Vujaklija (Borac) 8, Valeri Božinov (Partizan) 7, Mirko Ivanić (Vojvodina) 6...

Međutim...

Zvezda mu je dala ruku, a on joj se dvostruko zahvalio. Nakon što je letos otkupio svoj ugovor od Olimpijakosa i tako pomogao Zvezdi, koja ga je praktično dobila besplatno, zapeo je svom snagom na pripremama i poveo klub ka 27. tituli prvaka Srbije, pritom radeći na terenu stvari zbog kojih se kupuje karta više...

I, kad smo to već pomenuli, hajde da kažemo da ni Katai, ni ostali fudbaleri, pa ni trener Božović, nisu zaslužili posetu od 7.430 gledalaca, u subotu popodne, po lepom vremenu...

Katai, direktno odgovoran za 17 golova Crvene zvezde posle prvog kruga šampionata, dokazao je da se u fudbalu, pa i životu, sve može kad se hoće i da nijedna karijera nije izgubljena, jer je momak iz Vrbasa do životne forme stigao u 25. godini, nakon što ga je Olimpijakos slao na četiri pozajmice u dve zemlje, samo što dalje od "Karaiskakisa".

Karijera Aleksandra Kataija (asistencije - golovi - utakmice):

Vojvodina: 4 – 13 – 70
Olimpijakos: 0 – 0 – 0
Ofi Krit: 0 – 0 – 2
Hanija: 5 – 8 – 26
Crvena zvezda: 12 – 12 – 35

Nikad objavljena izjava Kataijevog bivšeg trenera Lalatovića tek sada dobija na snazi, kada gledamo kako dominira Superligom. A u januaru 2015. godine, Lalatović je razmišljao šta da radi sa svojim hronično nespremnim igračem.

U prilično neformalnom razgovoru rekao nam je...

"Ne znam šta ću, pojačanja koja sam tražio nisam i neću dobiti, neki igrači pojavili su se nespremni na pripremama, juče sam pričao sa Acom, rekao mi je: 'Šefe, neću da vas lažem, nisam potrčao tokom pauze'. Videćemo šta će biti"

Vrlo brzo, Katai je shvatio za kakav klub igra i poželeo je da mu se vrati u doba kada je prvi i osnovni cilj samo otići odavde i... svi su dobili. Osim rivala.

Od: "Šefe, nisam potrčao...", do: "Golmane, gde želiš da ti dam gol?" u svega nekoliko meseci.

Uostalom, tabela ne laže...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC